Tužilaštvu omogućeno da pokrene istragu

Ukinut imunitet premijeru Češke

Češki parlament ukinuo je danas imunitet premijeru Andreju Babišu, čime se tužilaštvu omogućava da pokrene istragu po optužbama da je nezakonito primao subvencije Evropske unije (EU).
Objavljeno: 19. 01. 2018 - 23:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zbog prijetnje istragom. Babiš nije mogao da formira vladu, jer su druge stranke odbile da ga podrže kao premijera sve dok se situacija ne razjasni.

Kako navodi Rojters, Babiš je drugi najbogatiji čovjek u Češkoj.

On negira trdnje da je prikrio da je vlasnik farme i kongresnog centra, kako bi mogao da primi dva miliona EUR poljoprivrednih subvencija EU prije deset godina.

Parlament je, sa 111 prema 69 glasova, odlučio da ukine imunitet Babišu, kao i potpredsjedniku njegove partije ANO, Jaroslavu Faltineku.

Češku parlament je već jednom oduzeo imunitet Babišu, ali mu je vraćen u oktobru, kada je ANO pobijedila na izborima.

ANO ima 78 od 200 mjesta u donjem domu parlamenta, ali nije našla partnere da bi oformila većinsku koaliciju.

Babiš ostaje na položaju sve dok se ne ne formira nova vlada.

AP podsjeća da se radi o aferi u kojoj je jedna farma dobila subvencije pošto je vlasništvo nad njom sa Babišovog konglomerata "Agrofert", sastavljenog od oko 250 kompanija, prebačeno na člana njegove porodice.

Poljoprivredne subvencije EU namijenjene su malim i srednjim farmama, i Agrofert ne bi mogao da ih dobije. Taj konglomerat je kasnije ponovo postao vlasnik farme.

Komentari: 2

Honza Prochazka

20. 01. 2018 - 00:21

Pratim Babisa vec duze vrijeme, jer me srednja Evropa interesuje. To je klasicni politicki populista i koji je u politiku usao kao u biznis projekt i jedini mu je cilj da sacuva svoju imperiju koju je napravio na veoma sumljiv nacin. Jedna stvar koja je vazna za nas u CG je da je Babis dok je bio ministar finansija Ceske Republike zabranio da se finansira izgradnja II bloka u Pljevljima. Nadam se da ce tuzilastvo Ceske dokazati optuznicu.
Joveta

20. 01. 2018 - 07:32

A znali su mnogi i kod nas i u evropi napadati nasu vladu i politicare za korupciju i kriminal.I sto se pokazuje.Mnogo je vise kriminala i korupcije u evropi nego sto je ima u CG.
Novi komentar