"Kombinacija muzike grupe ABBA, hajdučkih tekstova i hevi metal imidža"

Hrvatski udžbenik: Tompson pripada postmoderni

U hrvatskom udžbeniku sociologije pjevač Marko Perković Tompson, poznat po pjesmama u kojima često slavi ustaška obilježja, smješten je u umjetnički pravac postmodernu.

Objavljeno: 25. 01. 2018 - 13:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Autor udžbenika Nenad Fanuk navodi da bi se Tompson možda mogao smjestiti u postmodernu, i to "sa njegovom jedinstvenom kombinacijom muzike grupe ABBA, hajdučkih tekstova i hevi metal imidža".

Inače, nigdje uz Tompsona nijesu pomenuti njegovo otvoreno koketiranje sa ustaštvom i zabrane koncerata u inostranstvu, a autor kaže da nije želio da "ubacuje ideološka pitanja u ironični osvrt".

Naime, Fanuk je rekao za "Novi list" da se ta rečenica u udžbeniku nalazi još od 2004. godine i da je riječ o- ironiji.

Fanuk, koji je i docent na Odsjeku za kulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, ističe da lično misli da Tompson "nije postmodernista".

"To što sam napisao moglo bi se nazvati postmodernističkim postupkom, malim autorskim hirom, jer je ironično napisano", napominje on.

Na pitanje "Novog lista" da li u udžbenicima ima mjesta za ironiju, autor odgovara da "nigdje nije eksplicitno napisao da je Tompson postmodernista, te da svako ko to tako tumači- tumači pogrešno".

Marku Perkoviću Tompsonu su, zbog tekstova i šovinističkih ispada, zabranjeni koncerti na bilo kojem mjestu van Hrvatske, osim u kantonima Federacije BiH sa hrvatskom većinom.

 

Komentari: 2

on je postmoderni fasista

25. 01. 2018 - 14:41

Evo da sam posten Hrvat stid bi me bilo da slusam " U Capljini klaonica bila mnogo Srba Neretva nosila "
dislajk na klaonicu

25. 01. 2018 - 18:57

Evo i ovdje ima fasista .
Novi komentar