Zaev i Cipras u Davosu

Vjera u rješavanje spora oko imena Makedonije

Premijer Makedonije Zoran Zaev potvrdio je da će se sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom sastati u srijedu, 24. januara, u švajcarskom Davosu.
Objavljeno: 19. 01. 2018 - 17:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zaev je u Strugi rekao da je optimista i da vjeruje da će biti pronađeno rješenje za spor koji Makedonija ima sa Grčkom oko ustavnog imena, koje će biti dostojanstveno i za Makedoniju i Grčku.

"Ja sam optimista, ili kako su me nazvali nepopravljivi optimista, i vjerujem da će se, između dvije zemlje koje su prijatelji i koje imaju namjeru da budu još bliže, pronaći rješenje koje će očuvati dostojanstvo obje strane i bukvalno biti dobitak za budućnost građana obje zemlje", rekao je Zaev.

Spor koji Skoplje ima s Atinom zbog ustavnog imena Makedonije, koje je isto kao ime sjeverne grčke oblasti, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je juče u Skoplju da Makedonija mora da riješi spor oko imena s Grčkom, da bi ušla u Alijansu i da ne postoji "plan B".

Zaev je rekao da ne bi trebalo javno da se govori o okviru koji je posrednik UN u pregovorima u sporu oko imena Metju Nimic predložio u posljednjoj rundi koja je održana u Njujorku 17. janara, da se ne bi uništile šanse za pregovore.

"Vodi se transparentan proces, želimo nacionalni konsenzus, da izgradimo rješenje i na kraju građani na referendumu da ga potvrde", rekao je makedonski premijer, koji je u Strugi bio na obilježavanju pravoslavnog praznika Bogojavljenje.

Vlada Makedonije bi trebalo taj predlog, koji nije javno objavljen, da razmatra na sjednici u ponedjeljak, 22. januara.

Prema spekulacijama pojedinih grčkih i makedonskim medija, Nimic je dostavio predloge u kojima ispred imena Makedonija stoji dodatak Sjeverna, Gornja, Nova, Vardarska ili Skoplje.

Komentari: 0

Novi komentar