Pogled iz Beograda

Lament nad Alekovom suzom

Samo što nije kanula. A možda i bi, da se „spontano“ nije digla odbrana čuvara Njegove misli i djela, da ga odbrane od mitropolita SPC Amfilohija Radovića. Odsudnoj i „spontanoj“  odbrani Predsjednika bratske Srbije, pridružiše se i zvaničnici crnogorske države.
Objavljeno: 17. 01. 2018 - 10:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Mihailo TERZIĆ

Kao da su znali da je Suza voljenom Vođi krenula, ili da će krenuti, pa požuriše da je na vrijeme zaustave da ne ostavi trag na bezgrešnom Licu.

Nije šala kada visoki zvaničnik SPC bi prinuđen da se umiješa u dnevno politička pitanja i javno posumnja da će politika predsjednika Srbije možda izdati Kosovo.

Najskuplju srpsku riječ?

I osuše usredsređenu paljbu na jadnog Rista kome se „omače“ da se lati politike.

Ovo odbranaško miletisanje otkriva, sa jedne strane, svu golotinju politike Republike Srbije i sa druge, podanički habitus dijela crnogorske političke nomenklature. Ovi prvi, po onoj anegdoti; da se po selu mirucka sve dok ne umrije popadija, a kada ona umrije pop veli „šta je ovo sve pomrije“.

Dok se Amfilohije, sve vrijeme, bavio dnevno političkim aktivnostima u CG, vrijeđao, osuđivao i proklinjao sve napredno i samobitno crnogorsko, srpsko rukovodstvo je seirilo i likovalo, prećutno  ili javno odobravalo.A kada se isprovocira Alekova suza: kerberi, seizi, stručnjaci, laici, karijeristi... osuše paljbu na sirotog Rista.

A crnogorski aktuelni čelnici su se, više od dvije decenije, iskazivali lažnu superiornost da su kao  u inat Amfilohijevim klevetama, raskolima, zavađama, nezakonitostima krivotvorenjima, ostajali; nijemi,dremljivi, anemični i neefikasni. Kao da su primili anastetik da ne osjećaju zagađenost u sopstvenom biću a osjećaju zagađenost  čak u najavi, kod drugog.

terzicA šta ako je politička dalekovidost crnogorskih aktuelnih prvaka veoma lucidna i racionalna, pa ih je eventualno „izdajstvo Kosova“  više uplašilo od odsudne odbrane Kosova. Možda su bolje protumačili aktuelnu geo-političku dinamiku interesa na zapadnom Balkanu od nas običnih smrtnika.

Možda su povezali izjave Dačića da vojno politička situacija u regionu nije završena,da najave PVO sistema i avijacije u vojsci Srbije nešto znače,da Deklaracije o „odbrani nacionalne geografije Srba“ nešto znači,da jačanje osovine Beograd i Banja Luka  ima geo-strategijski smisao? Da pokušaj državnog udara u Crnoj Gori ima značaj inicijalne kapisle za provjeru stanja odnosa snaga za neka nova geo- politička prestrojavanja?

A šta ako je za cijenu „izdaje“ Kosova korvertirana cijena slobodne i nezavisne Crne Gore!?

Onda je opravdano spriječiti da Alekova suza ne kane?

Aferim, ako je tako!

A nije nebitna i jedna statistička stalnost iz prošlog vijeka. U prosjeku svakih dvadeset godina Srbi su vodili jedan rat. Prošlo je dvadeset godina, stasale su nove generacije. Nadam se, ne za pogibije i stradanja. A mnogi mladi instiktivno napušataju ove „uklete“ prostore. No nije kriv prostor.

Geneza Zla počinje u glavama patokratskih likova na vlasti.

Zar su one važnije od života mladih generacija?

 

Komentari: 9

Vukasin.M.

17. 01. 2018 - 10:41

Dobar.
Bodin

17. 01. 2018 - 10:58

Nesto se ne sjecam jeli Terza ikad Mila nazva Vođom ?
Janica Matova Beograd

17. 01. 2018 - 17:15

@Bodin. Ovo je najgluplji komentar u istoriji komentara.Ovakvu glupost ne može da izvali ni neki Bodin kafedzija iz Vrbasa koji u tome nema konkurenciju!!!
Commentator

17. 01. 2018 - 11:34

Odličan tekst. Neki bi trebalo dobro da se zamisle nad ovim.
TERZA

17. 01. 2018 - 11:38

Dobra dijagnoza stranog tijela na domaćem terenu.
Fahro

17. 01. 2018 - 12:22

Dobar tekst za onu grupu koja razmislja glavom.....
izoni rudonja beogracki

17. 01. 2018 - 12:43

A šta ako je za cijenu „izdaje“ Kosova korvertirana cijena slobodne i nezavisne Crne Gore!? --------------------------- Tako ti je to kad si pioncic pa ti kolonijalne sile kroje sudbinu i vrse trampu . A sto si se ti Mikaile odmakao pa gledas iz BG ? Zar nebi bolje vidijo da si na brdo ?
danilo s.

17. 01. 2018 - 17:07

Na Balkanu, pojam "izdaje" je relativan. Ako bi neko izdao Srbiju ili Kosovo - taj bi bio, istog trena, proglasen za veleizdajnika "srpstva" (Srbije i Rusije?). I to goreg od nesretnjega Vuka Brankovica? Ali, ako neko izda CG, ili pokusa da je oburda, - to je akt najuzvisenijeg "veljesrpstskog patriotizma". Mi smo, izgleda, toliko uznapredovali u “demokratiji”, da je nasa vlada – na opste zaprepascenje – najzad ostro reagovala? Doduse, samo na jednu banalnu (i glupu) amfi-kritiku Presjednice Srbije kao pripadnice LGBT-a. Docim prethodno, nije nijednom, na slican nacin, reagovala na Amfilohijeve ucestale i krajnje vulgarne uvrede drzave CG i Crnogoraca. Uvrede koje tako uporno, - sa strascu i zestinom - izgovara njegovo (“adsko”) preosvestenstvo – Mitropolit Amfilohije? P.S. Odlican tekst g. Terzica. Plasi me mogucnost potkosuravanja sa CG. To, doduse, lici na teoriju zavjere? No, sto ako nije? Da ne bude ponovo ono poznato crnogorsko “vae victis” (Тешко побијеђенима).
Cocorayco

17. 01. 2018 - 22:02

U skladu sa komentarom hvata me tiha jeza, koja nije daleko od stvarnosti i vec vidjenoga, da cemo 2025 uci u EU ali ne zajedno sa Srbijom nego kao Srbija ( doduse bez Kosova). Da izgub namirimo.
Novi komentar