Đurović odgovorio Džomiću

Dva klika miša i imamo potpunu histeriju

Nijesu u SPC-u nervozni niti zabrinuti reče gospodin Džomić u svom intervjUU od stranicu ipo povodom internet peticije koju je pokrenuo preśednik Crnogorsko -kanadske asocijacije Vesko Karadžić. U peticiji se traži povrat crnogorske imovine crnogorskoj državi, a koja je nezakonitim aktom u zadnjem posljeratnom periodu upisana na Srpsku pravoslavnu crkvu.
Objavljeno: 19. 01. 2018 - 10:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Mario ĐUROVIĆ

Prvi semestar na Ekonomskom fakultetu u Splitu, katedra “Opća ekonomija” kaže; “Investicija u stranoj zemlji se brani vojskom”. Da li možemo očekivati vanjsko-političko miješanje Srbije u riješavanje Crkvenog pitanja Crne Gore a koje mora biti riješeno po standardima Europske Unije? Nedavna pośeta Ministra vanjskih poslova Srbije g. Dačića nas uvjerava da ne moramo ali takva smo obećanja i prije čuli pogotovo od 1916. do 1918. godine kad nas je srpska komanda uvjeravala da su Jadranske trupe tu da čuvaju mir u Crnoj Gori. Kakav je to mir bio narušen osim što je strana vojska nezakonski pod izlikom mira okupirala Crnu Goru i tim aktom narušila mir u ionako oslabljenoj ali suverenoj državi.

Pukovnik u mantiji: Danas pukovnik u mantiji g. Risto Radović kune, proklinje svakog ko izdaje srpstvo i Kosovo samim time idelogiju Velike Srbije u kojoj nema mjesta za Crnu Goru. Pa se pitam što se ne preseli na voljeno Kosovo i tamo brani svoja mišljenja, što Pravoslavnu Crkvu Srbije izmjeste iz Peći u Beograd? Prvo i osnovno (to zna i g. Risto Radović) Crnogorci nijesu srpski prebjezi sa Kosova i o tome se slaži svi relevanti crnogorski istoričari kao i akademici SANU-a, dr. Nikola Radojčić, dr. Momčilo Spremić, dr. Sima Ćirković, zatim dr. Miladin Stevanović (itd.) te navode da Balšići/Crnogorci nijesu bili na Kosovu što znači da mitove koje su nam importovali i politički širili su sa namjenom.

O Kosovu svjedoče i dokumenta iz tog perioda a takođe o tome svjedoči i crnogorski Vladika Vasilije Petrović; “Baoša, kojeg prije spomenuh, treći dan stiže na Kosovo poslije one bitke...” u svojoj knjizi Istorija o Černoj Gori štampano u Moskvi, 1754. g. O jedinstvenosti identiteta govori i naš Njegoš i često je u debatama sa Simom Sarajlijom Milutinovićem se ismijavao pa tako reče;  No kršna i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje, ni za Murate, ni za Bonaparte; svi oni biše i preminuše i mač svoj o Crnogorce đekoji opipaše, pa nestaše a Crna Gora ostade dovijeka i strašnoga suda u svojoj volji i slobodi.”

Njegoš je dobro znao svoj identitet i narodnost ali političke (ne)prilike su ga gurale u smjer Srbije a pogotovo još što mu je učitelj Simo Sarajlija bio jedan od ubačenih srpskih agenata, samodošljak u Crnu Goru a kojemu je zadatak bio posrbljivanje Crne Gore po veću pisanom planu posbljivanja okolnih nacija - Načertanijama. Njegoš je jasno razdvojio svoj narod Crnogorce od Srba. Takođe je prvi koji je spomenuo Cetinjsku mitropoliju / Crnogorsku Crkvu pod nazivom kao Crnogorska pravoslavna crkva u pismu Josifu Rajačiću 2. oktobra 1832. godine. Ali istina isto tako je onaj koji je prvi u Crnogorskoj istoriji pisao o Kosovo ubježište Srba o Obilićima itd., itd. što su ideje i spjevovi koje nijesu bile poznate narodu Crnogorskom do tad.

Politički Srbi: Mogu se danas određeni broj autohtonih Crnogoraca prozivati Srbima iz političkih razloga ali to ne mjenja činjenicu da su i dalje prije svega Crnogorci. Ako je SPC sigurna u svoju poziciju u vjerski okupiranoj Crnoj Gori zašto onda jedna internet peticija može podići toliko prašine da se vrh MCP – SPC očitava u medije i smiruje svoje vjernike? Zašto su se podigli svi srpski mediji da izvještavaju kako Crnogorci otimaju manastire. Po njihovoj logici to ispada ovako; ”Crnogorci u Crnoj Gori otimaju Crnogorske manastire u Crnoj Gori od Srpske pravoslavne crkve.” Niđe logike ali i na to smo navikli.

Upravo zato jer su oni sveli ovo pitanje na političku razinu. Zato ova peticija koja sad kreće sa potpisima u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi uz predočenje JMBG-a poprima oblik referdumskog pitanja; Da li ćemo opstati kao narod ili ćemo se utopiti u drugi kulturološki korpus da nam se prvo otima a onda naturaju tuđe vrijednosti?

Crnogorska politika (ako je ima) više ne može ćutati o ovom pitanju jer SPC i Srpska opozicija koja se boji gubljenja manastira i crkava đe bi možda mogli organizovati neke nove terorističke napade u nekim budućim vremenima sigurno neće ćutati; prvo radi finansijskih a onda radi asimilacijskih ideja. Srpska struja u CG a koja je više manje složna iskorišćava političku situaciju i podijeljenost Crnogoraca. Došlo je vrijeme da se narodni i nacionalni interes stavi iznad svoje sujete i da kao i 2006. kada smo obnovili državu da ju danas 12 godina kasnije potvrdimo potpisom u Peticiji za povrat Crnogorskih svetinja državi Crnoj Gori. Da se to da u protokol i potvrdi prijašnja peticija koja je završila u ladici Predsednika nositelja ordena SPC-a. Hoćemo li mi Crnogorci u svojoj kući i u dijaspori doživjeti da se viore zastave tuđe države i ponižava Crnogorska istorija, država i Crkva i to na 100. obljetnici uništenja Crne Gore? U svakoj krštenoj zemlji to je čin izdaje.

Uskoro dolaze izbori a pitanje je i ovo “Hoće li sljedeći biti; Preśednik ili Predsenik?” U pameti se Crnogorci, pod jedno nebo.

(Autor je član Crnogorsko-njemačkog udruženja MONTEHESS u Frankfurtu)

Komentari: 6

Istina

19. 01. 2018 - 12:18

Gospodine Djurovicu, Lijep tekst ali cete jednog dana shvatiti djelovanje Veska Karadzica. Kada budete saznali sta govori o drugima, kakve emailove salje, sta sve pise, razumjecete!
RAŠO

19. 01. 2018 - 12:34

SPC, to jest njihovi predstavnici na čelu sa Amfilohijem, svjesni su da su na jedan krajnje nezakonit način, zaposjeli crkvenu kulturnu baštinu Crne Gore i svu drugu njenu imovinu, i da ide vrijeme da se sve to vrati Crnoj Gori, pa su se uznemirili kao miševi pred zemljotres, jer i oni čuju negativne vibracije koje dolaze.
Miško NK

19. 01. 2018 - 12:52

Da im nije kralj Nikola svojim srbovanjem , širom otvorio vrata , sve bi se tu završilo i ne bi bila 1918 onakva kakva je bila , danas ni bilo oviijeh jada i muka i problema sa crkvom i nacijom i svi hramovi bi se zvali naši (Crnogorski), niti bi srpski popovi ovako kadili po Crnoj Gori.
xxvv

19. 01. 2018 - 13:20

U Bogišićevom zakoniku je pisalo: „pravilo je da sve biva vlaština onoga čija je zemlja“
Nije za imovinu kriva SPC

19. 01. 2018 - 15:05

Ne treba kriviti SPC za imovinu .Oni nebi mogli nista uzeti niti prepisati da im nije predata. Protivustavno i politikanski narocito u vrijeme ,kad je velikosrpska klika dosla na vlast poslije AB revolucije u Crnoj Gori .Tada je sve pocelo .No kod danasnje vlasti nema volje da se uhvate u kostac sa tim problemom.Sto to njima smeta .Neke ocigledne sudske odluke koje treba donijeti u korist drzave a protiv uzurpatora SPC traju godinama .U vrijeme kad su ti prevodi vrseni ,nije bilo zastitnika drzavne imovine ,mada i sad kad ga ima nista po tom pitanju ne cini ,partiski namjestenik .Konkretno Ostrog ...evo ima godina dana , SDT je poceo izvidjaj kako je 2009 ako se ne varam manastir Ostrog prepisan u vlasnistvo SPC (citaj Srbije ).I sto je bilo ,nista .Na svakom koraku izdaja .Ili....Crkva u gornjim Rogamima je nakon sprovedene procedure kod Zavoda za zastitu spomenika upisana kao spomenik kulture .Upravni Sud ponisti tu odluku i SPC uradi rekonstrukciju Crkve zna se kako.
Мирослав Ђукић

23. 01. 2018 - 11:48

Највише волим кад ме соколе ови чиргиличари из Франкфурта на Мајни и са Новог Зеланда! Све у стилу: Чувајте ми montenegro, одмах се враћам!
Novi komentar