Prosvjetari o novim standardima za ocjenjivanje

Vuković: Sporna metodologija

Inicijativa Zavoda za školstvo da nastavnicima odredi standarde za ocjenjivanje đaka prema kojima će se osim savladanog nivoa gradiva iz knjiga vrednovati i kritičko promišljanje, odnosno stav učenika o određenim pojavama, u prosvjetnoj zajednici naišao je na podijeljena mišljenja – jedni smatraju da je to dobra ideja, dok drugi upozoravaju da je sporna metodologija
Objavljeno: 13. 01. 2018 - 07:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kritika

Pobjeda je prije nekoliko dana objavila da je Zavod za školstvo osnovao komisiju koja će precizirati kriterijume za ocjenjivanje đaka, te da će se ova novina u školama primjenjivati od septembra.

Predsjednik udruženja Prosvjetna zajednica Crne Gore Krsto Vuković, koji je profesor sociologije u Srednjoj mješovitoj školi ,,Danilo Kiš“, smatra, međutim, da se „ovoj ozbiljnoj priči pristupilo površno i paušalno“. Ističe i da ono što iz Zavoda najavljuju kao novinu – da će se u standardima za ocjenjivanje primijeniti Blumova taksonomija, nastavnici su već odavno u obavezi da sprovode.

- To je nevjerovatno. U prosvjeti sam 25 godina i zna se da su tri domena Blumove taksonomije - kognitivni, afektivni i psihomotorički već operacionalizovani i da ih nastavnici shodno prirodi svog predmeta moraju uzimati u obzir, a sada neko izmišlja toplu vodu – kategoričan je on.

Iako su iz Zavoda kazali da se Blumova taksonomija u prirodnim naukama ne može koristiti, Vuković je drugačijeg mišljenja.

- Profesor biologije može da govori o teoriji evolucije, pa se onda pojavi neko drugi iz društvenih nauka koji će da priča nešto iz domena teorije kreacionizma koja je suprotna pozicija u odnosu na teoriju evolucije. Učenici mogu da ,,šetaju“ od jedne do druge krajnje pozicije i tu mogu da se postavljaju brojna pitanja i kritički sagledavaju stvari. Čak i u nastavi fizike je moguće razvijati intelektualne potencijale učenika upravo kritičkim promišljanjem. Fizika nije nauka koju smo dobili kao paket prije pet dana i to u obliku dogme već ima dug razvojni put. Uostalom, kritičko mišljenje nije ekvivalent za kritiku nego je širi pojam, a izvorna Blumova taksonomija objavljena 1956. godine tretira dominantno samo kognitivni domen. Ostale su dorađivali i etablirali drugi autori – rekao je on.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 1

Taksonomija

13. 01. 2018 - 08:19

Što bi Sijariću da ispriča ovakvu nebulozu o Blumu i prirodnim naukama? Ko ga savjetuje? Zavod je postao anegdota u nastavcima.
Novi komentar