Istraživanje tržišta

Popović: MA značajan generator razvoja crnogorske ekonomije

Doprinos nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa (MA) crnogorskoj turističkoj privredi je, prema rezultatima istraživanja tržišta, između 150 i 200 miliona EUR na godišnjem nivou, saopštio je komercijalni direktor, Dragan Popović i dodao da kompanija predstavlja značajan generator razvoja ekonomije.

Objavljeno: 21. 01. 2018 - 13:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Rezultati istraživanja tržišta pokazuju da je doprinos MA crnogorskoj turističkoj privredi samo u periodu ljetnje sezone od 1. juna do 30. septembra blizu 120 miliona EUR, a kada je riječ o godišnjem nivou, onda ukupan doprinos MA crnogorskoj turističkoj privredi iznosi između 150 i 200 miliona EUR”, rekao je Popović u intevjuu agenciji Mina-business.

MA je za svoje potrebe angažovao referentnu kompaniju, koja je od 1. jula do 30. septembra prošle godine sprovela istraživanje tržišta na reprezentativnom uzorku putnika/ispitanika na crnogorskim aerodromima.

“Takođe na bazi tog istraživanja kao najveći motiv putovanja putnici/ispitanici su naveli 'turističku posjetu', dok su kao opredeljujući faktor pri odlučivanju da putuju sa nacionalnim avio-prevoznikom MA naveli cijenu naših karata”, objasnio je Popović.

Kada je riječ o stepenu zadovoljstva kompanijom 94,5 odsto ispitanika je zaokružilo odgovor 'veoma dobro' i 'odlično'. A njih 96 odsto je odgovorilo da bi ponovo letjeli sa Montenegro Airlines-om.

“MA je u prošloj godini prevezao ukupno 568,59 hiljada putnika u sve tri kategorije saobraćaja, u redovnom, čarter i code share saobraćaju, uz ostvareni nalet od 10,38 hiljada blok sati, odnosno 6,96 hiljada letova, sa flotom od pet aviona”, precizirao je Popović.

On je podsjetio da je postignuti rezultat približno isti kao u 2015. i 2016. godini, kada su u floti imali šest aviona, a ne odstupa značajno u broju prevezenih putnika ni u poređenju sa ranijim godinama, kada je u floti bilo sedam aviona.

“Biznis planom za prošlu godinu, planirali smo da prevezemo 550 hiljada putnika, međutim cjelokupnim angažmanom menadžmenta i zaposlenih, optimizacijom reda letjenja, boljom popunjenošću putničke kabine i brižljivim planiranjem komercijalne tarifne politike taj plan je značajno premašen”, kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, osim angažmana menadžmenta i zaposlenih u nacionalnoj kompaniji presudna je bila i podrška resornog Ministarstva i Vlade, pa se uprkos brojnim izazovima, uspješno završila poslovna godina i ugovoreni aranžmani.

“MA je tokom cijele prošle godine saobraćao ka osam destinacija, odnosno Beogradu, Beču, Frankfurtu, Cirihu, Ljubljani, Rimu, Parizu i Moskvi, a tokom ljetnje IATA sezone je obnovio i linije kao što su London, Kopenhagen, Sankt Peterburg, Dizeldorf i Lion”, naveo je Popović.

Tokom cijele godine, MA je imao seriju čarter letova ka Bariju i Napulju, dok su u toku ljetnje sezone realizovane i serije letova ka Bratislavi, Nantu, Ajaču, Lincu i Salzburgu, i prvi put od osnivanja i serije čarter letova za Tel Aviv i Helsinki.

“Samo u periodu visoke sezone od 1. juna do 30. septembra, Montenegro Airlines je prevezao blizu 300 hiljada putnika, ili preciznije 297,73 hiljade putnika u sve tri kategorije saobraćaja, redovnom, čarter i kod šer”, naveo je Popović.

Najveće faktore popunjenosti putničke kabine na redovnim linijama imali su ka Londonu 86 odsto, Ljubljani 79 odsto, Moskvi 78 odsto, Sankt Peterburgu 77 odsto, Frankfurtu i Lionu 74 odsto, Parizu 72 odsto. Prema Beogradu taj faktor je iznosio 84 odsto.

“Interesantno je pomenuti i da je 37 odsto od ukupno 267,38 hiljada prevezenih putnika u redovnom saobraćaju tokom perioda visoke sezone doputovalo sa tržišta Zapadne Evrope”, rekao je Popović.

MA će, kako je najavio, kao i do sada, kontinuirano i posvećeno raditi na unaprijeđenju avio dostupnosti zemlje, dovođenju što više stranih gostiju, a sve u skladu sa potrebama turističke privrede.

“Podatak da je u prošloj godini MA prevezao više od četvrtine od ukupnog broja prevezenih putnika na crnogorskim aerodromima kojih je bilo 2,18 miliona, jasan je pokazatelj da nacionalni avio prevoznik predstavlja značajan generator razvoja crnogorske turističke privrede i da čak u eri snaženja niskobudžetnih kompanija i u okruženju konstantno rastuće konkurencije uspijeva da sačuva svoju poziciju na tržištu”, zaključio je Popović.

Komentari: 5

Feedback

21. 01. 2018 - 14:23

Popovic je odlican komercijalista i konacno je od sokolica postao Soko.Dobra je projekcija da je indirektan efekat na turizam 120 miliona ljeti odnosno 150-200 miliona na nivou godine.U tome je opravdanost za sva ulaganja koje drzava, kao vlasnik, ima u MA...jos kada bi se nas Soko izborio, sa vjetrenjacama, da avio karte budu u vecoj mjeri dostupne (na rate, preko svih banaka itd) svim gradjanima Crne Gore (jer MA je njihova kompanija), a ne samo onima, koji statisticki povecavaju brojnost,jer su F.Flyer programu, onda bi redovno imali vise od 600, 650 hiljada pax. Tada bi se moglo razmisljati i o samo-odrzivosti, uz racionalnu troskovnu i kadrovsku politiku.
Mila K

21. 01. 2018 - 15:11

Posto je u pitanju drzavna kompanija, tada je direktor obavezan da publikuje ime kompanije i da objelodani kada je uradjen javni tender i sa kojim rezultatom. Dodatno, ako se vec zeli ovako uticati na javnost, mora se objaviti metodologija istrazivanja. I da li je istrazivac trzista u svoju procjenu doprinosa ekonomiji ukalkulisao ogromne gubitke i veliki dug kao i subvencije poreskih obveznika, jer su to sve momenti koji jasno upucuju koliko je pouzdana metodologija izracuna. Jer, zamisliti treba ostale kompanije u CG koje prave gubitak, da mogu uvijek da uzmu pare i garancije iz budzeta, pa ni njima ne bi bilo kraja u samohvalisanju. I na kraju, da li je istrazivac trzista,a sto bi bila objektivna procjena, uradio provcjenu koliko bi bio doprinos ekonomiji ako se turisticka privreda puni iz ostalih avioprevoznika. Poredjenje je krucijalni mehanizam trzisnog gledanja na stvari cak i za male ekonomije.
Feedback

21. 01. 2018 - 16:20

E metodologiju da su objavili u detalje, trebala bi cijela novina, cak i vanredno izdanje.Zna se metodologija izracuna i vrlo je kompleksna, a sadrzi sve ove analize koje ste pomenuli, ali i efekte...U avio-saobracaju komercijala i marketing daju prave inpute, pocev od kupovne moci putnika, njihovih navika, njihovih zivotnih opredjeljenja, kulturnih i socioloskih potreba, pa preko lokalnog i regionalnog ambijenta u kojem zive i cemu teze, pa na kraju opet do privredne grane i makro efekata...U M.A postoji strucan tim koji se ovom problematikom bavi i sto je najvaznije "ne gata u pasulj ili u olovo" radi sagledavanja situacije...Oni sami sebe ne hvale, ali kad ih drugi napadaju, moraju i nesto pozitivno istaci.
izio car vajdu

21. 01. 2018 - 18:56

Kolko generise potrosi duplo vise To je kao ona krava busa .Kolko da mlijeka dva put vise izije i zalud radis oko nje . .
korelacija ranga

21. 01. 2018 - 20:37

Bravo! Da ova samozvana ekonomska analitičarka Mila Kasalica imalo razumije u ekonomiju ne bi ovako pričala o metodologiji i još čoče da se ona ponudi njoj i ostaoj javnosti! Ma kako ne!
Novi komentar