Od njega umrla dvogodišnja Jelena

Što je sindrom iznenadne smrti djeteta?

Sindrom iznenadne smrti  je iznenadna pojava smrti kod djeteta koje je prethodno bilo zdravo, bez kliničke slike ili simptoma neke bolesti. Postoje dva entiteta: sindrom iznenadne smrti odojčeta i sindrom iznenadne smrti starijeg djeteta. 
Objavljeno: 19. 01. 2018 - 15:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Više državno tužilaštvo saopštilo je danas da je djevojčica Jelena Bogavac preminula od Sindroma naprasne smrti. Takođe, obdukcionim nalazom ustanovljeno je da je dijete srednje uhranjeno, i da nije umrlo od neuhranjenosti-pothranjenosti. Nalazom nije ustanovljena šećerna bolest.

Sindrom iznenadne smrti odojčeta pogađa djecu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu.

Učestalije se javlja kod dečaka, u zimskom periodu, kod dece koja ne doje, kod djece koja koriste cucle  i najčešće  u uzrastu od 4. do 6. mjeseca života.

Sindrom iznenadne smrti starijeg deteta se javlja kod dece starije od godinu dana, najčešće u snu. Po učestalosti je manje zastupljen nego kod odojčadi.

Prema statistici na 100.000 živorodjene djece od iznenadne smrti premine 38,7 ( podaci centra za kontrolu bolesti CDC).

Smatra se da je iznenadna smrt uslovljena postojanjem više faktora. U svijetu trenutno postoji veliki broj istraživanja uzroka iznenadne smrti, jer i pored svih raspoloživih dijagnostičkih mogućnosti i obdukcionih nalaza, uzrok veoma često ostane nerazjašnjen.

Kada govorimo o uzrocima iznenadne smrti odojčeta ispitivanja idu u pravcu: respiratornih poremećaja po tipu centralnog hipoventilacionog poremećaja, poremećaja centralnog nervnog sistema i centra za kontrolu budnog stanja tj. spavanja, ugušenja ( najčešće kao posljedica regurgitacije želudačnog sadržaja i aspiriranja u disajne puteve),  poremećaje srčanog ritma a najčešće poremećaja longQT  itd.

Kod starije dece u obzir dolaze i rijetke metaboličke bolesti, kardiomiopatije, poremećaji srčanog ritma.

Prevencija za iznenadnu smrt odojčeta predstavlja niz mjera: spavanje na ledjima, dojenje ( djeca koja doje su budnija ), tvrda osnova kreveta, spavanje u sopstvenom krevetu ili kolijevci, ne korišćenje prekrivača, ne korišćenje cucle, održavanje temperature u prostoriji 18-22C, korišćenje bebi alarma. Prevencija kod starije djece je režim spavanja i ishrane koji podrazumeva da dijete ne leže odmah poslije obroka, prijavljivanje pedijatru težeg buđenja i sličnih simptoma koji su nažalost nekada neprepoznatljivi i nespecifični.

U prevenciju se mora uvrstiti i sprovođenje edukacije građana za pružanje osnovne prve pomoći i reanimacije.


 

Komentari: 1

podgoricanin

19. 01. 2018 - 20:23

Dijete je imalo dvije godine a sami kazete da se javlja kod djece do godinu dana. A dovojno je otkucati na guglu i vidjeti da ste u pravu
Novi komentar