Stav

Amfilohijevo gužvanje

Istrčao je Amfilohije na politički teren optužbom srbijanskog predsjednika Vučića da se sprema da izda Kosovo. I diže se odmah velika dževa, reakcije, kontrareakcije... Desilo se i veliko iznenađenje: crnogorska vlast je prvi put javno priznala da se – makar u nečemu - ne slaže sa Amfilohijem
Objavljeno: 13. 01. 2018 - 06:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

No, kad srpski mitropolit pljuje po crnogorskoj naciji i državi, domaća vlast ćuti kao zalivena. Drugo je kad Amfilohije napada bratsku srpsku vrhušku; to nekako ne ide – domaći vlastodršci u tom slučaju prinuđeni da, istina stidljivo, izraze neslaganje sa politički hiperaktivnim mitropolitom.

A kako stvari zaista stoje, Srbija će ipak priznati Kosovo i automatski ući u Evropsku uniju. Ne mora ispuniti ni jedan od drugih traženih uslova. Može ući u EU čak i prije Crne Gore, u najmanju ruku ući će zajedno. Sporedno je što je Crna Gora u pregovorima značajno odmakla i što je već članica NATO: Evropskoj uniji je posebno stalo do Srbije i otuda papagajski ponavlja da će Srbija i Crna Gora zajedno stupiti u evropsku zajednicu. Nije baš blagonaklono za Crnu Goru, ali tako je kako je.

Razmotrimo drugu Amfilohijevu optužbu na srbijanskog predsjednika: srpski mitropolit u Crnoj Gori ga optužuje za predsjednicu Vlade, gospođu Brnabić. Znajući razloge Amfilohijevog ranijeg istupanja i sad je jasno: srpski mitropolit prebacuje Vučiću zbog premijerkine seksualne orijentacije. Što i nije za čuđenje. Amfilohije odavno vodi otvoreni rat protiv LGBT populacije, proklinje i bogoradi na sva zvona. Grmi i seva – što bi rekli Srbi.

Istovremeno, ne smeta mu kolega Kačavenda. I pored očiglednih dokaza, čak snimaka, koji svjedoče o otvorenoj Kačavendinoj pedofiliji, Srpska crkva ga ne kažnjava i on opet, naravno u vladičanskom položaju, služi svečanu božićnu liturgiju. Ispada da Amfilohijev rat protivu LGBT osoba nije ni najmanje u saglasju sa pogledima njegove crkve prema ovoj vrsti „prestupa“. Jer, da Srpskoj crkvi stvarno tako smetaju gejevi, valjda bi ih trijebili u svojoj torini. Ili su, možda, njihova ,,topla braća“ savim OK, samo zato što su iz SPC?

Što se tiče crnogorske vlasti, e tu već imamo dosljednost: ne bi ih Amfilohije, u kompromitantnim javnim besjedama, nikako zaobišao. Eto, kaže, negdašnja Crna Gora je u balkanskim ratovima, oslobodila Metohiju, svete Dečane i Pećku patrijaršiju, a današnja Crna Gora priznala je Kosovo! I to je, pogađate, crnogorska izdaja. Ozbiljno? Mi to nijesmo znali kad smo Metohiju oslobađali, ali kad je srpska vojska po oslobođenju Metohije zakašnjelo stupila na pomenuti prostor, odmah je zahtijevala da ga Crnogorci napušte. To, vele, nije bila izdaja, nego bratsko oduzimanje. I kad je Radomir Vešović komandovao Crnogorcima: puške na gotovs! - Srbi su rekli: U redu, ali ćemo vam uzeti i Ćipur. Jedva su dočekali da propane Crna Gora i da se i na Ćipuru razgaće. Kralj Nikola je čeznuo za Metohijom koja je mogla biti bolja žitnica za Crnu Goru nego Skadarski bazen, za koga je izginula čitava jedna generacija crnogorskih ratnika. Pa, dakle, vidi, vidi, što je smislio Amfijohije - mi treba da branimo Metohiju koju su nam uzeli?! Ma nemoj!

Samo, dok se ovdje šepuri i, što se ono kaže, može mu biti, gospodin Amfilohije autoriteta nema u Srbiji. Tamo je poznat kao dozlaboga konzervativno zakeralo koje svakog časa nešto ogovara i proklinje. Međutim, ne boj mu se! Za Srbiju je završio više nego važan zadatak: nametnuo je priglupim i neobaviještenim Crnogorcima tuđu okupatorsku crkvu kao tobože njihovu, uzima im i pare i svijest, gradi i razgrađuje, a u istinu se sprda sa svim crnogorskim vrijednostima.

Pogotovu kad tvrdi da je Srpska crkva na crnogorskom tlu stara vjekovima. Da je Srpska crkva zaista vjekovima postojala na crnogorskoj teritoriji, o crnogorskoj slobodi ne bi bilo govora. Takva kakva je, SPC je vjekovima predstavljala ropsku ustanovu. Samo je Crnogorska pravoslavna crkva, odnosno njena Cetinjska mitropolija, bila glavni organizator crnogorskog otpora Osmanskoj imperiji. Zamislite, koliki je to bezobrazluk, kad Srpska crkva želi da prigrabi slavu cetinjskih mitropolita i oslobodilačkih martira?

Opet, vidim da, po najnovijim anketama, Crnogorci imaju najmanje povjerenja u - Crnogorsku pravoslavnu crkvu. To govori o našoj znavenosti i neznavenosti. Da nije Crnogorska pravoslavna crkva kriva za sve što nam se nepovoljno događa? Da li je CPC donijela i ove burazerske privatizacije i pljačku najvećeg dijela državne, alijas društvene imovine; je li krivac i za nezaposlenost i za korupciju, i niz nerasvijetljenih ubistava i korupciju kojoj se slabo vidi kraj?

Ko zna, možda za sve treba kriviti baš Crnogorsku pravoslavnu crkvu i nikoga drugog. Zamislite, da nema Crnogorske pravoslavne crkve, ko bi nosio taj teret grijeha - vlast, vlada, ministri; ili, možda, policija, sudstvo ili prosvjeta? Bože sačuvaj!!! Kome zaista smeta Crnogorska pravoslavna crkva oca mu je*em o njegovom trošku!

Komentari: 30

Crmničanin...

13. 01. 2018 - 07:29

NAČISTO u CENTAR a ŽIVA ISTINA... Bravo CEROVIĆU...
Sanja

13. 01. 2018 - 07:35

Bravo čika Rajko. Genijalan tekst
Da

13. 01. 2018 - 07:54

Zivio Ceroviću
Deki

13. 01. 2018 - 08:10

Svaka vama čast Ceroviću! Sa velikim uživanjem čitam vaše tekstove.
Prust

13. 01. 2018 - 08:18

Odlican tekst pravo u centar!
Vukasin.M.

13. 01. 2018 - 08:28

CPC vlast koristi samo kada joj zatreba, da kao fol, zaprijeti Anfilihiju. A kakvi su vjernici crnogorci vlast dobro zna i nije im ni potrebna., te glasove i onako imaju. Sicu koju joj dodjeljuju jasno govori koliko je bendaju. Sa druge strane srbi su vjernici i na njihovog Mitropolita se ni Vujke ne smije zaleceti ipa uzima tajm aut par dana da smisli odgovor. E sada, vlast u CG treba ove Anfijeve glasove i dobit ce ih jedino ako je obro sa njim, pa vidite. E to je politika, a da li je to drzavotvirna i nacionalno korisna to je drugo pitanje i takvu analizu ocekujemo od g. Cerovica. A ne ovakvu jer je dosta plitks.
Banja Kaluđerović2963

13. 01. 2018 - 08:42

V az d a !
ЦЕР

13. 01. 2018 - 09:46

ШТО ЈЕ ВИШЕ КЛЕВЕТЕ И ЛАЖИ, АНФИ НАМ ЈЕ МИЛИЈИ И ДРАЖИ!
Vukasin.M.

13. 01. 2018 - 09:56

Sto bi! Cenzura radi ako komentar ne legne.
Тото

13. 01. 2018 - 10:02

Ово само Радован др Радоњић меже превазић. Јера је он непревазиђен и непревазилазан.
danilo s.

13. 01. 2018 - 11:45

Toto, Najzad i vi nesto pametno. Odista CG treba da procita najnoviju knjigu Dr. R. Radonjica "Crnogorska Teokratija" jer se u toj knjizi naucno i objektivno sagledavaju svi nasi - srpski i crnogorski mitovi. Nazalost, moramo priznati da su veljesrbi znatno uspjesniji u koriscenju mitova. Naime, najveci srpski mit – Kosovo – smo im mi stvorili (Njegos). A Amfilohije uspjesno zloupotrebljava istorijski mit o svetoj dinastiji Petrovica, koji smo mi (“istoricari”), takodje, stvorili. Amfilohije se, naime, ne libi obmana da bi stvorio izmisljenu “vjekovnu vezu” izmedju autokefalne CPC i “svete dinastije” Petrovica i SPC. Da je to cista laz jasno je svakome ko ima iole zdravog razuma i intelektualnog postenja. Jer, SPC je stvorena tek 1920. Tada CG vise nije bilo. CPC - je mimo Ustava CG i Ustava CPC - na silu i prevaru, ukljucena u SPC. Problem je sto ta slijepa mznja koja je unistila kraljevinu CG, i CPC, sada prijeti republici CG. Kao i, (namjerno?), marginalizovanoj i bespomocnoj - CPC
za danila s

13. 01. 2018 - 14:01

Da li Radonjić piše u novoj knjizi da su Radonjići peta crnogorska dinastija?
danilo s.

13. 01. 2018 - 19:08

Ne!
danilo s...o..

13. 01. 2018 - 14:59

...više istine nebi vam škodilo? Jer nije 1920 nego 1922(februara) .godine kad je došla garancija iz Carigrada...! I drugo,jel te šjor danilo s...o -sa primorja-kad će ona vaša crkva "Lokalna pravoslavna pomijesna u Crnoj Gori"-brez onog vama "dragog" prefiksa CRNOGORSKA(slučajno zaboravili-izgoreste od ljubavi?)-koju ste nam "OBEĆALI"na ovaj isti Portal 2015 godine? Požurite molim V as šjor danilo s...o...P.S.molim Vas škor danilo s...o zapamtite-bolje zapišite -naša država nije republika! Znate,republika ukinuta Ustavom iz 2007 godine("Službeni list CG,broj 1/2007)...!!!! Mnogo znate-ali se,ipak,zapitajte...zar nije malo mnogo "mačkici goveđa glava"...?
danilo s.

13. 01. 2018 - 16:56

Ustav Crne Gpore Član 1 - Stav 1 "Crna Gora je nezavisna i suverena država, republikanskog oblika vladavine." Inace, dragi lijepo vaspitani gospodine, slozicu se sa vama da je "mnogo mackici govedja glava.."?
danilo s...o

14. 01. 2018 - 10:36

...vi nemate problema sa čitanjem-nego sa razumijevanjem materije...?! Dakle Republika Crna Gora-27 region Srbije...nestala je sa povijesne scene..svijeta-sa donošenjem novog ustava na Ustavotvornoj skuopštini 22.oktobra.2007 godine! Toga dana nastala je država Crna Gora-brez prefiksa "republika"! Zato dražesni danilo s...o,izbrišite iz vašeg gornjeg komentara riječi neznanja...:"sada prijeti republici CG.."! I za kraj oćete li potvrditi kad je SPC nastala dal 1920 ili veljače 1922...? Zarad vašeg porširenja oskudnog znanja-poznatog resavca na ovom kanalu-portalu...! I srećna vam bila ova jlijeva nova godina-kojom ste uskočili u "civilizaciju"...1988/1989 godine...u onoj ABlejalici iz stotine hiljada grla obadalih govedi i magaradi od planina pa do mora od Ulcinja do Novoga....
Realnost

13. 01. 2018 - 10:06

Jedina sansa Amfilohijeva da sacuva Kosovo za SPC je da pokrsti sve Albance na Kosovu i prevede ih u SPC. Sve ostalo je plac velikodostojnika jedne hriscanske sekte.
Zorana Podgorica

13. 01. 2018 - 11:03

Bravo vam ga serdari, kako ste se puštili sa lanca kada hoćete da pokažete patološku mržnju prema Srbima, a na vijest o samohranoj majci u Podgorici koja nije imala sredstava (jer joj je ova arhaična vlast ukinula dodatak) da hrani troje djece i nabavi lijekove za dvogodišnju kćer, koja je preminula - niko od vas ništa ne reaguje. Mašite zastavama, aplaudirajte i zamišljajte da ste ljudi. I recite nam, sreće vam, možete li svojoj djeci pogledati u oči, ako tuđu već gledate sa toliko mržnje?
Jovana

13. 01. 2018 - 12:32

Uh,uh,uh, odmori leba ti od te jeftine demagogije i providnog skrecanja sa teme.
Liberal bio i ostao

13. 01. 2018 - 22:41

Bravo! Umjesto da se zbog te djevojcice na protest digne sva Crna Gora ovdje se raspravlja o pokojnom Amfilohiju. Sramota
danilo s.

13. 01. 2018 - 11:24

"…koliki je to bezobrazluk, kad Srpska crkva želi da prigrabi slavu cetinjskih mitropolita i oslobodilačkih martira?" (R. Cerovic) Nema tu nista cudno. To je ocekivano. Jer, Amfi i ostali mrzitelji CG, preko Crkve (SPC) - koju su, prethodno (1920), na silu i prevaru, ucerali u novo-osnovanu SPC – sire veljesrpstvo po CG. I to, na bruku nase drzave, s ogromnim novcem koji zaradjuju beskrupuloznim koriscenjem nase crkvene imovine. Da bar imaju harbrosti da ih oporezuju? Ovdje se postavlja mnogo pitanja o odista neobjasnjivom ponasanju vlasti prema SPC i velejsrpskom klero-fasizmu u CG? Ova pateticna briga o uvredi presjednice Srbije, ostro odudara, od totalne nebrige o uvredama – koje raspomamljeni pop(ovi) SPC svakodnevno silje Crnigorcima, CPC, i drzavi CG? Vlada je, takodje neobjasnjivo, vise nego tolerantna prema neprihvatljivom teroru veljesrpske ultra-desnice (DF) – na ulici, u medijima, i u parlamentu? Zasto? Dokle?
Ja bi reka...

13. 01. 2018 - 11:47

...što se više gužva Amfilohije-to mu popularnost raste do u nebesa..I eto ga stiga na beznalo 50%..Provajte obratno! Pofalite ga dako iskopni-izgužvan pane na prednje noge...? E bora mi pameti i perpera nikad dosta od planina pa do mora-mojoj domovini fali svega od čega se u svijetu živi-pameti...?!
Vjernik

13. 01. 2018 - 12:33

Ama Amf ima pastvu, da im rece da su ovce svi bi blejali.
...ovce...

13. 01. 2018 - 15:13

..Srba po popisu 2011 ciglije 28%...a maternji srpski jezik u Crnoj zbori preko 42% ! ...Kako za ime boga gospoda? Jel moguce da kad se ovcama prida 14% onda za toliko ovnovi spanu sa 45 na 31 % ? Sto znaci da vas ima samo 31% koji zbori maternji jezik...ostatku na zdravlje drazesni Vjernik?!
Zoran beograd

13. 01. 2018 - 14:41

Cerovic je potpuno u pravu.
[email protected]

13. 01. 2018 - 14:44

AMIN!
Vasojević-Crnogorac

13. 01. 2018 - 17:16

Evo boca domaće šljivovice iz Andrijevice, pršuta i kilo skorupa za ovoga sokola Cerovića! Zbori mudro i pošteno!
62475

13. 01. 2018 - 21:16

E ako je ovo potomak Novice Cerovića,propali smo svi đuture...
CiNick

13. 01. 2018 - 22:43

Za sve je kriva interesna zajednica zvana DPS. Još nijesam razlučio da li čine to što čine samo radi novaca ili im je odista cilj uništenje crnogorske nacije - tek, ide im više no odlično, sve uz puno punomoćje dičnijeh Crnogoraca. Preumili su samo jedno: Ako nestanu Crnogorci, nestat će i Crna Gora, nestat će onda i oni. Možda ipak misle da će do tad prepunit džepove i smjestit se u neki porezki raj?
Ul jovana tomasevica

13. 01. 2018 - 22:46

Svaka cast Radonjicu ali koliko ja znam.prve ozbiljnije kriticke tekstove o Amfilohiju poceo je da pise novinar Monitora Koprivica i objavio dva izdanja knjige ciji naslov sve govori AMFILOHIJEVA SABRANA NEDJELA
Novi komentar