Podaci COTEE-a za 2017. o podsticajima za proizvodnju iz obnovljivih izvora

Povlašćenim proizvođačima isplaćeno 4,5 miliona eura

Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prošloj godini isplaćeno 4,52 miliona eura, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).
Objavljeno: 24. 01. 2018 - 07:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora počelo je 1. maja 2014. godine i u ovom periodu je isplaćeno povlašćenim proizvođačima na ime podsticaja 7,53 miliona eura- kazali su Pobjedi iz COTEE-a.

Prema podacima COTEE-a, po osnovu podsticaja lani je najviše para, 2,12 miliona eura za vjetroelektranu Krnovo dobila kompanija Krnovo Green Energy, vlasništvo austrijske firme Ivicom Consulting i francuske kompanije Akuo energy. Kompanija Masdar iz Abu Dabija je prošle sedmice kupila 49 odsto akcija te vjetroelektrane.

male-heOd vlasnika malih hidroelektrana najviše je dobila kompanija Hidroenergija Montenegro 1,37 miliona eura, čijih šest mHE imaju status povlašćenog proizvođača. Radi se o mHE Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular u Beranama. Osnivači Hidroenergije su, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera capital, čiji je osnivač Oleg Obradović. Obradović je ovlašćeni zastupnik Hidroenergije.

Kompanija Kronor je za mHE Jara i Babino Polje dobila 645.530 eura, Igma energy za mHE Bradavec i Piševsku rijeku dobila 223.530 eura, dok je kompaniji Synergy isplaćeno 153.120 eura, za mHE Vrelo. Osnivači Sinergya su Kia Montenegro, čiji je osnivač Željko Đuranović, zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković, zatim Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović. U CRPS-u je navedeno da je rješenjem Osnovnog suda u Nikšiću od 26. juna određeno izvršenje protiv Vujadinovića kao izvršnog dužnika, pljenidbom i procjenom njegovog udjela. Vlasnik firme Igma energy je Igma Grand Igora Mašovića, dok su osnivači Kronora kompanije Kroling, Mont Hidro i Normal company Žarka Burića.

Komentari: 3

Freeman

24. 01. 2018 - 08:27

Svaku dobru preporuku EU naši tajkuni okrenu u svoju korist i štetu građana.Nedopustivo je na dugi rok ugovarati cijenu MH iz obnovljivih izvora tri puta od tržišne cijene.Cijene ne smiju da budu veće od istih u EU,recimo Hrvatskoj i Sloveniji.
"Ljepota poroka"

24. 01. 2018 - 09:48

Kod nas su drugi običaji. Neka se Evropa drži svoijeg, a mi ćemo našijeg običaja. Ti evropljani i onako narodne pare daju kako piše u njiovijem zakonima, a mi onima koji su nam najbliži i partijskim kolegama i "dobroželateljima". Elementarna logika je na našoj, a ne evropskoj strani. Dje, narodne pare dati nepoznetome, dje može biti isti neko koga i nepoznaješ, od kuma, prijatelja, partijskog kolege. Zakone poštuje samo ona vlast koja je na to primorana. Tako je u tu Jevropu. Kod nas su, kako rekoh "drukčiji običaji"- vlast je tu da joj se diviš, što god ona radila, a ne da poštuje zakone. Taman posla, da ovdje neko pita vlast, kako troši narodne pare...odma bi ovi iz DPS-a rekli, velikosrbin, izdajnik, četnik itd...Oni Maksim bi reka na sve ovo "Daleko je Sunce", bar kad je današnja Crna Gora u pitanju.
Freemanko

13. 02. 2018 - 08:48

Pa i nijesu veće cijene od ostalih zemalja. Pročitaj još koji tekst pa možda saznaš. A tajkuni bili ili nebili nešto grade u CG što ostaje, za razliku od ovih što ne grade ništa nego troše pare iz CG vani.. Sagledaj malo iz drugačije perspektive
Novi komentar