Kako je "propeti konj" postao simbol Ferarija?

Jedan od najpoznatijih amblema u savremenoj auto-industriji vodi porijeklo još iz vremena kada se osnivač Ferrarija trkao u automobilima marke Alfa Romeo.
Objavljeno: 19. 01. 2018 - 14:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Crni "propeti konj" na žutoj podlozi ukrašava Ferrari automobile već sedam decenija, od 1947. i prvog modela koji je napravljen u Maranelu, ali je taj simbol nastao u periodu između dva svjetska rata, dok je Enco Ferari učestvovao u auto-trkama za volanom modela Alfa Romea. 

Budući osnivač kompanije koja danas predstavlja sinonim za supersportske automobile, poslije Prvog svjetskog rata bio je poznat kao uspješan vozač na trkama automobila. 

Za upravljačem Alfa Romea, Enco je 1924. pobijedio na trci Coppa Acerbo u Italiji, a 1929. osnovao je sopstveni trkački tim - Scuderia Ferrari, čiji su se vozači uglavnom takmičili u Alfama. 

Prema riječima samog Enca Ferarija, on je jednog dana upoznao roditelje pokojnog vazduhoplovnog asa iz Prvog svjetskog rata, Franćeska Barake, koji su mu predložili da na svoje trkačke automobile stavi amblem "propetog konja", kao amajliju. 

Ovaj simbol nalazio na grbu porodice Baraka, a tokom rata nosio ga je i Franćesko na svom avionu. Enco je prihvatio njhovu sugestiju, ali je za podlogu izabrao žutu boju, simbol Maranela.

ferari1

Novi amblem pojavio se na automobilima marke Alfa Romeo, koji su pripadali Encovom trkačkom rimu Scuderia Ferrari, na trci Spa Grand Prix 1932. godine. Amajlija je izgleda djelovala, pa su vozila Scuderije zauzela prva dva mjesta na trci. 

Alfa je 1933. zapala u finansijske poteškoće, pa je morala da se povuče iz trka, ali je Scuderia Ferrari ostala u takmičenju koristeći i dalje vozila tog italijanskog proizvođača, ali sa sopstvenim logom. Tako je "propeti konj" bio još više istaknut i prepoznatljiv. 

U godinama uoči Drugog svjetskog rata, Alfa Romeo je kupio dio vlasništva nad Scuderijom, jer je želio da ima sopstveni trkački tim, pod oznakom Alfa Corse. 

Enco je međutim ubrzo napustio tim, kako bi se posvetio razvoju svog trkačkog automobila, uz dogovor sa Alfom da ne smije da koristi amblem "propetog konja" i oznaku "Ferrari" u naredne četiri godine. 

Zvuk motora trkačkih automobila u međuvremenu je utihnuo, jer su počela ratna dejstva, a kada je Drugi svjetski rat okončan, Enco Ferari je nastavio da radi na sopstvenom trkačkom automobilu. 

Tako je 1947. stvoren prvi Ferrari Tipo 125S koji je ponosno nosio simbol crnog pastuva na žutoj podlozi. Ovaj model debitovao je 1948. na trci za Veliku nagradu Italije, a ostalo je istorija.

Foto: Ferrari

Komentari: 0

Novi komentar