Zaev nakon šestočasovnog sastanka

Rješenje spora moguće ako postoji volja s grčke strane

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je optimista da vlasti i opozicija mogu da dođu do nacionalnog konsenzusa u rješavanju spora s Grčkom u vezi imena Makedonije.
Objavljeno: 28. 01. 2018 - 09:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zaev je noćas nakon šestočasovnog sastanka državno-političkog vrha na kojem su učestvovali i šef države, ministri spoljnih poslova i odbrane, vicepremijer za evropska pitanja, predsjednik najveće opozicione partije VMRO DPMNE i lider vodeće partije Albanaca u Makedoniji DUI, rekao da proces rješavanja spora sa Grčkom traži posvećenost i političku odgovornost u cilju postizanja nacionalnog konsenzusa.

"Rješavanjem tog bilateralnog spora, koji traje 25 godina, želimo da obezbijedimo napredak i integraciju Makedonije u EU i NATO, kao zaštitu nacionalnih interesa i dostojanstva našeg naroda", rekao je makedonski premijer.

Da bi bili ostvareni ti ciljevi, kako je naveo, neophodna je uključenost Vlade, opozicije, predsjednika države Đorđa Ivanova, kao i pravovremeno i objektivno informisanje građana Makedonije.

Zaev je precizirao da je sastanak, koji je završen malo prije ponoći, bio informativni, da je bilo riječi o predlozima medijatora UN (za rješenje spora o imenu Makedonije) Metjua Nimica.

Kako je istakao, rješenje spora je moguće ako postoji volja i sa grčke strane.

"Za to je potrebna politička volja i hrabrost sa naše strane, ali rješenje je moguće ukoliko takva politička volja postoji i na grčkoj strani. Mi ćemo da nastavimo da pregovaramo", rekao je makedonski premijer.

Lider opozicine VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je rekao da Makedonija mora da bude dio NATO i EU, kao i da ta stranka ostaje na "braniku zaštite nacionalnih i državnih interesa", prenio je Fokus.

"Ovaj sastanak je trebalo ranije da se desi", rekao je Mickoski, ne želeći novinarima da odgovori da li se opozicija distancira od djelovanja na uspostavljanju nacionalnog konsenzusa.

Nimic će 29. i 30. januara posjetiti Atinu, a Skoplje 1. februara s ciljem da ga vlade dvije susjedne zemlje upute o svojim stavovima u vezi sa "inicijalnim okvirom za rješavanje razlika oko naziva", predloženim na sastanku u Njujorku 17. januara.

Prema pisanju i grčkih i makedonskih medija, Nimic je dostavio pet verzija predloga u kojima ispred riječi "Makedonija" stoji dodatak Sjeverna, Gornja, Nova, Vardarska ili termin Skoplje u zagradi iza te riječi, napisano makedonskom transkripcijom na latinici i bez prevoda na engleski.

Poslije sastanka u Njujorku, Nimic je izjavio da je "na vidiku rješenje" spora. Ove nedjelje su se prvi put sastali premijeri dvije zemlje i podigli nivo pregovora, uz optimističke izjave o mogućem ishodu ne ulazeći u bilo kakve detalje.

Spor koji Skoplje ima s Atinom u vezi prava da koristi riječ "Makedonija" kako se zove i sjeverna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

Foto: balcaneu.com

Komentari: 0

Novi komentar