PODGORIČARENJE

Matirane bradonje

Na nedavno održanom takmičenju „Prva brada Podgorice grada“ najveću pažnju privukla je kategorija koju je ocjenjivao ženski žiri. Prvi kandidat izašao je apsolutno siguran u svoj brk, ali kada je krenulo unakrsno bombardovanje pitanjima, svaki sljedeći učesnik zapitao se: „Što mi je ovo trebalo?“
Objavljeno: 19. 01. 2018 - 15:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Godine 1997. bioskope je okupirala vrhunska britanska komedija „Do gole kože“ („The Full Monty“), koja je preko noći postala fenomen. Film Pitera Katanea donio je priču o radničkoj klasi osamdesetih godina prošlog vijeka u Engleskoj, kada su čitave industrije masovno zatvarane. No, ekonomski i socijalni sloj komedija zasjenila je priprema šest muškaraca da se dokažu kao respektabilni striperi. Naravno, pred ženama - od kojih su se ovim velikim junacima tresla koljena, znojili dlanovi i sušila usta.

Pakao ili bajka

U šoping centru Mall of Montenegro nedavno je održano takmičenje pod nazivom „Prva brada Podgorice grada“, na koje su se prijavili muškarci različitih godina, zanimanja, fizičke spremnosti, interesovanja i stajlinga, u želji da budu dio humanitarne priče – jer pola prihoda od ulaznica odvojeno je za borbu protiv kancera prostate. Naravno, mnoge od njih povukla je i želja za pokazivanjem, dokazivanjem i/ili dobrom zabavom.

Pobjednici su birani u sedam kategorija – od najneobičnije brade, do najboljeg stajlinga i najdužih brkova. Najveću pažnju privukla je kategorija najljepša brada koju je birao ženski žiri, sastavljen od šest dama, među kojima je bila i moja malenkost. Prvi kandidat izašao je pred žiri vrlo samouvjereno, apsolutno siguran u sebe i svoj brk/bradu, ali kada je krenulo unakrsno bombardovanje pitanjima, mislim da se svaki sljedeći učesnik zapitao: „Što mi je ovo trebalo?“

U takvim i sličnim situacijama zapravo se vidi kolika je moć žene. Koliko svojom urođenom zavodljivošću, šarmom, duhovitošću, sigurnošću i stavom može da osvoji, zbuni, zavede, „pogubi“, izmuštra i matira muškarca. Da mu od života napravi pakao ili bajku.

Vladarke svijeta

Elem, da se vratimo bradonjama. Ženski žiri imao je zadatak da odabere najljepšu bradu, ali ocjenjivano je sve - od stava i osmijeha, do samopouzdanja i osjećaja za ritam (pobjednik je morao i da zapleše). Pojedini kandidati zamoljeni su da svuku jakne i džempere i pokažu mišiće. Da nije bilo kamera i djece u publici, moguće je da bi se ponovila i scena iz filma „Do gole kože“ - jer žene to mogu, a muškarci žele.

I što? Sramota je? A kad muškarci balave nad mladim djevojkama u kupaćim kostimima tokom izbora za Mis ovoga i onoga, to je onda okej? Nije za poređenje, jer muškarci i žene nijesu jednaki? To vam je tačno. Nijesu, jer žena je zaslužna za to što on jeste. Žena je najmoćnija sila. Ona stvara, oblikuje i održava svijet na nogama. Ne vjerujete? Raspitajte se malo o starim Crnogorkama, a bogami i ovim nevjestama malo novije proizvodnje, pod uslovom da što valjaju. I sve će vam biti jasno.

Žene znaju koliko su važne muškarcima. I bez obzira na to koliko se muškarci protiv toga bunili, i oni dobro znaju da žene vladaju svijetom. Vladale su i tog dana u Podgorici, dokazujući da dame biraju. Kako bješe ona dobra stara... I Bog stvori ženu. A kad napravi muškarca, samo promrmlja u bradu: „Mogu ja to i bolje...“ Mirjana POPOVIĆ

 

FOTO: Nikola Novović

 

Komentari: 0

Novi komentar