Ulcinjanin za Pobjedu

BEHAROVIĆ: Život u Siriji je pakao na zemlji

Hamid Beharović iz Ulcinja juče je u podgoričkom Višem sudu osuđen na pola godine zatvora jer je od aprila 2015. do maja 2016. godine učestvovao u stranim oružanim formacijama, odnosno u sukobima u Siriji na strani Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).
Objavljeno: 17. 01. 2018 - 07:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Presudu je izrekla sutkinja Biljana Uskoković. Beharović je na početku suđenja negirao navode optužnice, ali se na prethodnom ročištu izjasnio krivim.

 – Izjašnjavam se da sam kriv i priznajem izvršenje krivičnog djela koje mi se optužnicom stavlja na teret – kazao je Beharović. On je pojasnio da je u početku negirao krivicu jer je mislio da je krivično djelo učešće u stranim formacijama, koje mu se stavlja na teret, isto što i ratovanje u stranim formacijama.

Beharović juče nije imao komentar na presudu, podsjećajući da je priznao odlazak na teritoriju Islamske države i da je spreman da snosi posljedice svojih odluka i djela. Međutim, želio je da pojasni javnosti ,,da odlazak u Siriju ne znači automatski i ratovanje“.

Primaran razlog odlaska velikog broja ljudi iz cijelog svijeta u ID jeste Hidžra, vjerski propis koji znači preseljenje iz neislamskog u islamsko društvo. Muslimani širom svijeta su već dugo diskriminisani u islamofobičnim društvima, tako da se ne treba čuditi što su neki od njih formiranje hilafeta u Siriji i Iraku vidjeli kao ostvarenje sna o životu u okrilju pravde božijeg zakona – kazao je Beharović za Pobjedu.

Ne spori da je jedan broj muslimana na teritoriju Islamske države došao da učestvuje u ratnim dejstvima, ali ističe da je mnogima povod odlaska bila mogućnost da žive u sistemu gdje će moći slobodno i u potpunosti da praktikuju vjerske propise.

Beharović navodi da je sa suprugom i maloljetnim djetetom otišao u Siriju da bi živio u muslimanskom okruženju i po islamskim zakonima. Međutim, nekoliko mjeseci nakon dolaska u Siriju, kako tvrdi Beharović, počeli su svakodnevni vazdušni napadi u kojima je stradao veliki broj civila.

 – Život mi je tada postao pakao na zemlji. Najveći broj doseljenika nije ni stigao da formira utisak „je li to to“ što su očekivali. Mnogi su uspjeli izaći u Tursku, što sam i ja pokušavao sa svojom porodicom, ali su nas snajperski hici turskih vojnika vratili nazad. Naposljetku smo riješili ići na sve ili ništa i dali sav novac koji smo imali krijumčaru koji nas je kroz minsko polje izveo u Tursku – priča Beharović. On je sa porodicom u Turskoj proveo dva i po mjeseca u pritvoru, nakon čega su deportovani u Crnu Goru.

– Uhapšen sam odmah na podgoričkom aerodromu i proveo mjesec dana u istražnom zatvoru nakon čega sam pušten da se branim sa slobode. Godinu sam čekao suđenje, u međuvremenu sam izgubio majku, najvoljeniju osobu i najveću podršku u životu – priča Beharović.

Komentari: 4

Slava Rusiji

17. 01. 2018 - 08:56

Bilo je dobro ono sa pocetka. Pomoc Amerike i njenih satelita u regioinu oruzja , para ,handare i zena djuture . Mozda su falila najvise 2 mjeseca da od Sirije naprave Libiju al im Rusija pomrsi racun i nastade bjezanija i pakao za ljudozdere .
Behari al Ulcinaqi Karadagli

17. 01. 2018 - 09:19

Nego ne napisaste kako mu je bilo umjetnicko ime .
Хамид Ел Карадагли

17. 01. 2018 - 12:59

У праву сте, то би било неопходно, открити које му је било "уметничко име"! Не може се са сигурношћу тврдити да није у саставу ИСИЛ-а у Сирији откидао главе заробљеницима, пајсером ломио древну Пламиру, трговао робљем, палио цркве и чинио све оно што је иначе чинио ИСИЛ! Властима Сирије може бити познат само под тим ратним псеудонимом, зато треба да суд путем замолнице, а преко Министарства иностраних послова ЦГ, службено провери да ли га у Дамаску можда не траже због каквих ратних злочина? Није он тамо отишао да продаје кокице! Отишао је са породицом да остане и да буде војник најфанатичније војне формације у 21. веку!
CiNick

18. 01. 2018 - 14:26

Neozbiljna odbrana. Otišao u RATNU zonu živjet mirnijem "životom u okrilje pravde božijega zakona"!? Svašta. Uz put, čitam nešto iz turskijeh izvora o nastanku Osmanskoga carstva. Tvrdi se da je ideja vodilja bila osvajanje radi širenja Allahove pravde! Strogo miroljubivo.
Novi komentar