CBCG sprovela kontrolu

Nijesu otkrili veze sa teroristima

Banke i mikrokreditne finansijske institucije ne sarađuju sa fizičkim licima, niti entitetima koji su označeni kao teroristi ili terorističke organizacije, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke
Objavljeno: 16. 01. 2018 - 08:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

CBCG je nedavno usvojila Smjernice za primjenu međunarodnih restriktivnih mjera od banaka i finansijskih institucija kojima se realizuje preporuka FATF-a (Financial Action Task Force), međunarodnog tijela zaduženog za uspostavljanje standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Kontrola

- Tokom kontrola banaka i finansijskih institucija utvrđeno je da nemaju poslovne odnose sa fizičkim licima, niti entitetima koji su od međunarodnih organizacija označeni kao teroristi ili terorističke organizacija. Zato nije bilo slučajeva u kojima bi se izvršilo ograničenje raspolaganja sredstvima ili imovinom na osnovu Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama – objasnili su iz CBCG.

U prošloj godini (zaključno sa novembrom), CBCG je kontrolisala deset banaka i jednu mikrokreditnu finansijsku instituciju.

- Nalazi kontrola ukazuju da banke i finansijske institucije u velikoj mjeri sprovode propise iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Nije bilo osnova za preduzimanje mjera, osim što su upućene određene preporuke za poboljšanje sistema pojedinim bankama - kazali su iz CBCG, ali nijesu naveli ni banke ni mjere.

Podsjetimo da Centralna banka nadzire sprovođenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kod banaka i MFI i platnih institucija i redovno, planirano i vanredno sprovodi kontrole.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar