Godišnji izvještaj Edelman Trast Barometra

U SAD građani sve manje vjeruju državi, u Kini rast povjerenja

Povjerenje u američke institucije, posebno vladu, oštro je palo tokom prve godine mandata predsjednika Donalda Trampa, prema vodećem istraživanju objavljenom uoči Svjetskog tekonomskog foruma u Davosu.
Objavljeno: 22. 01. 2018 - 10:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Godišnji izvještaj Edelman Trast Barometra pokazuje da je cjelokupno povjerenje u četiri institucije koje se ispitivalo - vladu, medije, kompanije i nevladine organizacije - palo oštrije u SAD nego u bilo kojoj drugoj zemlji obuhvaćenoj istraživanjem.

Tramp je prekinuo predsjedničku tradiciju i u više navrata je osuđivao medije i pravosuđe - a kritičari kažu da njegovi napadi potkopavaju povjerenje javnosti u te institucije.

Suprotno se dogodilo s Kinom. Zemlja u kojoj se ostvarilo najveće povjerenje građana je Kina, nakon godinu dana u kojoj je predsjednik Si Đinping učvrstio svoju moć na trijumfalnom stranačkom kongresu.

Povjerenje u kinesku vladu skočilo je osam “bodova“, na 84 odsto. U SAD je palo 14 bodova na 33 posto.

"U SAD traje kriza povjerenja, koja je bez presedana", rekao je Ričard Edelman, predstavnik komapnije koja je istraživanje sprovela.

Si je bio glavna vijest u Davosu prošle godine, u danima prije nego što je Tramp inaugurisan. Ove godine, glavna atrakcija je Tramp. Očekuje se da će braniti svoju politiku "Amerika prije svega" u govoru završnog dana konferencije u švajcarskim Alpama koja od 23. do 25. januara okuplja političare, predsjednike uprava, bankare i slavne osobe.

Naglašavajući eroziju povjerenja u SAD-u, Edelman je rekao da je to prvi put otkad je istraživanje počelo da se sprovodi prije 18 godina da takav strmoglavi pad nije povezan sa specifičnim događajima poput ekonomske krize ili katastrofe, poput nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011.

Umjesto toga, ovo se zbiva u doba kad američka privreda pokazuje solidan rast, a stanje na berzama pokazuje rekordne visine.

"Uobičajeno je da kad stvari idu dobro i povjerenje bude dosta dobro", rekao je Edelman. "Umjesto toga, ovdje postoji nepovezanost između povjerenja i ekonomskih rezultata".

Komentari: 1

I Maou su svi "vjerovali"

23. 01. 2018 - 09:21

Problem je u tome sto Trump kaze sto je istina, koja zestoko pogadja jednu grupu ljudi koji imaju basnoslovne koristi od politike, drzave, odbrane i finansija. Na drugoj strani, ako kazes istinu koja se kosi sa sluzbenom istinom u Kini, tvoja glava postaje veoma jeftina. Izvolite dokazati da ovo nije tacno.
Novi komentar