Crna Gora filmska destinacija

Bogdanović obišao Filmski centar Crne Gore

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović nastavio je danas sa obilaskom institicijama kulture.Objavljeno: 18. 01. 2018 - 12:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tokom posjete najmlađoj instituciji, Filmskom centru, kako je saopšteno iz Vlade, razgovarao je sa direktorom Sehadom Čekićem, koji ga je informisao o svim aktivnostima koje su realizovane od osnivanja ustanove.

"Razgovarano je o konkursima za podršku kinematografskim projektima, koje je tokom prethodne godine sproveo Filmski centar. Kako su istakli, od prijavljenih 50 projekata koji su ispunili uslove konkursa dodijeljena su sredstva za realizaciju 21 filma.

Ministar Bogdanović je izrazio zadovoljstvo što je uspostavljen dobar normativni okvir u ovoj oblasti i istakao da sada moramo raditi na njegovoj potpunoj implementaciji. Uspostavljanje Filmskog fonda, iz kojeg će se sredstva koristiti za sprovodjenje Nacionalnog programa razvoja kinematografije i stvaranje uslova za primjenu Uredbe o bližim kriterijumima za, načinu i postupku za ostvarivanje prava na povraćaj dijela sredstava utrošenih za proizvodnju kinematografskog djela biće odlična podsticajna mjera za razvoj kinematografije u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku"- navodi se u saopštenju.

Sagovornici su, kako dodaju, naveli i da nas ove godine očekuje donošenje značajnog dokumenta, Nacionalnog programa razvoja kinematografije 2018 - 2023, čiji će nacrt biti izradjen u I kvartalu, nakon čega će biti organizovana javna rasprava i omogućeno da svi zainteresovani u ovom sektoru daju svoj doprinos, kako bi finalni dokument bio što kvalitetniji i sveobuhvatniji.

"Kada je riječ o pristupanju potpornom fondu Savjeta Evrope Eurimages, sagovornici su ocijenili da je neophodno u ovoj godini realizovati sve aktivnosti kako bi producenti dobili mogućnost obezbjeđivanja sredstava iz ovog fonda. Ministar Bogdanović je ocijenio da je ovo od izuzetne važnosti za razvoj kinematografskog sektora i njegovo uključenje u međunarodne evropske tokove i naveo da je Ministarstvo kulture u ovogodišnjem budžetu već obezbijedilo 116.000 eura, koliko je procijenjeno da će iznositi godišnja članarina.

Ministar Bogdanović i direktor Čekić danas su potpisali i Sporazum o saradnji na realizaciji projekta "Crna Gora filmska destinacija/Montenegro Film Destination", kao dio Programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017 - 2020, a koji će dati kratak osvrt na istorijat crnogorske kinematografije, obezbijediti informacije o procedurama za snimanje i promovisati Crnu Goru kao atraktivnu filmsku destinaciju"- navodi se u saopštenju.

Ministar Bogdanović je, kako zaključuju, istakao da je za manje od godinu dana rada Filmski centar postigao značajne rezultate, kao i da je uvjeren da će u saradnji sa Ministarstvom i ova godina biti veoma uspješna za crnogorski kinematografki sektor.

Komentari: 1

Pero

20. 01. 2018 - 13:32

E ovaj će da unaprijedi crnogorski film ka što je "unaprijedio" Cetinje.
Novi komentar