Prošle godine registrovane tri nove

U Crnoj Gori 54 političke partije

U Crnoj Gori su do sada zvanično registrovane 54 političke partije. 
Objavljeno: 22. 01. 2018 - 08:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prošle godine registrovane su tri nove partije: Novska lista Herceg Novi, Demokratski savjet Albanaca i Ujedinjena Crna Gora, kazali su iz Ministarstva javne uprave Dnevnim novinama.

Osim što su registrovane tri nove partije, iz Registra su u prošloj godini izbrisane dvije partije.

“Iz Registra političkih partija Crne Gore 21. aprila 2017. godine izbrisan je Demokratski centar Boke, dok je u 6. decembra prošle godine izbrisana i Građanska partija Crne Gore”, kazali su iz Ministarstva javne uprave.

Prema Zakonu, partija se briše iz Registra ukoliko se ustanovi da je upisana na osnovu neistinitih podataka, da u roku od jedne godine od isteka mandata utvrđenog statutom još nije izabrala svoje statutarne organe, ili ukoliko samostalno ili u koaliciji šest godina nije učestvovala na parlamentarnim ili lokalnim izborima.

Nove partije u Crnoj Gori formiraju se uglavnom unutar opozicionog bloka. Nakon što je u prethodne tri godine nezadovoljno članstvo Socijalističke narodne partije formiralo Demokratsku Crnu Goru, desio se rascjep i u Pozitivnoj Crnoj Gori, čiji je dio članova formirao Građanski pokret URA.

Nekadašnji lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić je zbog neslaganja sa članovima Predsjedništva formirao DEMOS. Upravo je DEMOS posljednja partija u kojoj se desio rascjep, pa su članovi okupljeni oko Gorana Danilovića odlučili da osnuju Ujedinjenu Crnu Goru.

Osnivanje nove partije najavio je i Aleksandar Damjanović, bivši visoki funkcioner SNP.

Komentari: 3

R

22. 01. 2018 - 10:43

Mnogo pa da imamo stanovnika kao Amerika. Svako selo ima svoju stranku.
Momčilo

22. 01. 2018 - 12:33

Od tog broja , 49 je srbskih...
samo su šđ i dpš

22. 01. 2018 - 13:13

-nažalost "crnogorske"
Novi komentar