EK preduzima mjere protiv lažnih vijesti na internetu

Evropska komisija (EK) pokrenula je javno savjetovanje o lažnim vijestima i internet dezinformacijama i formirala stručno tijelo kako bi se suzbilo širenje lažnih vijesti na nivou Evropske unije (EU), saopšteno je iz Brisela.
Objavljeno: 13. 01. 2018 - 18:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stručnu grupu čine predstavnici akademske zajednice, internet platformi, medija i organizacija civilnog društva koji će savjetovati EK o tom fenomenu i iznijeti svoje preporuke za njegovo rješavanje, prenosi Index.hr.

Strategija o suzbijanju širenja lažnih vijesti na nivou EU trebalo bi da bude predstavljena na proljeće.

Rezultati istraživanja Eurobarometra objavljeni 17. decembra pokazali su da su evropski građani zabrinuti za nezavisnost medija i da nemaju poverenja u medije.

Potpredsednik EK Frans Timerman kazao je tim povodom da su sloboda primanja i prenošenja informacija i pluralizam medija zaštićeni Poveljom EU o temeljnim pravima.

„Živimo u dobu u kojem nas preplavljuju informacije i dezinformacije. Zato svojim građanima moramo osigurati alate za prepoznavanje lažnih vijesti, poboljšavanje povjerenja na internetu i upravljanje primljenim informacijama", rekao je Timerman.

Građani, platforme društvenih medija, medijske kuće, istraživaci i javna tela pozvani su da daju svoja mišljenja tokom savjetovanja.

Savjetovanje se odnosi samo na lažne informacije i dezinformacije na internetu kada sadržaj nije sam po sebi nezakonit, pa stoga nije obuhvaćen postojećim zakonodavstvom EU ili nacionalnim zakonodavstvom i samoregulatornim mjerama.

Evropski parlament je prošle godine donio rezoluciju kojom je pozvao EK da dubinski analizira trenutnu situaciju i pravni okvir u pogledu lažnih vijesti, i da provjeri mogućnost zakonodavne intervencije kako bi se ograničila distribucija i širenje lažnih sadržaja.

EK je potvrdila da je to prioritet, pa je inicijativu za suzbijanje lažnih vijesti na internetu uključila u svoj program rada za ovu godinu.

Komentari: 2

Fight fire with fire

13. 01. 2018 - 19:48

Rusija promovise sve ono sto je suprotno istini, fer pleju, pravdi i demokratskim vrijednostima uopste. A sve u cilju sirenju laznih vijesti, propagandi, prevarama i podsticanja nereda, buna, sukoba i ratova da bi se oni kasnije pojavljivali kao "pomiritelji" i zastupnici interesa jedne od strana u sukobu koji su inicirali da bi uvecali svoj uticaj kao "svjetske sile" i vaznog globalnog igraca i trgovali tudjom nesrecom sa drugim svjetskim silama da bi ostvarili svoje ciljeve kao sto su ukidanje sankcija, priznanje Krima i sprjecavanje uclanjenja balkanskih zemalja u NATO i EU. Spremni su i na najgore scenarije na Balkanu jer nemaju postovanja prema ljudskim zivotima, miru i bezbjednosti drugih.
Ilija

13. 01. 2018 - 22:54

A ti, druže moj dragi, promivišeš glupost i neznanje. Ne branim Rusiju niti imam snage niti potrebe da tako nešto radim. Da si svjestan (a jesi) svojih riječi i da imaš malo samopoštovanja i ljubavi prema istini (a nemaš) napisao bi ovdje da je Rusija počela da radi ono što zapad radi već više od 6. decenija i da u tome nema ništa novo.
Novi komentar