E-peticija

Džomić: Peticija je klasična budalaština

Grupa vjernika pokrenula je juče peticiju za ukidanje vlasništva Srpske pravoslavne crkve (SPC) nad manastirima i crkvama u Crnoj Gori, prenose Dnevne novine.
Objavljeno: 16. 01. 2018 - 12:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Peticiju, koju je do sinoć potpisalo 715 građana, podržala je Crnogorska pravoslavna crkva CPC, dok predstavnici Mitropolije crnogorske-primorske poručuju da je riječ o “budalaštini”.

“Cetinjska mitropolija CPC daje punu podršku navedenoj inicijativi kao jednom od savremenih demokratskih metoda rješavanja pitanja od društvenog značaja”, poručuju iz CPC.

Svi kojima je na srcu Crna Gora, bez obzira na nacionalno i vjersko opredjeljenje, mogu da potpisuju peticiju, jer je to, kako navode, par ekselans državotvorno pitanje, od kojeg zavisi naš mir, stabilnost i svekoliki prosperitet.

“Trenutno razmatramo modele proširenja ove akcije potpisivanja, kao i pravne i formalne aspekte njenog daljeg procesuiranja i narednih dana izaći ćemo pred javnost sa prijedlozima i određenim rješenjima”, navodi se u saopštenju.

CPC je uvjerena da je, dodaju, došlo vrijeme da se Crna Gora suoči sa ovim pitanjem i da izvojuje još jednu istorijsku pobjedu, podržava svaku društvenu akciju koja ide ka tom cilju.

“Jer ovo je narod vičan borbama i pobjedama. Crnogorski narod je narod pobjednika, a ne gubitnika koji će ustuknuti pred neprijateljima svoje zemlje, ma kako se prevarno i osiono ponašali. Nama basta za državu boriti se i pobjeđivati”, zaključili su iz CPC.

Elektronska peticiju za ukidanje vlasništva SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama, za koordinatora pravnog savjeta Mitropolije crnogorske-primorske Velibora Džomića “klasičan je primjer budalaštine kojem ne treba pridavati nikakvu pažnju”.

Naime, on je komentarišući peticiju Dnevnim novinama kazao da je riječ o pravnom pitanju koje se ne rješeva ni peticijama ni po medijima, već samo, kako je kazao, u skladu sa pravnim poretkom i zakonima jedne države.

“Smatram da je u pitanju klasičan primjer budalaštine. Svima je, osim pokretačima i potpisnicima te peticije, poznato da pravo svojine u modernim državama evropsko kontinentalnog tipa nije ni peticionaško ni medijsko nego pravno pitanje koje se rješava u skladu sa pravnim poretkom i zakonima jedne države. To samo oslikava jedno katastrofalno neznanje pokretača te glupe ideje s jedne strane, i s druge strane jednu stravičnu ideološko plemensku ostrašćenost protiv pravoslavne crkve i njene vjekovne imovine koju nikad niko, pa ni turski osmanski okupatori nisu negirali”, rekao je Džomić.

Ono što je vrlo ilustrativno, dodaje, jeste da je e-peticija “kako bi se u Crnoj Gori reklo već bačena na sprdnju jer je jedan od potpisnika Ante Pavelić odnosno neka osoba koja koristi to ime i prezime”.

“To dovoljno govori svakom pametnom čovjeku. Smatram da tome ne treba pridavati nikakvu pažnju. Mnogo je glupih i glupljih inicijativa od ove koju su slični pokretači do sada pokretali da bi mogla da se napravi čitava antologija glupih inicijativa koje su doživjele tužni i sumorni kraj kao što će to biti i sa ovom inicijativom”, zaključio je Džomić

Komentari: 21

Deki

16. 01. 2018 - 12:31

Naravno da je budalaština. Tražiti svoje u svojoj Državi je najveća svjetska budalaština.
Marko

16. 01. 2018 - 12:55

Dzomiću, Crnogorcima nećeš govlriti da su budale!
MOMO

16. 01. 2018 - 13:17

taman sam mislio da ćemo jedan dan da prođemo bez sekte spc i amfilohija, kad ono džomić! .... velikosrpska!
zaboravili

16. 01. 2018 - 13:39

ste da napišete splačina!
Patriota

16. 01. 2018 - 14:01

Do kad ce ova nasa drzava da dozvoljava da nas vrijedjaju bjelosvjetske protuve kao sto je Dzomic i njemu slicni. Otkud njemu pravo da naziva budalastinama sto volimo i stitimo nasu drzavu i nasu imovinu. Ko je on, odakle je dosao, kako se obogatio on i oni oko njega. U ovom zahtjevu cemo istrajati do kraja pa ce i nadlezne sluzbe morati reagovati, a onda sledeca peticija da se protjeraju on i njemu slicni iz drzave da je iscistimo od zlotvora i sijaca mrznje i razdora. Neka shvate da smo mi svoji na svome i da ocemo da ocistimo drzavu od onih koji vrijedjaju dostojanstvo i zdrav razum svih CRNOGORACA I CPC.
cetinjac

16. 01. 2018 - 14:18

Ako je peticija budalaština, onda si ti Džomiću obična budala.
Nina

16. 01. 2018 - 14:45

Nadam se u Boga da će se i to ostrvariti. Da dočekamo da se ovi okupatori iz SPC istjeraju iz naših crnogorskih crkava i manastira, koje je crnogorski narod gradio od svoje istorijske crkavice. Dajte da širom CG potpisujemo takvu peticiju, pa a se izmjerimo. Mi u NK nijesmo imali priliku. Ako se sa tim u koštac ne smiju uhvatiti današnji crnogorci, mi crnogorke sigurno smijemo, kao što smo uvijek i radile kroz istoriju CG.
Cuius regio, illius religio

16. 01. 2018 - 16:13

Nina, bravo, Nina, Bog te blagoslovio! I ja sam za "klasičnu peticiju" za čitav prostor Crne Gore!
Katunjanin

16. 01. 2018 - 15:19

Džomiću, svima će doći svoje bar ti to znaš, strašni sud svakog stiže a ti ako su u crnoj mantiji ne znači da će te preskočiti. Neka ti Svevišnji oprosti jer ne znaš što radiš, da znaš ne bi ovakve pjesme pjevao.
Njeguš

16. 01. 2018 - 15:20

SPC će kad tad napustiti teritoriju Crne Gore, pitanje je dana i svi to znamo čak i oni, još se koprcaju ka riba na suvom ali vaz duha fali li fali.
Svi da znaju

16. 01. 2018 - 15:22

Vjerujem da malo ko u Srbiji zna za Njegošev odgovor Simi Milutunoviću na njegovu tvrdnju da i među Srbima ima junaka kao što su Crnogorci: „A da čoče, božija ti vjera, znam ja tu veselu Srbadiju, nu kud su joj ti junaci sinovi bili, dok joj nije Bog dâ Karađorđa? Ta vi svi fastaste tamo jednoga njega junaštvom; a kad vi Bog njega uze između vas, a vi svi sunovrat u turski jaram opet! No kršna i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje, ni za Murate, pa ni za Bonaparte; svi oni biše pa i preminuše, i mač svoj o Crnogorce đekoji opitaše, pa nestaše, a Crna Gora ostade do vijeka i strašnoga Suda u svojoj volji i slobodi, a to ti je u slavi”
Nada

16. 01. 2018 - 15:33

Budalastina?!? Bravo, pope! Nego sto!? Pustimo vas ovdje da zivite kao svoji na svome, a vi po nama! More, da NAS IMA, ne bi ti ni do granice smio prici! Zato: udri pobro, bog ti pomogao!
Slobodna Crna Gora

16. 01. 2018 - 15:34

Svi koji žele neka potpišu peticiju! Ajmo Crnogorke i Crnogorci da se oslobodimo, neka nam je Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostročki upomoć za slobonu Crnu Goru! https://www.peticija24.com/peticija_za_ukidanje_vlasnitva_srpske_pravoslavne_crkve_nad_crnogorskim_manastirima_i_crkvama
Lara Z.

16. 01. 2018 - 15:36

Aaaah, da je Dzomic NEKO, pa da me zabole ove rijeci...
Gringo

16. 01. 2018 - 16:07

Djomicu, pa kako se ti ovdje ponasas. Nije cijela CRNA GORA kao u vasojevice dje vam ruku ljube. Vrijeme razmjene argumenata zasto autokefalna itd je vec davno za nama. Nadam se da je vec svaki iskreni CRNOGORAC odvojio toliko vremena da sam sazna sta su ovi sa bradama Koje na metlama trebamo poslat za KOSOVO pa neka tamo sire svoju brigu..Sto se SPC tice znam odgovor na sve kakav COBAN takva BRAV....nema vise da zajedno koristimo CRKVE i MANASTIRE jer su to NASE i to ZAUVJEK
Cuius regio, illius religio

16. 01. 2018 - 16:15

Nije "grupa vjernika" pokrenula peticiju, no Crnogorci! Crnogorci! Mi, Crnogorci!
Zadrigli pop Rumenko

16. 01. 2018 - 20:21

Iako je diplomirao kao pravnik(?) ne zna, ili se pravi da ne zna, da sofistika nije argument, nego cista manipulacija i to nezgrapna i nelegantna koja ne moze da prodje kod iole inteligentnih ljudi. Sjedi, 1 pope Rumenko!
CRNOGORSKI 007

16. 01. 2018 - 21:19

NIJE RUMENKO,NO DEBELA CETNICKA
CRNOGORSKI 007

16. 01. 2018 - 21:21

NEMINOVNO JE VRACANJE ,MOZETE RADITI STA HOCETE,ALI TO JE VEC ZAVRSENA STVAR,E SAD PITANJE JE ZA VASE DOBRO MILOM ,A NE SILOM.
CRNOGORSKI 007

16. 01. 2018 - 21:36

KOLIKO SE JA SECAM ,TI NEMAS DRZAVLJANSTVO CG,I BIJASE JEDNOM BJEZA U BIH,TREBALI TE PODSJETIT .SEDI I SUTI ,DA NE BJEZIS U SUMSKU
R

17. 01. 2018 - 10:26

Sve u početku djeluje kao budalaština, koja se kasnije pretvori u stvarnost.
Novi komentar