ASK utvrdila

Posebni žiro računi nijesu otvoreni za osam izbornih lista

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) je kroz redovan nadzor nad primjenom odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u toku kampanje za lokalne izbore u Beranama i Ulcinju koji su zakazani za 4. februar, u skladu sa propisanom obavezom dobila obavještenje o otvaranju posebnih žiro računa za finansiranje izborne kampanje za 11 izbornih lista koje učestvuju na ovim lokalnim izborima, dok obaveza otvaranja posebnih žiro računa i obavještavanja Agencije o istom nije ispoštovana za njih osam.  
Objavljeno: 12. 01. 2018 - 14:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

- ASK podsjeća političke subjekte koji učestvuju u kampanji za izbor odbornika u Skupštinama opština Ulcinj i Berane, da su dužni da u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje otvore posebne žiro račune i o tome obavijeste Agenciju, te da te račune ne mogu koristiti u druge svrhe. Sva sredstva namijenjena za finansiranje izborne kampanje uplaćuju se na poseban račun, i sva plaćanja troškova izborne kampanje politički subjekti vrše sa tog računa – navodi se u saopštenju ASK.

Agencija upozorava političke subjekte koji nijesu otvorili posebne žiro račune za finansiranje izborne kampanje da to u najkraćem roku urade i obavijeste ASK, te na taj način izbjegnu pokretanje zakonom propisanih postupaka i mjera. Neotvaranje računa za prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje, upozoravaju iz ASK, direktno utiče na narušavanje transparentnosti izbornog procesa, te otežava realizaciju nadležnosti Agencije koje se odnose na kontrolu finansiranja političkih subjekata u toku izborne kampanje. Takođe, neotvaranjem posebnog žiro računa otvara se sumnja u prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje suprotno zakonu.

- Agencija takođe podsjeća da je, u skladu sa obavještenjem o visini budžetskih sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje, opština Ulcinj opredijelila iznos od 15.800 eura, a opština Berane 14.622 eura, od čega se 20 odsto raspodjeljuje u jednakim iznosima političkim subjektima u roku od osam dana od isteka roka za dostavljanje izbornih lista, a 80 odsto srazmjerno broju osvojenih mandata – ističu iz ASK.

Komentari: 0

Novi komentar