U susret lokalnim izborima u Beranama i Ulcinju

Opipavanje pulsa uoči predsjedničkih izbora

U nedjelju, 4. februara, u Beranama i Ulcinju održaće se izbori čija važnost – i ovoga puta – umnogome premašuje njihov lokalni karakter. To se, prije svega, odnosi na izbore u Beranama koji će biti lakmus-papir za one najvažnije u 2018. godini – predsjedničke (koji su zakazani za 15. april) i podgoričke (čiji datum još uvijek nije poznat). Pobjeda Demokratske partije socijalista (DPS) u Beranama bi, zasigurno, omogućila toj stranci da koliko-toliko relaksiranije uđe u predsjedničku trku, možda čak i bez aktuelnog lidera partije i najozbiljnijeg kandidata Mila Đukanovića. S druge strane, trijumf opozicije predvođene vladajućom koalicijom „Zdravo Berane“, bio bi snažan vjetar u jedra opoziciji na državnom nivou, koja je već neko vrijeme zavađena i podijeljena u više tabora.
Objavljeno: 24. 01. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Psihološki efekat: Nakon velikih očekivanja uoči, i još većeg razočarenja poslije novembarskih izbora u četiri opštine (Cetinje, Mojkovac, Petnjica i Tuzi), izbori u Beranama i Ulcinju su za opoziciju, prema riječima programskog direktora Građanske alijanse Borisa Raonića, prvenstveno važni iz psiholoških razloga.

„Bitni su za izbore koji predstoje. Prije svega one u Podgorici i predsjedničke, ali i izbore u Pljevljima, Baru, Bijelom Polju i ostalim opštinama u kojima opozicija ima šanse za uspjeh“, objašnjava on.

Neizvjesno u Beranama: Prvu šansu za uspjeh opozicija vidi u Beranama. U tom gradu će se za vlast (ili ostanak na vlasti) boriti koalicija „Zdravo Berane“, (Socijalistička narodna partija, Demokratski front, Srpska strankadr Milovan Živković“ i Ujedinjena Crna Gora), savez DPS-a, Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke (BS), Demokrate, i koalicija Socijaldemokratske partije i Demosa. Iz DPS-a očekuju povratak na vlast nakon četiri godine, iz „Zdravo Berane“ apsolutnu pobjedu, dok Demokrate vjeruju da će biti okosnica nove vlasti, napominjući da saradnja s DPS-om ne dolazi u obzir.

Odluku DPS-a da prvi put u posljednje četiri godine izađe na neke lokalne izbore u koaliciji, Raonić komentariše riječima da su time uspjeli da spriječe rasipanje glasova. Za opoziciju (uključujući „Zdravo Berane“), kaže, pak, da je ovakvim nastupom uspjela suprotno – da potpuno raspe glasove.

„Time je njena prednost od nepunih 1.000 glasova maltene anulirana, pa je predstojeće izbore učinila maksimalno neizvjesnim“, smatra naš sagovornik.

0703raonic

Teške optužbe: Kampanje za izbore u Beranama i Ulcinju, prema mišljenju Raonića, nisu donijele ništa novo.

„I dalje gledamo terensku kampanju od vrata do vrata, radikalnu retoriku lidera s ciljem homogenizovanja svog biračkog tijela, nerealna obećanja, aktivnu kampanju na virtuelnom prostoru, uz jedinu svježinu koja se ogleda u mnoštvu novih lica“, ističe on.

U opštini na sjeveru Crne Gore kampanja, mahom, protiče u sukobljavanju DPS-a i koalicije „Zdravo Berane“. Iz tog saveza su u dva navrata predstavili javnosti spiskove na kojima se nalaze kandidati za odbornike DPS-a, a kojima je beranski Centar za socijalni rad – uprkos tome što nisu socijalni slučajevi – uoči parlamentarnih izbora 2012. odobrio pomoć u iznosima od 350 do 500 eura. Tužilaštvo se, za sada, uprkos očekivanjima nosioca liste „Zdravo BeraneDragoslava Šćekića, nije oglašavalo, a iz DPS-a odgovaraju da se na njihovom spisku nalaze ljudi „s punim ličnim i profesionalnim integritetom“.

„Da nije tako, odbornička lista DPS-a ne bila predmet kleveta i napada od strane političke konkurencije“, kazao je nedavno Portalu Analitika nosilac liste koalicije DPS–SD–BS u Beranama, Bogdan Fatić.

Iz te partije su optužili aktuelnu beransku vlast da je iz revanšizma zaustavila neke važne projekte koje je DPS pokrenuo u tom gradu, te da progoni njihove članove koji su bili zaposleni u opštinskim organima i preduzećima.

Ni ove izbore, naravno, nije mogao da zaobiđe status „sudbinskih za opstanak Crne Gore“. Upravo je predsjednik DPS-a Milo Đukanović prekjuče u Beranama poručio kako protivnici nezavisnosti „žilavo drže svoje busije i otvoreno prijete da bi, ukoliko bi bili u prilici, poništili sve ono što smo uradili tokom posljednjih 26 godina“.

1511djukanovic

Otvoren teren za DPS u Ulcinju: Na izborima u Ulcinju za pobjedu će se boriti deset lista – osam partija i dvije koalicije. DPS, SD, SDP, URA, Demokratska unija Albanaca (DUA), Forca, Demokrate i BS nastupiće samostalno, dok će na jednoj zajedničkoj listi biti SNP i DF, a na drugoj Demokratska partija, Perspektiva i Demokratski savez u Crnoj Gori.

Do predizborne koalicije trenutno vladajućih Force i DUA-e nije došlo, jer, navodno, nisu uspjeli da se dogovore o rasporedu mjesta na listi. Takav rasplet dodatno ide naruku jakom DPS-u, iz kojeg poručuju da žele da preuzmu vlast u Ulcinju, a da će s njima u koaliciju „najvjerniji“. Iz Force, koja je kritikovala DPS za ekonomsko zapostavljanje Ulcinja, uvjereni su da će oni trijumfovati. Opozicija, pak, poziva albanske partije da okrenu leđa DPS-u.

Boris Raonić smatra da je DPS-u, uz posvađane nacionalne albanske partije, otvoren teren za ostvarivanje dominatnog uticaja u tom gradu.

„Ovakav razvoj situacije će uticati na raspoloženje glasača za izbore koji će uslijediti, pa je iz tog razloga neshvatljivo ovako ponašanje opozicije i albanskih nacionalnih partija“, napominje on.

0309ulcinj

Incidenti: Predizborna kampanja u Ulcinju protiče, reklo bi se, u znatno mirnijem ambijentu, iako se na njenom početku desio ozbiljan incident. Naime, službenik Opštine Ulcinj Muhamet Nika odlučio je da se u obračunu s političkim neistomišljenicima umjesto sile argumenata posluži argumentom sile, pa je upravo ispred zgrade Opštine prije petnaest dana polomio reklamni pano URA-e, dok su se funkcioneri tog pokreta fotografisali. Osnovno državno tužilaštvo u Ulcinju pokrenulo je izviđaj protiv Nike, i okarakterisalo slučaj kao „onemogućavanje predaje izborne liste“ uz remećenje javnog reda i mira.

Izbori u dvije crnogorske opštine pokazaće, takođe, i da li su scene s izbora na Cetinju 26. novembra prošle godine samo izolovan incident – kao i pomenuti slučaj iz Ulcinja – ili tek uvertira u opasno zaoštravanje odnosa pred odsudne političke megdane, poput predstojećeg u Beranama. Ne treba, valjda, dodatno podsjećati šta se dešavalo u tom gradu za vrijeme prethodnih lokalnih izbora 2014. Ali, ovom prilikom treba podsjetiti na nedavne riječi Bogdana Fatića: „U Beranama ćemo biti i organizovani i samoorganizovani, i ne preporučujemo nikome da pokušava da čini one radnje koje su činili u pomenutim opštinama“.

Naš sagovornik iz Građanske alijanse poručuje da već sada možemo reći da ćemo nakon izbora 4. februara gledati „ista optuživanja i nespremnost da se nauče lekcije iz ovih procesa“, ali da se, svakako, ne treba plašiti vaninstitucionalnih i nasilnih dešavanja.

Nažalost, bilo bi pravo iznenađenje da izborni dan protekne u normalnoj atmosferi. 

Komentari: 0

Novi komentar