ZA NJEGA NE POSTOJE PREPREKE

Stoodstotni invalid aktivan u čak 8 sportskih disciplina

Jedan od najboljih primjera kako se uz dobru volju, zalaganje i ljubav prema sportu mogu postići odlični sportski rezultati, bez obzira na fizičke poteškoće i nedostatke, jeste Šefik Čizmić, vođa Stonoteniske sekcije Saveza za sport i rekreaciju invalida Cazin (SSRI).Objavljeno: 21. 01. 2018 - 09:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovog stoodstotnog ratnog vojnog invalida - paraplegičara ni invalidska kolica ne sprečavaju da bude aktivan u čak 8 sportskih disciplina – stonom tenisu, šahu, alpinizmu, raftingu, streljaštvu, airsoftu, košarci u kolicima i biciklizmu.

Član je nekoliko sportskih klubova i saveza, a takmičeći se u sportu u invalidskoj konkurenciji, do sada je osvajao priznanja na brojnim takmićenjima širom BiH, i to u više sportskih disciplina.

Borben je i uporan, ali i korektan, druželjubiv i uvek nasmijan, pa je i rado prihvaćen u društvu.

U protekloj godini postao je prvak BiH u stonom tenisu za invalide, za šta je na manifestaciji Izbor najboljih sportista Cazina dobio posebno priznanje za razvoj sporta za osobe s invaliditetom.

- Iako je teško ocjenjivati sam sebe, protekla godina za mene je bila izuzetno uspješna kada je sport u pitanju. Aktivno vodim Klub ekstremnih sportova „Krajiški patriot“, bavim se airsoftom, alpinizmom, stonim tenisom i biciklizmom te još nekim disciplinama. U stonom tenisu lani sam bio prvak BiH u invalidskoj konkurenciji, a sa stonoteniskom ekipom SSRI Cazin osvojio sam Kantonalno prvenstvo i bili smo drugi u državi – kaže Čizmić.

Imao nesreću

Lani je doživio nesreću koja ga je, kako navodi, malo poremetila u radu, a riječ je o lomu noge prilikom pada iz specijalno napravljenog bicikla koji vozi rukama.

- Žao mi je što mi se to dogodilo pred sami odlazak u Srebrenicu, tako da prošle godine nisam s ostalim biciklistima učestvovao u pohodu do Potočara. Ranije sam već išao biciklom u Srebrenicu, a ako Bog da, planiram to i ove godine – ističe ovaj cazinski sportista za svaki respekt.

On svojim radom i aktivnostima pokazuje da se sve može stići kada se čovjek dobro organizuje. Mladima poručuje da se mnogo više bave sportom, a da se okane kladionica i kafana.

Samo riječi hvale

Svi cazinski sportisti i sportski radnici za Šefku, kako ga odmila zovu, imaju samo riječi hvale kada su u pitanju njegova ljudskost, iskrenost, karakter i sportski duh.

Dokazani je patriota i borac za BiH, koju je kao golobradi mladić herojski branio, a za iskazanu hrabrost i borbenost nagrađen je najvišim ratnim priznanjem - značkom „Zlatni ljiljan“, piše Avaz.

Komentari: 0

Novi komentar