Generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović

Strahuje da će poslanici izmijeniti novi zakon o radu

Neformalna ekonomija predstavlja veliki problem kako za Crnu Goru tako i za zemlje regiona, ali i za mnoge ekonomije u svijetu. Teško je boriti se protiv neformalne ekonomije i to treba da bude prioritet Vlade - kazala je za Pobjedu generalna sekretarka Unije poslodavaca Suzana Radulović i dodala da je uslov za efikasnu borbu poznavanje korijena problema. 
Objavljeno: 16. 01. 2018 - 07:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

- U našoj studiji „Neformalna ekonomija u Crnoj Gori“, koja je urađena uz podršku Međunarodne organizacije rada, kao ključne uzroke postojanja neformalne ekonomije navodimo slabu vladavinu prava, neadekvatan regulatorni okvir, nedovoljno efikasno i efektivno sprovođenje politika i zakona, relativno visoke troškove poslovanja. Samo postojanje neformalne ekonomije znači nelojalnu konkurenciju, koja narušava stabilnost poslovnog ambijenta - kaže Radulović i naglašava da mjere za suzbijanje neformalne ekonomije moraju početi kreiranjem povoljnog poslovnog ambijenta, što obuhvata usklađenost, primjenjivost i neselektivno sprovođenje zakona, uz efektivan rad inspekcijskih službi i smanjenje troškova rada.

- Tek onda treba jačati kaznenu politiku - kazala je Radulović i naglasila da će novi zakon o radu u velikoj mjeri uticati na poslovni ambijent i na tržište rada.

- Nacrt zakona o radu je proizvod dijaloga socijalnih partnera, što znači da nijedna strana nije potpuno zadovoljna ponuđenim rješenjima - kazala je Radulović i istakla da će konačan stav imati tek nakon usvajanja zakona u parlamentu, navodeći da postoji bojazan da će se amandmanskim djelovanjem poslanika mijenjati dogovoreni stavovi socijalnih partnera, što se i ranije dešavalo.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 4

menadžer

16. 01. 2018 - 10:50

korijen problema ste vi , to jest halapljivost poslodavaca...
Pa

16. 01. 2018 - 15:16

negdje,je i normalno,da poslanici,koji zesce mogu dokuciti ovu materiju djeluju amandmanski.U korist svih.Vrlo je klimava prica o zastarijevanju koja je dogovorena.Posebno prica o doprinosima koje u slucaju stecaja uplacuje fond rada po minimalnoj cijeni rada.Pa to nigdje nema.To konkretno znaci, da svi oni koji su radili na zakonu, u mislima, iz ovih ili onih razloga, naslucuju prevaru.Sta onda ostaje nesrecnom zaposlenom.Sindikat, uz duzno postovanje pojedinaca, je upravo produzena ruka vlasti.Pamte se zarade nekih "sindikalnih vodja"iz prethodnog perioda...
Ne pustaste

16. 01. 2018 - 20:29

-da komentarisem tekst haha ludilo ,ne mogu da vjerujem koje dileje imate od administratora, naravno da rasturam ovog menadzera koji je prijatelj ovog admina ili on licno pise pa NIJE PUSTIO REPLIKU UZASSSSSS.Kakve blokade nevjerovatno ,pa nije rec o crkvi covece .
MOLIM GLAVNOG

17. 01. 2018 - 00:13

UREDNIKA da me BLOKIRA kako ne bih komentarisao, jer ja nemamtu mogucnost a vrlo bih rado-jer pisati normalne komentare koje ne objavljujete samo zbog ideoloskih slaganja je TESKO SOCIJALIZAM.
Novi komentar