Crna Gora potražuje 270 bjegunaca

Crnogorski pravosudni organi potražuju 270 bjegunaca. U Crnoj Gori boravi 30 naših državljana, koji ne mogu biti izručeni državama koje ih potražuju, zbog nedostatka neophodnih uslova o izručenju. U našoj državi je tokom 2017. godine, uhapšeno 80, a od toga izručeno drugim državama, više od 60 osoba.
Objavljeno: 17. 01. 2018 - 20:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stotinu crnogorskih državljana potražuju druge države. Njih 70 ne nalazi se u Crnoj Gori.

“Po nekim našim saznanjima u Crnoj Gori bi moglo da se nađe nekih 30 lica crnogorskih državljana za kojima postoje međunarodne potjernice, za koja nisu ispunjeni uslovi u pogledu njihovog lišenja slobode”, kaže za TVCG rukovodilac NCB Interpola Podgorica, Dejan Đurović.

Načelnica Direkcije za međunarodnu pravnu pomoć Snežana Maraš, kaže da se crnogorski državljani mogu izručiti drugim državama, ako se terete za kaznu zatvora od najmanje dvije godine, a za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije za kaznu zatvora od najmanje četiri godine.

Postoje još mnogi mehanizmi međunarodne pravne pomoći i ratifikovanih konvencija, koji bjegunce mogu dovesti pred lice pravde. Do tog momenta, ukoliko određena osoba i ne može biti uhapšena, to ne znači da nije evidentirana. 

“Mi u toj situaciji posmatramo ta lica kao bezbjednosno interesantne osobe, jer su ona u nekoj državi počinioci krivičnih djela ili pravosnažno osuđeni, a takođe obavještavamo nadležno tužilastvo o svim tim činjenicama”, kazao je Đurović.

Na potjernici Interpola se nalazi i veći broj onih koji dolaze iz crnogorskih klanova.

Posljednje ubistvo u Beogradu, označeno je kao nastavak njihovog sukoba, a po mjestima obračuna dominantno se izdvajaju te dvije države.

“Oni su uvijek zadržavali ono bratstvo i jedinstvo, zapravo njima je jedinstvo novac i zarada od toga”, kazao je kriminolog Zlatko Nikolić.

“Radili smo i prikupljali podatke i svakodnevno radimo na tome da se izvrši lociranje svih onih lica, da kažem najtraženijih bjegunaca. Tu su prije svega ubistva koja su posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa”, naveo je Đurović.

Komentari: 1

na celu

18. 01. 2018 - 10:18

Svetozar Marovic clan Centalnog Komiteta DPSa . (Nesto ga mnogo i ne traze )
Novi komentar