Ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas

Grčka želi da ime Makedonije bude na "slovenskom"

Grčka želi da za Makedoniju pronađe ime koje bi bilo isključivo na “slovenskom“ jeziku i u svim međunarodnim varijantama.
Objavljeno: 30. 01. 2018 - 21:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je rekao ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas, prenosi hrvatski Index.

“Ono što je važno je da ime u složenici ne bude na engleskom, nego na jeziku ove zemlje, dakle bez ikakvog prevođenja“, rekao je on.

To bi značilo da je prihvatljivo rješenje riječ Makedonija, ali ne i “Macedonia", 

Posrednik UN u sporu Atine i Skoplja oko imena makedonske države Metju Nimic izjavio je da nema smisla da se još dugo čeka na rješenje problema. 

Kako je rekao poslije sastanka sa grčkim zvaničnicima, ti problemi više od četvrt vijeka opterećuju odnose dvije zemlje i koče Makedoniju na putu ka EU i NATO. 

"Vjerujem da bi bi trebalo da iskoristimo postojeći zamah", rekao je Nimic novinarima poslije razgovora sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom u Atini. 

"Mislim da je došlo vrijeme za donošenje odluke i, po mom mišljenju, u pitanju su nedjelje razgovora da bismo vidjeli gdje smo" dodao je posrednik UN koji poslije Atine odlazi na razgovore sa zvaničnicima u Skoplju. 

On je rekao da vjeruje da i u Atini i u Skoplju postoji volja da se pokuša da se dođe do rješenja.

 

Komentari: 2

Miroslav

30. 01. 2018 - 21:40

Genetske analize pokazuju da su narodi bivše Jugoslavije starosjedioce što nije slučaj sa Grcima. Istorija će se ponovo pisati. Ovoga puta niko ne može zaobići egzaktnu nauku. Što i kako viđećemo. Mi smo na ovim prostorima hiljadama godina i to je kamen o vrat svim "istorijama" koje nas dovode na Balkan tek u 6-tom vijeku nove ere. Ne bih prihvatio Grčko negiranje Makedonije i očito njihovog Aleksandra velikog
Koča

31. 01. 2018 - 17:04

Grčka bi najradije da se Makedonija zove Srbija.
Novi komentar