Server o izvještaju Komiteta za spoljne poslove Senata

SAD da pomognu Balkanu i ponude više od dokumenta

Jasno je da će Moskva uraditi sve što može da poremeti demokratiju i diskredituje njene predstavnike u svim zemljama članicama NATO uključujući SAD i Crnu Goru - rekao je za Pobjedu ekspert za jugoistočnu Evropu, profesor Danijel Server, komentarišući najnoviji dokument Komiteta za spoljne poslove Senata SAD.
Objavljeno: 16. 01. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Članovi Senata iz Demokratske stranke zatražili su u srijedu, 10. januara, od administracije predsjednika Donalda Trampa da strano miješanje u izbore tretira kao nacionalnu krizu, da formira agenciju za koordinisanje odgovora i uspostavi novu vrstu sankcija za brzo kažnjavanje odgovornih.

U izvještaju pod nazivom „Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: posljedice po nacionalnu bezbjednost SAD“, navodi se da bi Crna Gora trebalo da posluži kao ,,poziv za buđenje svim ostalim zemljama Balkana koje žele da budu dio NATO i EU“.

Server smatra da bi, zbog jasnog pritiska Rusije, američka administracija morala da ponudi Balkanu mnogo više od izvještaja.

- Crna Gora je mala i slaba zbog glasnih protivnika nezavisnosti i onih koji su protiv NATO, a koji su manjina u zemlji. Zato se nadam da će američka administracija ponuditi Zapadnom Balkanu više od izvještaja kongresne manjine, kako bi se region sačuvao od ruskih pritisaka i miješanja - poručio je Server.

Ekspert za jugoistočnu Evropu smatra i da su SAD shvatile da Rusija ,,djeluje mnogo šire nego što se čini“.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 3

Američka "pomoć"

16. 01. 2018 - 08:20

Primarni rezultat američke "pomoći" Balkanu je raspad Jugoslavije i krvavi gradjanski rat. Gdje god ste ponudili "pomoć", rezultat je bio isti. Avganistan, Irak, Libija, Ukraina itd. i itd... Ako zaista želite pomoći nekom narodu, odnosno državi, onda je najbolje da se držite što dalje od nje ili još bolje sa njom prekinete diplomatske i svake druge odnose...
Evo, ameri...

16. 01. 2018 - 09:25

Srbija i Hrvatska su definisane kao slobodne, dok su Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Crna Gora označene kao djelomično slobodne zemlje.
oznaka

16. 01. 2018 - 10:51

Djelimicno slobodna ili privatna kriminalna drzava .
Novi komentar