E-peticija

CPC daje punu podršku elektronskoj peticiji za ukidanje vlasništva SPC

Elektronska peticija za ukidanje vlasništva SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama koju je spontano pokrenula grupa vjernika i poštovaoca Crnogorske pravoslavne crkve zaista je sjajno dočekana od javnosti. 
Objavljeno: 15. 01. 2018 - 14:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Veliki broj građana je kontaktirao CPC da pita da li podržava e-peticiju i mogu li da joj pristupe ako nijesu trenutno u Crnoj Gori i nijesu pravoslavni Crnogorci, kao i na koji način može da se potpiše peticija osim elektrinski, jer žele da svojim potpisom podrže inicijativu, svjesni važnosti i istorijskog momenta za rješavanje ovog "crnogorskog pravoslavnog pitanja" i vraćanja Crnoj Gori okupiranih svetinja koje su postale busija za negiranje i napade na našu državu i njen nacionalni i kulturni identitet.

Iz CPC ovim putem obavještavaju sve zainteresovane o sljedećem:

- da Cetinjska mitropolija Crnogorske pravoslavne crkve daje punu podršku navedenoj inicijativi kao jednom od savremenih demokratskih metoda rješavanja pitanja od društvenog značaja,

- da svi kojima je na srcu Crna Gora, bez obzira na nacionalno i vjersko opredjeljenje mogu da potpisuju peticiju, jer ovo je parekselans državotvorno pitanje, od kojeg zavisi naš mir, stabilnost i svekoliki prosperitet

- da trenutno razmatramo modele proširenja ove akcije potpisivanja, kao i pravne i formalne aspekte njenog daljeg procesuiranja i da ćemo narednih dana izaći pred javnost sa prijedlozima i određenim rjèšenjima.

Uvjereni da je došlo vrijeme da se Crna Gora suoči sa ovim pitanjem i da izvojuje još jednu istorijsku pobjedu, podržavamo svaku društvenu akciju koja ide ka tom cilju. Jer ovo je narod vičan borbama i pobjedama. Crnogorski narod je narod pobjednika a ne gubitnika koji će ustuknuti pred neprijateljima svoje zemlje, ma kako se prevarno i osiono ponašali. Nama basta za državu boriti se i pobjeđivati, saopštili su iz CPC.

Peticiji se moze pristupiti na sljedećoj adresi:

https://www.peticija24.com/peticija_za_ukidanje_vlasnitva_srpske_pravoslavne_crkve_nad_crnogorskim_manastirima_i_crkvama

Komentari: 18

jabana

15. 01. 2018 - 16:42

Da se mice guba iz torine
Cuius regio, illius religio

15. 01. 2018 - 18:47

PODRŠKA!
21. vijek

15. 01. 2018 - 22:37

jedina preostala okupacija u evropi
Мирослав Ђукић

17. 01. 2018 - 13:54

Тако то бива кад се неко наједе бунике! Коме ћете, као ово предате, следећем петицијом одузети власништво? Исламској заједници? Католичкој цркви? Милу Ђукановићу? Како то да се Лењин није сетио овог елегантног начина да конфискује туђе власништво? А да ми направимо петицију против Мираша и скупимо више потписа него ви?
MNE

17. 01. 2018 - 15:49

A koji ste to vi? Odpad ljudski koji mrzi sopstveni narod, drzavu, koji slijepo brani fasisticko-cetnicku ideologiju. Ne vrijedi ni trositi rijeci na vas posrbice, vi obraza nemate, a ni mozga bazalost.
veliki getsbi

18. 01. 2018 - 07:58

MNE, nemoj tako! To su riječi sa dna. Moram te podučiti, osjećam da nisi upućen dovoljno u materiju. Ne znaju nesretnici (autori ove akcije) da se Cetinjska mitropolija u vrijeme kada su odlukom turskih vlasti dovedeni Grci u Pećku patrijaršiju, borila svim silama da se uspostavi redovno stanje u Pećkoj patrijaršiji, da su i do ruskog dvora zbog toga odlazili, i nije nikada Cetinjska mitropolija ispoljavala želju da se odvoji, a kamoli da traži autokefaliju. To pravo nikada nije tražila od Pećke patrijaršije, Ruske crkve ili od neke druge autokefalne crkve......nastaviću
veliki getsbi

18. 01. 2018 - 08:04

....nastavljam... Dakle, Crnogorska mitropolija nije nikada ni od koga zatražila autokefaliju, niko joj istu nije davao, i ona je ni od koga nikada nije primila. Nijedna od te tri radnje nije izvršena. Nije postojala. Kada se nešto ne traži, niti se dobije, onda je jasno da se ostaje sa onim što se posjedovalo ranije, tim prije kada od tada nije niko ništa oduzeo.
MNE

19. 01. 2018 - 18:05

veliki getsbi, ne vidjoh ovaj komentar. Naravno da su moje rijeci sa dna, bolje rijeci ne mogu da pronadjem da bih opisao ponasanje posrbica i sledbenika fasisticko-cetnicke ideologije. Kazes da moras da me poducis? Ti, koji si pristalica SPC koja je uzurpirala crnogorske svetinje, koja negira i unizava crnogorsku naciju i narod itd. mene da poducavas - presmijesno. Da li bi ti da poducavas kao oni sto su nas "poducavali" u periodu poslije 1918. Da ne detasljisem o zločinima koje su velikosrpske agresorske i okupacione trupe pocinile nad crnogorskim narodom tada. Ja sam naucen kako da mislim i kako da spoznajem istinu a ne sta da mislim. Dakle, tvoje poducavanje mi ne treba, imas ove posrbice koje su vecinom priprosti ljudi, u njima se lako uočava neznanje i mrznja, pomozi njima.
MNE

19. 01. 2018 - 18:06

O Crnogorskoj autokefaloj crkvi imas pregrst tekstova i hiljade komentara na ovom portalu, a ja nemam namjeru da pisem o tome jer tebe to ne zanima, jer iz iskustva znam da iracionalni covjek ne prihvata cinjenice i stvarnost, svijet iluzije ne smije biti narusen. U iluziji, mitomaniji, velikosrpstvu, svetosavlju... vi ste "nebeski narod", ali stvarnost ukazuje na onu Isusovu alegorijsku pricu da ste ono drvo koje donosi rdjave plodove. Vrijeme je da se probudite, no budjenje zahtijeva katarzu. Na kraju, zelim da izdvojim zdravorazumne srbe u Srbiji, koje izuzetno cijenim i postujem, a koji su 200 godina ispred drzave. Ima ih oko 5-8%, i, nazalost, ostace zarobljenici sopstvene drzave i SPC jos dugo vremena. Nema potrebe dalje da pisem, nema ni smisla. Pozdrav. Sad minusajte koliko god zelite, to vam je jedini momenat u kojem se osjecate bitnim.
veliki getsbi

20. 01. 2018 - 09:45

Pročitah tvoj post, sve je OK - nemam primjedbi, ali iz principijelnih razloga izbjegavam polemiku prevoditi na ličnu ravan. Samo fakta na čistinu - ništa drugo! Da nebi bilo dilema po zadatoj temi, za početak bi pokušao zaroniti malo dublje. Ono što sam nekada čukao na ovom Portalu o Vaskrsu SPC pokušaću ponoviti sada i ovdje. Ovako: 1. Ujedinjenje je dogovarano na 4 preliminarne konferencije 1918 - 1920 na zborovima episkopa. Ovdje je mnogo važno, skoro esencijalno istaći da je inicijator i pokretač i motorna snaga ujedinjavanja Crkve, glavni zamajac u cijeloj toj akciji bila C r n o g o r s k a - M i t r o p o l i j a . Ujedinjavanje je bilo njezino djelo. O ovome ću kasnije....nastaviću....
veliki getsbi

20. 01. 2018 - 09:56

....nastavljam....2. Pregovori sa carigradskom patrijaršijom su trajali 6 mjeseci i okončani su kada je isplaćeno 1,5 miliona franaka naknade (malo li je?) 3. carigradska patrijaršija je 19. 03. 1920 p r i z n a l a i blagoslovila ujedinjenje. 4. Kralj Aleksandar (odnosno regent) u ime nove države je proglasio ujedinjenje 17. 06. 1920. 5. Črtvrta konferencija održana je 27 avg./9 sept. 1920 i proglasila se "Svetim arh. saborom SPC". Za patrijarha izabran je Dimitrije Pavlović......nastaviću....
veliki getsbi

20. 01. 2018 - 10:12

..nastavljam i završavam.... Da vidimo sada, da nebi bilo nekih sumnji ili dilema oko samog procesa ujedinjavanja, koji su bili konstitutivni djelovi te nekada razbijene crkve. Spc se tada sastojala iz: mjesnih samostalnih eparhija: Beogradske mitropolije, Cetinjske mitropolije i Karlovačke patrijaršije. Polusamostalne su bile Dalmatinska i Bosansko - hercegovačka (pod jurisdikcijom Carigrada).Makedonska je nastala isplatom Carigradskoj patrijaršiji i zabranom bugarske crkve.
MNE

20. 01. 2018 - 16:22

Komentari na ovom portalu, zbog ogranicenosti broja karaktera, nijesu bas podesni za neke dublje analize. Da bih skratio ovaj komentar obrati paznju na sledeci link: http://www.montenegro.org.au/crnogorska_pravoslavna_crkva.html fokus na FORMALNO PRIZNANJE STVARNE AUTOKEFALNOSTI CPC. Samo da dodam, jer nisam siguran da je navedeno na ovoj stranici: U 'Ustavu za KNaževinu Crnu Goru' 1905. g. bilo je normirano u clanu 40. sljedece: 'Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori'.
veliki getsbi

20. 01. 2018 - 19:43

MNE, kada već pomenu taj Ustav samo ću prenijeti ovdje riječi pok. akademika Mijata Šukovića u vezi njega (upućujem te da to i sam pročitaš ovdje na nettu - na "Montenegrini"). ovako: 1. Ustav za Knjaževinu Crnu Goru je oktroisani. Samo po sebi to kazuje da je društveno nevrijedan i beznačajan. 2. Donešen je da pravno učvrsti i zaštiti neograničenu vlast crnogorskog vladara Nikole I Petrovića- Njegoša i vladarske kuće, da osigura nastavljanje i legalizaciju vladarskog apsolutizma, a ne da uspostavi demokratski poredak. 3. Ništa na bolje nije promijenio u stvarnosti. Bio i ostao apsolutizam Nikole I.4. Kopija je nedemokratskog Ustava za Knjaževinu Srbiju od 1869 god., što dokazuje da vrijednosno zaostaje pola vijeka za evropskom ustavnošću njegovog vremena i Ustavom za Kraljevinu Srbiju od 1903.
MNE

20. 01. 2018 - 16:23

Kazeš da pokušavaš zaroniti malo dublje, to je u redu, ali ti to radiš u okviru forme. Suština! Da bi došao do suštine zaobidji svaki subjektivizam. Dakle, navodis činjenice u vezi ujedinjenja i pregovora sa Carigradskom patrijašijom, samo razmisli, ne moraš nista da odgovaraš - kako su Crnogorci mogli da sačuvaju svoju Crkvu u periodu 1918-1920? Mislim da ne treba da ti pišem o aneksiji i zločinima Srbijanaca u Crnoj Gori tada. Nije 1,5 miliona franaka, već 1,5 miliona zlatnih franaka - naravno da je malo. Ne možeš da kupuješ niti svetinje, niti dušu jednog naroda. Da li je to hrišćanski? Prebroj crkve i manastire u CG koje je uzurpirala SPC pa ce ti biti jasna vrijednost, kao i profit koji ostvariše do sada.
veliki getsbi

20. 01. 2018 - 19:55

...nastavak posta... To je što se tog ustava tiče. Imam ga pred sobom na stolu - evo imam i Ustav Svetoga Sinoda u Knjaževini Crnoj Gori (štampan na Cetinju 1904 god). Ali evo predamnom stoji i Zapisnik izvanredne sjednice Svetoga Sinoda Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, održane u rezidenciji Mitropolije Crnogorske, dana 16 decembra 1918 god gdje je riješeno da se "nezavisna Srpsko - Pravoslavna Sv. Crkva u Crnoj Gori ujedini s autokefalnom Pravoslavnom Crkvom u kraljevini Srbiji..." To je ono što sam gore u postu pomenuo.Sadržinu ovog dokumenta prenijeću naknadno. MNE, ti i ja zabrazbismo u polemiku. Neka - ljekovito je!
MNE

20. 01. 2018 - 23:30

Pa da, mislim da je dalja polemika nepotrebna, tema je obimna jer se ne moze uzimati samo jedan vremeski period iz istorije. A iskreno nema ni smisla, jer ovo nije online forum, vec samo jedan tekst na portalu koji vise niko ne cita, pa se sve svodi na polemiku izmedju tebe i mene. Samo bi gubili dragocjeno vrijeme. Pozdrav.
veliki getsbi

21. 01. 2018 - 05:50

Prihvatam. Hvala MNE - bila je ovo korisna, poučna a i zabavna priča. Otpozdrav. Svako dobro!!!!
Novi komentar