Afera "Konsultantski ugovori"

Na optužnici Malerba, Bjanko, Sala i Ravaneli

Specijalno državno tužilaštvo okončalo je istragu u slučaju A2A i podiglo optužnicu protiv četvorice italijanskih državljana, koji se terete za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju. 
Objavljeno: 17. 01. 2018 - 08:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Optužnim aktom obuhvaćeni su bivši izvršni direktor EPCG Enrike Malerba, bivši finansijski direktori Flavio Bjanko i Masimo Sala i bivši izvršni direktor A2A Renato Ravaneli – potvrđeno je Pobjedi.

Optužnica je dostavljena Višem sudu na razmatranje, koji će ispitati zakonitost akta. Specijalno državno tužilaštvo krajem decembra prošle godine odustalo je od krivičnog gonjenja pravnog lica A2A i tri crnogorska državljanina iz Elektroprivrede Crne Gore koji su se takođe sumnjičili za zloupotrebu položaja. Istraga je obustavljena protiv bivšeg koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovoditeljke Direkcije za finansije Venke Janjušević i rukovoditeljke Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan, jer je utvrđeno da nijesu učestvovali u nezakonitim radnjama. Okončanje istrage uslijedilo je nakon što je tužiteljki Stojanki Radović iz Italije dostavljena dokumentacija u okviru izviđaja protiv osoba koje su se teretile da su zloupotrijebile službeni položaj prilikom potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama i oštetile Elektroprivredu Crne Gore za višemilionski iznos u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i BAIN – Milano.

 Italijanska kompanija A2A je prije skoro dva mjeseca u okviru poravnanja vratila 4,34 miliona eura za konsultantske usluge. Dokumentacija Istraga u ovom slučaju pokrenuta je na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima Elektroprivrede. Prema toj dokumentaciji, ugovori o konsultantskim uslugama koje je EPCG potpisala sa A2A, A2A Reti eletrika i BAIN Milano sklopljeni su bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora.

Kontrolno saslušanje je održano na inicijativu poslanika Mladena Bojanića. Sporne ugovore potpisao je tadašnji izvršni direktor EPCG Enriko Malerba, a Fabio Bjanko je na mjesto finansijskog direktora došao 2010. godine. Prethodno je na toj funkciji bio Masimo Sala. Prema informacijama iz istrage, Malerba i Sala nijesu pravovremeno obavijestili odbor direktora i akcionare EPCG o sklopljenom ugovoru. Kad je odbor direktora EPCG za to saznao, crnogorska strana je zatražila obustavu plaćanja.

Komentari: 0

Novi komentar