Cijene nakon povećanja PDV-a

Tek stižu prava poskupljenja

Neki manje neki više, ali očigledno je da su trgovci i pored apela da to ne čine, iskoristili situaciju i povećali cijene većine proizvoda. Iz najvećih trgovinskih lanaca tvrde da su cijene povećane samo na akcizne proizvode, bar, kako kažu, za sada, dok zalihe traju.
Objavljeno: 18. 01. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prvi dani januara donijeli su crnogorskim građanima i veće cijene, što zbog povećanja PDV-a od dva odsto, što zbog povećanja akciza na cigarete, alkohol i gazirana pića sa šećerom.

Neki manje neki više, ali očigledno je da su trgovci i pored apela da to ne čine iskoristili situaciju i povećali cijene većine artikala.

Portal Analitika je uporedio jučerašnje cijene s cijenama iz decembra protekle godine u jednom megamarketu. Tako smo se uvjerili da je kilogram banana skuplji pet do deset centi, krompira pet centi, a mandarina i kivija po nekoliko centi. Cijena kupusa i jabuka ostala je nepromijenjena. Takođe, cijene hljeba, sira i mesa su za sada iste, dok je kilogram ribe poskupio i do euro. Jaja su poskupila 10 do 20 centi, a za po nekoliko centi porasle su i cijene slatkiša.

Građani nezadovoljni: Kupci koje smo zatekli u prodavnicama kažu da je skoro sve poskupilo. Posebno u manjim marketima.

 „Cijene su porasle i više nego što je trebalo, a male prodavnice su to iskoristile.“, rekla nam je Jelena Raičević iz Podgorice.

Njena sugrađanka Marija slaže se s tom ocjenom.

5a16b3ab-6550-48d5-a799-443a0a0a0a64-dsc-0274-718x446

„Slatkiši koje uvijek kupujem su mnogo skuplji. Poskupila je i pavlaka. Sjemenke, koje uvijek jedem, sada su preko eura, a bile su 80 centi. Toalet papir je poskupio čak i do euro. Koka-kola je negdje čak i dva eura. Strašno! Ovo je, sigurna sam, tek početak“, uvjerena je Marija.

I radnica u jednom diskontu, koja je htjela da ostane anonimna, saopštila nam je „da ne pamti da su neke namirnice bile ovako skupe“.

„Iako se market u kojem radim trudi da ne poveća cijene, to je nekada neizbježno. Prije svega, mislim na akcizne proizvode. Cijena alkohola se baš povećala, a ne pamtim da je koka-kola bila ovako skupa kao sada. Sjećam se da je ranije koštala čak i 80 centi, a kod nas je sada 1,70 eura. Cijena je za voće i povrće skočila možda oko pet centi, ne više“, objašnjava ona.

Iz velikih marketa kažu da nema poskupljenja: Iz najvećih trgovinskih lanaca za Portal Analitika tvrde da su cijene povećane samo na akcizne proizvode, bar, kako kažu, za sada, dok zalihe traju.

5a16b3ae-f63c-4342-8fe3-43f10a0a0a64-dsc-0284-718x446

“Nije bilo linearnog povećanja cijena. Ako je neki dobavljač podigao cijene a da nije bilo robe na zalihama, to je vrlo pojedinačno i sporadično. Nije bilo povećanja cijene na nivou povećanja PDV-a, zadržali smo cijene, a samo se u pojedinačnim slučajevima povećalo. Cijene će se povećati kada krene nova nabavka od dobavljača, ali dok traju zalihe neće“, rekla nam je portparolka  kompanije „Voli“, Olivera Šuškavčević.

Iz “Idea” marketa takođe tvrde da cijene nijesu povećane.

„U 'Idea' prodavnicama su cijene povećane na akcizne proizvode, ą na ostale ne. To je za sada. Za ubuduće ne znamo hoće li se povećavati“, rekla je za naš portal portparolka tog lanca Jelena Doderović.

Udar na građane: Direktorica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević, kazala je za Portal Analitika da posljednja poskupljenja dodatno pogoršavaju ionako loš standard crnogorskih građana.

1503nikcevicpocetna-preview

 „Cijene su već  dovoljno povećane – porezi, gorivo, gradski prevoz, cigarete... Cigarete jesu luksuz, ali kada bi tako jednostavno bilo ostaviti ih, onda bi svi ljudi bili srećni. Međutim – nije. To je stavka koja dodatno opterećuje budžet. Svakako, sve to utiče na standard građana – velikog broja njih – koji je na dosta niskom nivou“, ističe Nikčević.

Ona kaže da se boji da su ova poskupljenja samo početak.

„Cijene bi se povećavale svakako – jer je cilj trgovaca što veći profit – iako sada imaju i opravdanje za to. Nije obaveza marketa da razmišljaju kako će građani da izađu na kraj s prihodom“, zaključuje Nikčević.

Primjenom mjera fiskalne konsolidacije, podsjećamo, viša stopa PDV-a povećana je s 19 na 21 odsto, ali za osnovne životne namirnice i dalje važi niža stopa od sedam odsto.

Niža stopa se primjenjuje na hljeb, brašno, mlijeko i mliječne proizvode, meso, mast, ulje, šećer, knjige, vodu i stočnu hranu.

Viša stopa se odnosi na sve ostale proizvode. Uz dodatno poskupljenje cijene struje i plate koje ne rastu, preostaje nam da konstatujemo samo jedno: ko preživi – pričaće.

Komentari: 11

djemo voli djem

18. 01. 2018 - 08:43

Moja djerca navikla onu djaolju " Nutelu " da mazu na leba a mogu ,nazdravlje, iZJesti oku za dorucak. U Montenegro tegla skoro duplo skuplja no u Europu tako da sad nosim po jedno desetak tegli od djema kad krenem put tamo . Samo na tome ustedim proSJecnu CG mjesecnu platu .
1 jaje 3 mi dana traje

18. 01. 2018 - 09:05

Ja europski gospodin i bizmismen dodjem povremeno u dragu transatlancku domovinu desetak dana i nikada nijesam potrosio manje od 3 tisuce euri i to uglavnom na osnovne potrepstine . Kako zivi onaj narod od 300 € cijeli mjesec ne mogu shvatit .
Čipkin dim

18. 01. 2018 - 15:10

Pa sad viđi kako je onima u Monte Karlo.
Kradu

18. 01. 2018 - 10:41

Bravo za tekst, ovo je stvarno bruka.I sir i zvake su skuplje,ma pi.Juce sam u aromu bio i cokolada skuplja iako ispod pise druga cijena.Ja reko na kasi da im stoji ispod jeffinije da kosta kazu to ostalo od decembra
jos gore

18. 01. 2018 - 11:27

Ne samo sto kradu no i podvaljuju. Najmanje 20 % te robe je sumnjivog kvaliteta i trajnosti . Vjerovatno vec kod uvoza CG bizmismeni kupuju jeftiniju robu koja stoji dugo u lageru sa datumom koji istice . Ako treba udare frisku etiketu ali kad kupac otvori pakovanje vidi da je to jos od Isusa Hrista .
POTROŠAČI

18. 01. 2018 - 13:44

"Tek stižu prava poskupljenja". Jedva čekamooo!!!!
Niksic

18. 01. 2018 - 14:13

pa sta smo ocekivali
Mima

18. 01. 2018 - 15:09

Kao Monte karlo sija Montenegro!
90036

18. 01. 2018 - 15:34

Pa što ćemo??
GLAVU GORE

18. 01. 2018 - 18:42

Važno je da spasimo domovinu,za ostalo ćemo lako.Naši đedovi su živjeli mnogo teže i gore pa su izdržali.A kako je mrtvima zamislite.
Ljalja

18. 01. 2018 - 20:50

Evo je spasavamo 30 godina,svaki izbori su "sudbonosni",a ekipa guli li guli kozu sa naroda. Dako smo spasili domovinu vise,zivot mi u "spasavanje" prodje
Novi komentar