Dometi DF-ove Deklaracije o pomirenju

Revizionizam ili skupljanje političkih poena?

„Ne vidim nikakvu funkciju deklaracija koje bi se vraćale u prošlost. Takođe, ne vidim da danas postoje podjele u Crnoj Gori, u smislu da neko – zbog toga što su mu preci bili partizani, četnici, bjelaši, informbirovci... – trpi bilo kakve posljedice u društvu“, naglašava istoričar Adnan Prekić.
Objavljeno: 31. 01. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Simbolično, na Savindan, u Srpskoj kući u Podgorici, lideri Demokratskog fronta (DF) potpisali su dokument nazvan Deklaracija o pomirenju, čiji je cilj, prema njihovim riječima, prevazilaženje ideoloških podjela.

Pomirenje na njegoševskoj Crnoj Gori: „Ja koji dolazim iz partizanske porodice – kao što dolazi i Nebojša Medojević – želim s velikim zadovoljstvom da danas s Andrijom Mandićem – iz porodice koja je pripadala Ravnogorskom pokretu – potpišem Deklaraciju o pomirenju, a takođe i s ljudima čiji su preci pripadali i jednom i drugom pokretu, a bili su na istinskoj strani odbrane pravih vrijednosti crnogorskog naroda“, rekao je predsjednik Demokratske narodne partije (jednog od konstituenata DF-a) Milan Knežević, koji je ujedno i inicijator Deklaracije.

Deklaracijom se Crna Gora karakteriše kao „građanska država u kojoj ne postoji nacionalna većina“, pa se predlaže da ,,pravoslavni Crnogorci i Srbi prvi preuzmu odgovornost za njenu budućnost, tako što će zajednički raditi na prevazilaženju opasnih naslijeđenih podjela“. DF je u tekstu dokumenta predložio pomirenje „na tradicionalnoj i njegoševskoj Crnoj Gori, koja počiva na kosovskom zavjetu i poštovanju predaka“.

Najavljeno je da će Deklaracija biti ponuđena i ostalim političkim partijama na potpisivanje, pa i Skupštini Crne Gore. Ostatak opozicije, uglavnom, ignoriše pomenuti dokument, dok je iz vladajućeg DPS-a saopšteno da nikad ne treba staviti znak jednakosti između partizana i četnika, te da danas o pomirenju govore oni koji se „još uvijek nijesu sami sa sobom pomirili povodom nezavisnosti Crne Gore“.

Dio crnogorske javnosti smatra da je Deklaracija pokušaj stavljanja znaka jednakosti između četnika i partizana, i da je riječ o opasnom dokumentu kojim se, pod plaštom navodnog pomirenja, pravdaju zločini i vrijeđaju manjinski narodi. S druge strane, čuju se i mišljenja da se konačno mora otvoriti priča o osjetljivim istorijskim događajima. Šta, u tom smislu, predstavlja Deklaracija i kakav je njen značaj?

Anahron tekst: Istoričar Adnan Prekić smatra da je u pitanju potpuno anahron dokument, o čemu, kaže on, govori sama preambula tog teksta – pozivanje na kosovski mit.

3101adnanprekic

„To je u suprotnosti sa svim što ima veze s građanskom državom. Priča oko navodnog pomirenja je potpuno besmislena, jer ne možete jednim potezom, odnosno jednom deklaracijom, mijenjati istorijske činjenice“, rekao je on za Portal Analitika.

U Crnoj Gori 1945. godine, prema njegovim riječima, nije bilo nikakvog sivila, već su, kaže, stvari bile crne ili bijele.

„Ovdje nije riječ o budućim generacijama, već o tome šta se i kako dešavalo. Sjetićete se da je prethodnih godina bilo nekoliko ovakvih ili sličnih deklaracija, i da od njih ništa nije bilo. Ne vidim nikakvu funkciju deklaracija koje bi se vraćale u prošlost. Takođe, ne vidim da danas postoje podjele u Crnoj Gori, u smislu da neko – zbog toga što su mu preci bili partizani, četnici, bjelaši, informbirovci... – trpi bilo kakve posljedice u društvu“, naglašava Prekić.

Neobavezujući karakter: Profesor istorije prava na Univerzitetu Mediteran i bivši savezni ministar pravde Savo Marković, naglašavajući da nije čitao tekst Deklaracije, ističe da to što je ona potpisana – ne znači mnogo.

„Više znači da li ima političke volje da se neke stvari riješe na način koji bi odgovarao narodu, jer je crnogorsko društvo zaista raspolućeno. Podjele se moraju prevazići, narod se mora nekako zbližavati. To je moguće uraditi kroz politički sistem, organe države, kroz sve političke aktere“, smatra on.

Deklaracija sama po sebi, objašnjava Marković, ne znači ništa, jer nema obavezujući karakter.

„Nijedan se sud ne poziva na članove neke deklaracije. Ona ima više neku moralno obavezujuću snagu, nego pravnu. Ako bi je tumačili sa stanovišta legaliteta i legitimiteta, ona bi više bila na stanovištu legitimiteta, a on nije pravni već parapravni pojam“, napominje naš sagovornik, dodajući da je svaka deklaracija o pomirenju plemenita, ali da se postavlja pitanje „koliko mi imamo volje za to“.

3101savomarkovic

Skupljanje političkih poena: Ovo, podsjetimo, nije prvi put da neka politička stranka u Crnoj Gori inicira dokument koji se odnosi na ideološko ili istorijsko pomirenje naroda. Svaka od tih inicijativa je bila odbačena. Zato se postavlja pitanje koliko ovakvi dokumenti uopšte imaju smisla.

Prekić kaže da je, po njegovom mišljenju, najveći problem u Crnoj Gori, u ideološkom smislu, to što nemamo koncept kako bi trebalo da izgleda građansko društvo za koje se zalažemo u Ustavu.

„Mislim da bi u tom dijelu trebalo da se povede rasprava, i da donosioci političkih odluka i svi ostali značajni faktori ovoga društva kažu kako bi trebalo da izgleda to crnogorsko građansko društvo u budućnosti. Ovakve priče – poput ove s Deklaracijom – služe ili za sticanje političkih poena ili za etabliranje određenih struktura u određenim dijelovima društva. Jedino tako vidim njihovu ulogu“, podvlači Prekić.

Prekrajanje istorije: Crna Gora je, za razliku od susjeda, uspjela da sačuva antifašističko nasljeđe. U Hrvatskoj, koja je članica EU, većina heroja antifašista je izgubila svoje ulice, spomenici iz vremena komunizma su masovno uništavani, a sud u Zagrebu je ukinuo presudu nadbiskupu iz vremena NDH Alojziju Stepincu.
S druge strane, rehabilitacija četničkog pokreta u susjednoj Srbiji je bila državni projekat. Najprije je Skupština Srbije donijela zakon koji je izjednačio partizanski i četnički pokret, zatim su krenule sudske rehabilitacije, pa su na kraju promijenjeni i udžbenici istorije.

Pojedini istoričari smatraju da je odluka Evropskog parlamenta iz 2009. godine o izjednačavanju fašizma, nacizma i komunizma (Rezolucija Evropskog parlamenta o evropskoj svijesti i totalitarizmu), dala zamah revizionizmu.

Da li je, onda, Deklaracija koju je potpisalo 20 poslanika DF-a opasan uvod u revizionizam ili je pak riječ o dokumentu koji ima kratkoročnu političku svrhu uoči predstojećih izbora? 

Foto: skupstina.me

Komentari: 20

=

31. 01. 2018 - 03:55

Zapamtite odrodi i unučad/praunučad crnogorskih đedova/prđedova da crnogorski narod-Crnogorci,ne mogu pripadat otrcanam srpstvu-koje su raja/narod Srbije s Turcima trcali i otrcali za 500g turskog podaništva.Za sve to vrijeme taj narod otrcana srpstva ne samo da su predvodili Turke nego su i dokrajčili 'carevinu srpstva Nemanjića i gazili i zatrpavali punih 500g.Pa u te vjekove turskog podaništva s Turcima su stalno-može se reć svakodnevno-udarali na crnogorski narod da i njih unište ka pokojno srpsto kojim Njegoš opoja mitove viteštva-da bi druge narode okuražili protiv turske imperije.Bruke i sramote od današnjeg naroda otrcaana srpstva u Srbiju-vabe se pokojnikom kojeg su s Turcima dokrajčili i kite viteštvom koje mu Njegoš za pomen ostavi.A da je Njegoš bio Srbin on bi i ostao i nosio '4c' i ne bi imao razloga sebe i svoj narod pretačat u drugu pripadnost i narod.A i nebi Srbe sahranjiva i zborio:-'Sâm da Miloš osta na srijedi sa njegova oba pobratima,te bi Srbin danas Srbom bio'.
@ za=

31. 01. 2018 - 09:35

Moram da podijelim jedno moje iskustvo sa svima vam a ono je direktna posledica deklaracije.Setam ja juce kad sasvim slucajno naletim na druga kojega nijesam vidio sigurno 2 do 3 dana.Odjednom izliv suza i glim ga i ljubim a suze teku li teku a iz mene samo izlaze rijeci:dje si fukaro cetnicka potomce koljaca i okupatorskih sluga sad smo pomireni i kao da niko nije izdan i kao da niko nije zaklan hvala Pipunu i mandi za sva vremena.Doduse on neupucen u deklaraciju me gleda bijelo jer nikad nije bilo problema medju nama ali meni je sad miliji nego prekjuce.Da nijesu nista za zivota uradili osim ovoga dovoljno je i ja sad razmisljam da im uzvratim deklaracijom o pomirenju sa Sindjom i zdravim razumom M p
Ajde, ajde....

31. 01. 2018 - 14:38

......ne prdoklačite, nego istresajte to iz gaća - iako vas je malo (božija mizerija), mnogo, brate , bazdi. Evo jedna zgodna paralela, naletjeh jutros pa da prenesem - poučno je. Ovako:" Iz intervjua Nikole Popovića (sina Krsta Popovića), narodnog heroja, starog ratnika šta misli o onima koji se zalažu za rehabilitaciju njegovog oca, Krsta Popovića, o pokušajima crnogorskih Crvenih Hrvata da nađu u njegovom djelovanju pokriće za današnju djelatnost"....nastaviću...a skrećem pažnju na datum kada je intervju objavljen i što je krucijalno važno da Krsto Popović n i j e imao veze sa četnicima
ajde, ajde...

31. 01. 2018 - 14:51

...nastavljam....Zahvaljujući Krstu Popoviću mnoge su glave u CG spašene. Njega je, naravno, u CG trebalo rehabilitovati Po onome što je učinio za narod i za spašavanje života u CG može se uporediti jedino sa Milanom Nedićem. Nikola Popović nije želio o sadašnjim "zaštitnicima" njegovog oca da govori Nije htio da govori o crnogorskim dobro plaćenim srbofobima koji zaboravljaju da je Krstu Popoviću u svim dokumentima pisalo da je po narodnosti Srbin. Samo je rekao "Nije njima do rehabilitacije mog oca. Oni bi da rehabilitujući njega da rehabilituju svoje koji su jeli iz italijanskih kazana". Toliko. (IZVOR: revija "Duga" br 453 od 5-29/VII 1991. Pozdrav - veliki getsbi
Mišo

31. 01. 2018 - 04:21

Ovaj dokument potpuno sledi mentalni pravac postavljanja Amfilohijevog duhovnog klozeta na Rumiju, iz istog je paketa. Ne bih ja mnogo gubio vreme oko crne trojke sa slike. Dovoljna je jedna jedina reč. Spuž!
Saveznicima URA-SDP

31. 01. 2018 - 04:49

Ponudite je Ranku Krivokapicu i Nemanji Abazovicu - prvi ce je potpisati !!! Ranko K: "Ugledni parlamentarci" Nemanja Abaz: "DF je stranka sa demokratskim kapacitetima","Srbi u CG su ugrozeni"
najgori djak zlire

31. 01. 2018 - 08:25

Ne pita se bez veze Petar Djadjic u Homo balkanikus"Da lj mi Srbi licimo na svoje pretke ili na svoje osvajace"pa neka se posrbice mire medju sobom jer I onako ne znaju ni ko su ni sto su ni bioloski ni ideoloski.
>

31. 01. 2018 - 09:02

Kada je bilo koji predsjednik bilo koje drzave u Evropi cije vrijednosti toliko ljubite primio u zvanicnu posjetu Mila Djukanovica? Navedite mi jedan jedini slucaj! Ne treba vam veci dokaz koliko je Crna Gora pod ovom vlascu cijenjena u Evropi.
zlire

31. 01. 2018 - 09:51

Da je srece ne bi bio ni u CG dok ne procera SPC
Toske

31. 01. 2018 - 14:42

Evo ti odgovor, upravo je stigao poziv Milu Djukanovicu da ide na molitveni dorucak gle cuda predsjedniku Amerike.
Mihailo,Bgd

31. 01. 2018 - 09:24

Kada je u pitanju politika i praksa lidera DF Deklaracije o pomirenju su besmislene i obmanjujuće za građane. Ako su oni sledbenici četničke i anticrnogorske politike,postoji samo jedna varijanata, da oni zatraže OPROST od patriota crnogorskih i aktuelne vlasti koja dala doprinos obnovi crnogorske državanosti i samostalnosti, pa tek onda nakon "čistilišta" da zajedno garadimo slobodnu, nezavisnu i modernu CG. Naravno uz nadzor u vreme njihove tranzicije. I to je sve.
Marica

31. 01. 2018 - 16:52

Za divno cudo napisase neku nebuloznu deklaraciju po posjeti Dacica. A samo jos da se i u Cg rehabilituju fasisti i nedicevci, ko u brastskoj Srbiji. Nego, i u Bg im je odzvonilo, ako bogda. Narodu treba hleba i igara, a njima para, u tome je poenta. SFSN
Deklaracija

31. 01. 2018 - 13:51

Koja je vec na smetlistu istorije kao i njeni autori
Daydi

31. 01. 2018 - 14:43

Znači, sad je i ovaj spiker Prekic postao cijenjeni istoričar. I on sad sve zna i problemima u pravoslavnom korpusu CG. E tužni Dukljani...
piper

31. 01. 2018 - 15:01

četnici i Crna Gora se isključuju,ako postoje jedni ne mogu drugi tako da je to nemoguće. Ja volim Crnu Goru a vi ?
Sacuvaj me Boze

31. 01. 2018 - 16:27

..odakle ovoliko kretena na jednom mjestu? Pardon sve faca do face. Kad ce deklaracija o pomirenju partizana sa nacistima? Smije vam se civilizovan svijet. Mozda bi mogla i neka deklaracija o pomirenju sa mafijom i slicno, U Rumuniji narod protestvuje zbog korupcije, u Albaniji takodje, po EU partije i sindikati protestvuju zbog trgovinskih sporazuma i slicno. Po Srbiji radnici protestvuju zbog pljackaskih privatizacija i slicno, kao i po ostatku regije, a jedino u CG opozicija se ponasa kao da je izasla iz pelena. Za koga vi radite?
Djuka

31. 01. 2018 - 17:20

Kod nas zamajavaju cije skacu.
Maśa

31. 01. 2018 - 18:37

Vazde kad vidim ove DF-ovce śetim se Koče Popovića i njegovih riječi zapisanih u svom dnevniku , kada je zapisao: “Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj stvarnoj istoriji.”
PWS

31. 01. 2018 - 19:30

U Hrvatskoj su pobijedili ustasi, u BiH cetnici, ustasi i handzar-legionari, u Srbiji.nedicevci, cetnici i ljoticevci. Osta CG slobodno ostrvo u moru fasizma za sad, a koliko dugo to ne znamo.
lolo

31. 01. 2018 - 22:31

Stare finte ravnogoraca, ne radi se o pomirenju danasnjih generacija koje nikakav problem nemaju ako je djed bio ili ili vec se pokusavaju pomirit nepomirljivi, oni koji su bili za CG i jugoslaviju i oni koji su bili za veliku srbiju i utopljenu banovinu zetsku. Da ne ulazimo u klerofasizam, klanje, genocidnost ravnogorskoga pokreta. Crna Gora ima jos jedan korak do svoje potpune obnovljenosti a to je zakon o vjerama koji bi treba bit uskoro donijet. I da zatvorimo krug, udahnemo i izdahnemo i krenemo naprijed u svijet.
Novi komentar