Nova strategija SAD

Konkurenti Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja

U novoj američkoj vojnoj strategiji, koju je Pentagon objavio, kao glavni konkurenti Sjedinjenih Američkih Država navode se Kina, Rusija, Sjeverna Koreja i Iran.
Objavljeno: 19. 01. 2018 - 19:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

U tom dokumentu se navodi da međudržavno strateško suparništvo, a ne terorizam, sada predstavlja osnovnu brigu u oblasti nacionalne bezbjednosti.

Kina je strateški konkurent koji koristi predatorsku ekonomsku taktiku za prijetnje susjedima i bavi se militarizacijom u Južnom kineskom moru, a Rusija je narušila granice susjednih država i koristi pravo veta u odlukama svojih susjeda u oblasti ekonomije, diplomatije i bezbjednosti, navodi se u dokumentu, prenosi Sputnik.

Dodaje se da se nezakonita dejstva Sjeverne Koreje i njena nerazumna saopštenja nastavljaju, bez obzira na osudu Ujedinjenih nacija i sankcije, dok Iran, kako se tvrdi, nastavlja da sije nasilje i ostaje najznačajniji izazov za stabilnost na Bliskom istoku.

Šef Pentagona Džejms Matis je rekao da je u strategiji naglašeno da će suparništvo velikih država, a ne borba protiv terorizma, biti u centru pažnje SAD.

"Nastavićemo da vodimo kampanju protiv terorista, ali je suparništvo s velikim državama, a ne terorizam, sada u fokusu naše nacionalne bezbjednosti", rekao je Matis na predstavljanju nove strategije u Vašingtonu.

Sjedinjene Američke Države se suočavaju s rastućom prijetnjom "revizionističkih država“, kakve su Rusija i Kina, koje žele da ustroje svijet po svojim "autoritarnim modelima“ i zloupotrebljavaju pravo veta, izjavio je Matis.

Kina i Rusija u ovom trenutku podrivaju međunarodni poredak iznutra, koristeći njegove prednosti i istovremeno razarajući njegove osnove i pravila bezbjednog saobraćaja, navedeno je u dokumentu.

U novoj strategiji Pentagona navedeno je da Rusija teži da iskoristi pravo veta protiv odluka zemalja na njenoj periferiji u oblasti uprave, ekonomije i diplomatije kako bi uzdrmala NATO i promijenila strukture bezbjednosti i ekonomije u Evropi i na Bliskom istoku. Korišćenje novih tehnologija za diskreditaciju i podrivanje demokratskih procesa u Gruziji, na Krimu i na istoku Ukrajine već izaziva dovoljnu zabrinutost, a kada se to poveže sa sve većom modernizacijom nuklearnog arsenala, izazov postaje očigledan, navedeno je u dokumentu.

Ukazuje se da dugoročno strateško suparništvo s Kinom i Rusijom predstavlja principijelni prioritet za Ministarstvo odbrane i zahtijeva povećanje stalnih investicija zbog razmjere prijetnje koju te dvije države danas predstavljaju za bezbjednost i procvat SAD, kao i zbog mogućnosti jačanja tih opasnosti u budućnosti.

Paralelno s tim Ministarstvo odbrane će podržavati napore za obuzdavanje i suprotstavljanje otpadničkim režimima, kakvi su Sjeverna Koreja i Iran, neutralisaće terorističke prijetnje Sjedinjenim Državama i konsolidovati svoje snage u Iraku i Avganistanu, piše u novoj odbrambenoj strategiji SAD.

Matis je, pored toga, upozorio da polako iščezava vojna prednost SAD u vazduhu, na kopnu, moru, u kosmosu i sajber-prostoru. U ovom vremenu promjena naše vojne mogućnosti su i dalje jake, iako naša prednost u svim oblastima - u vazduhu, na kopnu, u moru, u kosmosu i u sajber-prostoru postepeno nestaje, rekao je Matis.

Prema njegovim riječima, munjeviti razvoj tehnologije u uslovima kada je budžet nedovoljno veliki podriva mogućnosti Oružanih snaga SAD.

Komentari: 1

e cus

20. 01. 2018 - 13:39

Budzet im nedovoljno veliki a najveci na svijetu i ekvivalentan ukupnom svejtskom ! Raduje me sto su uvidjeli da im ove zemlje nece dopustiti poptpunu okupaciju planete . Jos da progutaju jeftino vo Macedonija . Za dalje morace ratovati i prosipati krv makar marioneta .
Novi komentar