Poboljšati uslove rada i poziciju novinara

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković čestitao je 23. januar, Dan novinara Crne Gore, sa željom da se poboljšaju uslovi rada i pozicija medijskih radnika.
Objavljeno: 22. 01. 2018 - 17:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz institucije Zaštitnika je saopšteno da mediji značajno doprinose ukupnom napretku države i društva, što je posebno vidljivo u oblasti ljudskih prava i sloboda.

Imajući u vidu značaj i uticaj novinarske profesije, nadležni moraju, kako se navodi, preduzimati sve neophodne mjere i radnje kako bi se dodatno unaprijedila sloboda medija. 

"Zaštitnik će nastaviti da, u skladu sa svojim mandatom, podržava nastojanja sindikata, udruženja i medija s ciljem dostizanja željenih standarda i uslova rada - kao što su bezbjedno okruženje za rad, puna autonomija i nezavisnost, sređen radno-pravni status, zadovoljavajuće i motivišuće zarade i djelotvorna istraga napada na novinare i imovinu medija", kaže se u saopštenju.

Kako se ocjenjuje, dosljedno poštovanje pravila struke i prava onih o kojima se izvještava, neophodni su da bi novinari sačuvali ugled profesije, svoj i kredibilitet medija u kom rade. 

"Čestitajući ovaj datum, Zaštitnik poziva novinare da se profesionalnim odnosom odupru tabloidizaciji, senzacionalizmu i isključivim komercijalnim interesima i da nastave da budu saveznici u nastojanjima da se opšte stanje u društvu unaprijedi na dobrobit svih", kaže se u saopštenju ove institucije.

Komentari: 0

Novi komentar