Tokom nedjelje energetske održivosti u Abu Dabiju

Arapi kupili 49 odsto vjetroelektrane Krnovo

Kompanija Masdar iz Abu Dabija potpisala je sporazum sa francuskom kompanijom Akuo Energy o kupovini 49 odsto akcija vjetroelektrane Krnovo. Sporazum su potpisali Niall Hannigan, finansijski direktor Masdara i Eric Scotto, izvršni direktor Akuo Energy prvog dana Nedjelje energetske održivosti, koja se u Abu Dabiju održava od 14. do 20. januara.
Objavljeno: 16. 01. 2018 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na Krnovu je izgrađena prva vjetroelektrana u Crnoj Gori, koja ima 26 vjetrogeneratora, snage 72 megavata. Finansiranje projekta obezbijeđeno je kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj, Njemačke razvojne banke KfW IPEX-Bank i francuske razvojne finansijske institucije Proparko.

Kompanija Krnovo green energy je početkom novembra prošle godine stekla status povlašćenog proizvođača. Taj status joj omogućava podsticajnu cijenu za prodaju proizvedene električne energije od najmanje 95,99 eura po megavat-satu.

Osim firme Krnovo green energy, povlašćeni status za sada imaju četiri firme koje su vlasnici deset mini hidroelektrana.

Krnovo je Masdarova treća vjetroelektrana, jer su prethodno izgradili vjetrogeneratore na Sejšelima i u Samoi.

- Uzbuđeni smo što smo ulaskom u Krnovo ojačali svoje prisustvo u Evropi i stupili u partnerstvo sa Akuo Energy, liderom u oblasti obnovljivih izvora energije - rekao je Mohamed Jameel Al Ramahi, izvršni direktor Masdara i istakao da „komercijalna rješenja za obnovljivu energiju imaju ključnu ulogu u energetskoj budućnosti Crne Gore, a Mosdar i Akuo Energy žele da podrže tranzicije zemlje prema čistijim izvorima energije“.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 2

Nikšić

16. 01. 2018 - 08:52

Hoće li neko ispitati zašto vjetrenjače nijesu u funkciji.
Dako se potrošačima..

16. 01. 2018 - 20:25

...u Crnoj Gori vrate oteti eurići preko računa za struju-kojima su finansirali privatne elektrane po Krnovu i diljem naše domovine...?
Novi komentar