Donirao magnetnu rezonancu Dječijoj bolnici

Alis: Đukanović je predložio da kupimo taj aparat, odmah pristali

Jedan od najsavremenijih aparata – magnetna rezonanca od 1.5T, koju nema nijedna država u regionu, osim Srbije, biće instaliran u Institutu za bolesti djece za pet do šest sedmica, što znači da će djeci iz Crne Gore biti omogućena izuzetno važna zdravstvena usluga – kazao je u razgovoru za Pobjedu predstavnik Privredne komore Crne Gore u Dubaiju dr Nikolas Alis.Objavljeno: 21. 01. 2018 - 07:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dr Alis je sa direktoricom Kliničkog centra Zoricom Kovačević potpisao u petak ugovor o donaciji u iznosu od 400.000 eura namijenjenih za kupovinu magnetne rezonance od 1.5T za potrebe Instituta za bolesti djece. Novac je, kako ističe, obezbijedio uz pomoć nekoliko poslovnih partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, na inicijativu bivšeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića. Crna Gora je skoro 35 godina za biznismena dr Nikolasa Alisa nezaobilazna destinacija, a kako je kazao u razgovoru za Pobjedu, dolazi minimum šest puta godišnje jer je oduševljen ne samo ljepotama naše zemlje, već i srdačnošću ljudi.

Tokom tih boravaka upoznao je i bivšeg premijera Mila Đukanovića sa kojim je u međuvremenu postao prijatelj. Dr Alis je počeo da se zanima za našu zemlju, upoznaje sve više ovdašnjih ljudi i kada mu je 2011. godine ponuđeno da bude predstavnik crnogorske Privredne komore u Dubaiju, kaže da nije imao dilemu – kao prijatelj Crne Gore prihvatio je ponudu.

 Promoter - Kada sam dobio poziv da predstavljam Privrednu komoru sa zadovoljstvom sam prihvatio. Čast mi je da promovišem Crnu Goru i u tome sam uspješan. Doveli smo dosta investitora – ističe dr Alis. Dr Alisa je, kako kaže, za ovu vrijednu donaciju prije svega motivisala ljubav prema djeci, ali i Crnoj Gori.

Ističe da je inicijativu pokrenuo bivši premijer Milo Đukanović.

- Đukanović je u razgovoru sa direktoricom Kliničkog centra Zoricom Kovačević saznao da Dječija bolnica ima stari aparat za magnetnu rezonancu, koji se često kvari. Kada smo se vidjeli, predložio je da nađemo način da se nabavi taj aparat. Odmah sam prihvatio predlog i uspjeli smo sve da organizujemo za dva mjeseca. Pozvao sam nekoliko prijatelja da učestvuju sa mnom u donaciji i oni su odmah pristali, jer se prvenstveno radi o djeci. Svi smo radosni zbog toga što je taj projekat realizovan za kratko vrijeme – priča dr Alis. Mogućnosti Ističe da će prijatelji koji su sa njim učestvovali u obezbjeđivanju novca za kupovinu aparata, takođe, doći u Crnu Goru kada magnet stigne.

- Žele i oni da vide vašu zemlju. Pokazaćemo im sve ljepote jer imate divnu zemlju. Možda budu spremni za još ulaganja – dodaje naš sagovornik. Srećan je, kaže, što će djeca u našoj Dječijoj bolnici ubuduće imati veću mogućnost izlječenja jer više neće morati da idu van zemlje.

 - Ljekari će sada imati priliku da brže reaguju. Kada se djeca šalju van zemlje, to može biti rizično po zdravlje. Ako odmah imate rezultate magnetne rezonance, ljekari mogu brzo da reaguju i pomognu tom djetetu. Nabavkom aparata smanjuju se i troškovi plaćanja usluga u inostranstvu – naglasio je dr Alis i dodao da će sada biti mnogo lakše i roditeljima.

Studije završio u Beogradu i sreo ljubav svog života

Dr Nikolas Alis, koji odlično govori naš jezik, u Beogradu je završio ekonomiju i Fakultet organizacionih nauka. Sa nepunih 27 godina doktorirao je ekonomiju, što ga svrstava među najmlađe doktora nauka u svijetu u to vrijeme. Naš sagovornik priča da se u bivšoj Jugoslaviji i zaljubio, a kasnije i oženio sa Marinom iz Beograda sa kojom već 27 godina živi u Dubaiju.

Komentari: 6

Nnnn.

21. 01. 2018 - 11:04

Svaka cast za donaciju. Samo nemojte pricati kome da ste Mila upoznali slucajno
Bb

21. 01. 2018 - 12:02

Super. Jos da dovedete doktore koji umiju da citaju te nalaze...
tazbina

21. 01. 2018 - 12:46

Sad ce zeljenasi iscackt da je supuga Marina iz Cuca i da ju je Miras krstio .
A ti bi belašu

21. 01. 2018 - 13:18

volio da je iz Pržogrnaca.
lolo

21. 01. 2018 - 17:25

Svaka cast!
Lscg

21. 01. 2018 - 21:30

Doktore Alis gradjani Crne Gore su vam zahvalni na ovom humanom cinu. Veoma zahvalni. Pozdravi.
Novi komentar