Han poručio

Crna Gora i Srbija najvjerovatnije naredne članice EU

Srbija i Crna Gora će najvjerovatnije biti sljedeće članice Evropske unije i to moguće do 2025. godine, izjavio je Johanes Han, evropski komesar za proširenje u intervjuu agenciji Reuters. Han je izrazio zabrinutost zbog ubistva Olivera Ivanovića i rekao da svim državama Zapadnog Balkana treba više političke stabilnosti.

Objavljeno: 19. 01. 2018 - 18:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Evropska unija planira da pokrene diplomatske aktivnosti da ubrza pristupanje šest država Zapadnog Balkana, uključujući i BiH, u EU, a nakon četiri godine slabog napretka.

"Vrijeme je da završimo posao iz 1989. godine, a 2025. godinu smo postavili kao cilj za Srbiju i Crnu Goru što je ambiciozan, ali realan cilj", rekao je Han, aludirajući na pad Berlinskog zida.

"Ili ćemo izvoziti stabilnost u region ili ćemo uvoziti nestabilnost", dodao je on.

Han je najavio posjetu Srbiji nakon što Evropska komisija objavi novu strategiju proširenja 6. februara, nakon čega će predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker posjetiti sve države Zapadnog Balkana s namjerom da im pruži podršku.

Han će podršku za novi plan tražiti i u Vašingtonu, gdje će se sastati sa zvaničnicima američke administracije.

Komentari: 1

akvarijum iz 19 92

19. 01. 2018 - 23:24

Davno bi bili u EU da nebi S.Milisevica I njegovih pratioca iz Srbije I CG.Vrijeme sprzene zemlje je prislo pa se dovili u CG I Srbiji.
Novi komentar