Bilateralni sastanak

Unapređenje prometa roba i kretanja građana

Održan je bilateralni sastanak delegacija Crne Gore i Republike Srbije na zaključivanju sporazuma o graničnim prelazima za međunarodni drumski, željeznički i pogranični saobraćaj između Crne Gore i Republike Srbije.
Objavljeno: 16. 01. 2018 - 13:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

U pregovorima su učestvovali predstavnici državnih organa i drugih organa uprave Crne Gore i Republike Srbije koji imaju nadležnost u oblasti granice, ministarstava unutrašnjih poslova, vanjskih poslova, graničnih policija, uprava carina, međunarodne saradnje i evropskih integracija, saobraćaja, bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne poslove.    

Zaključivanje ovih sporazuma, između ostalog, utvrđeno je crnogorskom Strategijom integrisanog upravljanja granicom i Akcionim planom za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, za podoblast Vanjske granice i Šengen. 

Cilj zaključivanja sporazuma o graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj je unapređenje prometa roba i kretanja građana preko zajedničke državne granice, jer je saobraćaj preko državnih granica dozvoljen samo na mjestima određenim sporazumima, graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj, uz obavezu zatvaranja sporednih puteva pogodnih za nezakonite prelaske državne granice između dvije države.

Zaključivanje sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja treba da doprinese razvoju  i unapređenju privredne, obrazovne, zdravstvene, socijalne, kulturne, sportske i drugih vidova saradnje, uvažavajući da je saradnja između stanovništva pograničnih područja osnov dobre saradnje susjednih država.

Takođe, implementacija sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju, doprinijeće unapređenju Projekta tehničke podrške Evropske komisije, koji se realizuje u okviru Berlinskog procesa od strane predsjednika vlada Zapadnobalkanske šestorke.

Sljedeća runda pregovora održaće se u Beogradu u cilju finalizacije ovih sporazuma, koji će biti potpisani nakon sprovedenih unutrašnjih pravnih procedura u obje države.

Na čelu delegacija dvije države na ovim pregovorima bili su Milan Paunović, predsjednik Komisije za državnu granicu Crne Gore i general policije Zorica Lončar Kasalica, šefica Delegacije Republike Srbije.

Komentari: 0

Novi komentar