Službenica fonda PIO

Nikšićanka osumnjičena za falsifikovanje isprava

Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti izvršili provjere u vezi sa nepravilostima u radu Fonda penzijsko invalidskog osiguranja – PJ Nikšić i informacije o predmetu dostavili nadležnom tužiocu koji je pokrenuo krivični postupak protiv V.M. (57) iz Nikšića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja i produženo krivično djelo falsifikovanje isprave, i protiv G.D. (56) iz Nikšića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo falsifikovanje isprave. 
Objavljeno: 12. 01. 2018 - 15:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

V.M. je, naime, ova krivična djela počinila na način što je, kako se sumnja, u svojstvu službenog lica (samostalni referent – arhivar) u FOND-u PIO Područne jedinice Nikšić, tokom 2015. i 2016. godine, raspolažući pečatima FOND-a, popunjavala i ovjeravala obrasce za administrativne zabrane za žirante koji nisu bili nosioci penzionog prava. Ona je, sumnja se, to radila na osnovu ličnih karata koje joj je donosio G.D, a koji je naknadno na osnovu tako ovjerenih administrativnih zabrana, kako se sumnja, omogućio nosiocima kredita podizanje novca kod poslovih banaka i mikrofinansijskih institucija – “Lovćen banke“, „Atler modus“, i „Erste banke“, u ukupnom iznosu od oko 100.000 eura.

G.D. je, kako se sumnja, falsifikovane administrativne zabrane za žirante ovjerene u FOND-u PIO, tj. administrativne zabrane za lica koja nisu nosioci penzionog prava, upotrijebio kao prave, prilažući zajedno sa dokumentacijom za dobijanje kredita kod poslovnih banaka i MFI, te je na taj način nosiocima kredita omogućio podizanje kredita, a novac od kredita nosioci su predavali G.D.

Provjerom kod poslovih banaka ustanovljeno je da su u prethodnom periodu svi krediti uredno servisirani.

 

Komentari: 2

pustite zenu

12. 01. 2018 - 16:13

Ako su krediti servisirani .
Cake

12. 01. 2018 - 23:01

Ovjeriti pečatom Fonda Pio podatke penzionera,bez ličnog prisustva ,bez ceka penzijskog ili izvještaja Banke o visini penzije,zatim ovjeriti potpisom kao odgovoran službenik,i kao službenik finansija,prosto je nevjerovatno dvije godine,da niko ne primjeti u Fondu i Bankama.
Novi komentar