Zabrinjavajuće upozorenje

Naučnici: Za 200 godina nas neće biti

Klimatske promjene i rast stanovništva mogli bi da unište našu planetu mnogo ranije nego što se mislilo.Objavljeno: 21. 01. 2018 - 14:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Astrobiolozi pozvali su NASA-u da iskoristi sve što geolozi saznaju o novom dobu, antropocenu, što bi im pomoglo u unapređivanju svemirskih misija za traženje vanzemaljske inteligencije.

Antropocen, iako još nije službeno priznat kao geološko doba, odražava vrijeme otkad su ljudi počeli da utiču na Zemlju dovoljno snažno da ostavljaju značajne tragove u geološkim zapisima.

To uključuje sve, od ekoloških promena do planetarnih naslaga radioaktivnog otpada iz testiranja nuklearnih bombi. Postoje i materijali kao što su plastika, beton i egzotični minerali koji će vjerovatno pronaći svoj put u geološku vječnost.

"Nalazimo se u vremenu u kom ljudski uticaj ne samo da počinje da utiče na klimu, već i donosi trajne promjene koje će milionima godina biti vidljive u stijenama", kaže Džejkob Haku-Misra, astrobiolog iz Blu Marbl Spejsa, Instituta za nauku u Sijetlu.

Iznad današnje klimatske problematike, svaka tehnološka civilizacija koja živi na planeti s ograničenom količinom resursa suočiće se s ograničenjima i posljedicama na rast. Istvoremeno će biti izloženi samonametnutim ili spoljnim prijetnjama koje se s vremenom povećavaju.

Ovo shvatanje podstaklo je Tomasa Maltusa na pisanje brojnih upozorenja 1789. godine o ograničenjima rasta ljudskog stanovništva i njegovim djelovanjem na okolinu i poljoprivredne sisteme, što je ukazivalo na mogućnost civilizacijskog kolapsa.

Naknadne analize narednih nekoliko decenija preciznije su određivale prag ovog kolapsa na temelju sposobnosti tehnologije za podizanje opterećenja planete.

Savremena analiza ovog problema s nedavnim populacijskim i poljoprivrednim podacima pokazuje da bi rast snabdijevanja hranom trebalo da nastavi da premašuje trendove rasta stanovništva u skorijoj budućnosti.

Međutim, ova analiza takođe otkriva da, čak i ako se emisije gasova staklene bašte ublaže, rast ljudske civilizacije u korištenju energije termodinamički će nastaviti da podiže Zemljinu temperaturu.

Ako se aktualno kretanje potrošnje energije nastavi, onda ekološki katastrofalno zagrijevanje koje će premašiti toleranciju života na toplotno naprezanje može doći 2200. do 2400. godine, nezavisno od predviđenog usporavanja rasta populacije do 2100.

Za 200 godina na Zemlji neće biti živih bića, jer će uslovi za život postati nepodnošljivi. Čovječanstvo ne može da živi u takvoj sredini i odmah će nestati, navodi se u zvaničnom saopštenju stručnjaka za Nacionalnu akademiju nauka SAD.

Komentari: 5

@

21. 01. 2018 - 14:32

OBZIROM NA SADASNJE ZDRAVSTVENO STANJE I BEZ KLIMATSKIH PROMJENA A IMAJUCI U VIDU I MOJE GODINE NE VJERUJEM DA CU BITI SA VAMA ZA DVJESTA GODINA ALI NE PLACITE BITI CE JOS DOBRIH I PREPAMETNIH LJUDI
Vasojević-Crnogorac

21. 01. 2018 - 15:50

Crnogoraca će biti vazda, mali, ali junački, još milion godina biće svuj Montenegrina, nek ne briže tkz naučnjaci!!
Nije izgledan

21. 01. 2018 - 16:39

Univerzum nosi svoju pamet, tako da spomenuti kraj civilizacije na zemlji nije izgledan, da nekazem da je glupost.
Pero

21. 01. 2018 - 17:09

Da đaolje štete. Taman da se pročisti ova milet.
Slobodasn Gluščević

04. 02. 2018 - 19:31

Da se sa klimom nešto događa jasno je i laicima, da će doći propast svijeta je budalaština, uostalom civilizacije ne zavise od promjena klime. Ljudska vrsta u istom ili izmjenjenom obliku će svakako postojati.
Novi komentar