Vučić ga označio gospodarem Kosova

Ko je Kadri Veselji - "GOSPODAR KOSOVA IZ SENKE"

Kadri Veselji, kojeg je predsednik Srbije označio kao pravog "gospodara Kosova", aktuelni je predsednik kosovskog parlamenta i lider Demokratske partije Kosova (DPK) od kada je njegov bliski prijatelj Hašim Tači izabran za kosovskog predsednika.
Objavljeno: 19. 01. 2018 - 13:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Veselji je ovih dana "poručio" Beogradu da se Albanci "neće zaustaviti do Niša", ako "Srbija pokuša da se vrati" na Kosovo i Metohiju.

Politička metafora ili pretnja, tek, izgovorio ju je čovek koji je nekada bio na čelu obaveštajne službe ŠIK, koja je nastala i delovala u okviru takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), čije zločine će istraživati Specijalni sud.

veselji

 

Protiv suda

Veselji i Tači, zajedno sa aktuelnim premijerom Ramušem Haradinajem, protive se radu Specijalnog suda i pokušavaju, preko poslaničke inicijative u kosovskom parlamentu, da ukinu odluku o formiranju te pravosudne institucije, koju je doneo parlament u prethodnom sazivu.

Obaveštajna služba ŠIK, zvanično je ugašena 2008. godine, a ime Kadrija Veseljija kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, označio kao istinskog "gospodara Kosova", spominje se uz Tačija u izveštaju Saveta Evrope u aferi trgovine ljudskim organima, uglavnom srpskih zatvorenika, tokom rata 1989-1999. godine.

Ne malo iznenađenje je bio prvi izbor Veseljija za predsednika kosovkog parlamenta, a mediji su tada pisali da bivši obaveštajac i jedan od komandanata OVK više voli da deluje iz senke.

"Ratna koalicija"

Ništa manji šok je bila i odluka, nakon poslednjih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, da vladajuću koaliciju formira Veseljijeva DPK i Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, koja je nazvana "ratnom koalicijom".

Po izboru za predsednika kosovskog parlamenta, Veselji je građanima na KiM obećao da će zadržati "partnerske i prijateljske odnose sa SAD" i da nema ništa sporno u tome što je vodio nekadašnju tajnu službu Kosova jer je, kako je rekao, i bivši predsednik SAD Džordž Buš mlađi takođe nekada bio saradnik CIA.

Džor Veselji je u Švajcarskoj navodno 2009. osnovao firmu kao srpski državljanin, odnosno sa srpskim pasošem. Prema navodima medija, kao jedan od komandanata grupe "Crna ruka" zajedno je sa Tačijem i Džavidom Haljitijem učestvovao u kidnapovanjima i ubistvima Srba, ali i neposlušnih Albanaca.

Veselji je, prema tim informacijama, zajedno sa još nekim pripadnicima OVK uticao na zaštićene svedoke u haškim procesima, pretio im, zastrašivao ih i organizovao njihova ubistva, a četvoricu je, kako se tvrdi, lično likvidirao.

kadri-veselji-i-tramp

 

Bivši oficiri JNA, radnici DB i MUP

Za Veseljija se navodi da je bio i član Albanske informativne agencije, koja je delovala u okviru FARK-a , albanske oružane formacije samoproglašene Republike Kosovo, u kojoj su bili pretežno bivši oficiri JNA i radnici DB-a i MUP-a albanske nacionalnosti.

U jednom govoru u kosovskom parlamentu o "opravdanoj borbi OVK" Veselji je rekao da je ta formacija formirana da bi se "borila da dokrajči aparthejd srpskog režima, gde su Albanci tretirani kao građani drugog reda".

Svi jednaki pred zakonom

- OVK se borila za izgradnju slobodnog društva gde vlada pravda, gde su svi jednaki pred zakonom. Da stvori državu u kojoj građanin može biti kažnjeni samo posle poštenog sudskog procesa, gde se krivica utvrđuje preko jasnih dokaza - rekao je on.

Inače, Veselji je kao šef paraobaveštajne službe ŠIK na Kosovu predmet brojnih istraga. U okviru istraga koje se protiv Veseljija vode, u izveštajima Komisije EU o ekonomskoj situaciji u ratu „Republike Kosovo“ bio je označen za glavnog "blagajnika" terorista.

Od trgovine droge, do trgovine organima

Grupa koju je kontrolisao navodno se bavila trgovinom raznovrsnim proizvodima, od droge do ljudskih organa, a kontroliše i dva glavna postrojenja za preradu maka u heroin.

Prema rezultatuma istrage Dika Martija iz 2010. godine, EU ima široko rasprostranjenu mrežu albanske mafije, kako se čini, zbog desetina hiljada „izbeglica“ koji su pobegli iz Jugoslavije od užasa navodnog „srpskog genocida“.

"Paukova mreža"

Neki od njih su zaista želeli novi, dobrostojeći, ispunjen život, što im Jugoslavija nije mogla pružiti zbog beskrajnih 10-godišnjih sankcija, te su stoga postali prosperitetni građani njihovih zemalja.

Ostali, koji su želeli da nastave da se bave uobičajenim zanimanjima, postali su posrednici u trgovinskim operacijama između „Kosova“ i krajnjih evropskih "klijenata".

Kao rezultat toga, razvila se prava "paukova mreža", a sve one su na kraju dovele do Kadri Veselija koji je, kao šef obaveštajnih poslova, imao sve potrebne kontakte za interakciju.

 

Foto: Blic.rs, Telegraf.rs

Komentari: 7

Max -Podgorica

22. 01. 2018 - 14:49

Slicno pisanje o Kosovu i Albancima (koji su mentalno najslicniji Crnogorcima) je pisala i stampa u vrijeme Milosevica. Po tim necasnim pisanjima Albanci bi trebali da imaju rogove na glavi,dok istovremeno po Srbiji i dobrim dijelom Crne Gore hodaju "veljesrbi" koji su po kafenoj boji kozi naslicniji onima u Hondurasu i Gvatemali.
Djovani

22. 01. 2018 - 18:19

Kakav god je g-din Veselji, nije gori od veliko/srba koji su napravili pokolj u Vukovaru i kasapnicu u istocnoj Bosni sa vrhuncem genocida u Srebrenici.
visestruki agent veseli

23. 01. 2018 - 11:25

Ima njihov pasos i saradnik srpske UDBe .
Adio Bel Ami

23. 01. 2018 - 12:20

Ako Vucic uspje da se fotografise pored predsjednika USA Trumpa (kao Veselji) onda moze da oznacava ko je kakav a ko nije. Privilegiju biti pored Trumpa ne mogu imati desperadosi i navodni "gospodari Kosova".
ovi je Tramp od gume

24. 01. 2018 - 15:12

Slikace se kao balkanski lidei , i nas Milo , sa Barak i Misel Obamom od kartona . Ima tamo u holu one vostane figure sa kojima se slikaju turisti i balkanski sefovi .
Nikša

03. 02. 2018 - 12:18

Ko hoće tuđe izgubiće i svoje I zato je bolje Arbanasima da vec pocnu regovore o vracanju Kosova i Metohije i Srbiji i Crnoj Gori po međunarodno priznatim granicama tih dviju Srbskih Kraljevina iz 1912 godine. a to bi Njegoš lijepo rekao kao kada je Ruski Car pisao Sultanu " Potpiši mi ti toga fermana jer ako ga nećeš ljudski potpisati, HOĆEŠ MI GA GRDAN POTPISATI I NJEGA I DRUGIH FERMANA " ! TAKO DA KAZALJKA JE DOŠLA NA PET SEKUNDI DO 12 :00 H , BOG JE S NAMA A RUSIJA UZ NAS PA KAKO HOĆE SVI KOJI ZLO SRBIMA MISLE !
Boka

04. 02. 2018 - 13:22

[email protected] Na pogresnu web/stranicu ste naleteli jer ovo nije "kurir","telegraf" i sl bulevarska stampa. Ispucali su "veliko/srbi" svu municiju u "ratovima koje nisu vodili" i treba paziti da se i zadnja federalna jedinica ex-Yu, Vojvodina ne otkaci id zivog lesa iz Beograda dok je za Arbanase i ostale laka rabota.
Novi komentar