Slovenački premijer kategoričan

Cerar: Ne pristajemo na nove pregovore o granici sa Hrvatskom

Slovenački premijer Miro Cerar danas je ponovio poznata stajališta svoje države u vezi s arbitražom o graničnom sporu s Hrvatskom, naglasivši da Slovenija neće pristati na ponudu o novim pregovorima kojim bi se riješilo otvoreno granično pitanje.

Objavljeno: 31. 01. 2018 - 16:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Naglašavam da će Slovenija i dalje dosljedno istrajati na sprovođenju arbitražne odluke i da neće pristati na nove pregovore o granici. Kad bismo na to pristali, to bi bilo nedopustivo udaljavanje od evropskog i međunarodnog prava, a time i od interesa Republike Slovenije", kazao je Cerar na Brdu kod Kranja u govoru stranim diplomatama.

Premijer Slovenije, pred kojom su parlamentarni izbori, kazao je da Slovenija može biti "generalno zadovoljna" saradnjom sa susjednim državama, pri čemu je naglasio da su prošle godine u žiži bili odnosi s Hrvatskom, zbog različitog gledanja na pitanja uz neriješenog graničnog spora budući da Slovenija insistira na sprovođenju arbitražne presude, dok Hrvatska taj proces smatra kompromitovanim i za sebe neobavezujućim, jer je iz njega prije dvije i po godine izašla.

"Slovenija je privržena poštovanju i implementaciji presude arbitražnog suda, dok Hrvatska istrajava na tome da ta odluka za nju ne važi", rekao je Cerar.

Slovenija će i ubuduće insistirati na sprovođenju arbitražne presude kao pravovaljane za obje strane, ali će iskoristiti i primjerena pravna sredstva ako Hrvatska i dalje bude "ignorisala" presudu arbitara, a Sloveniji i Hrvatskoj je za implementaciju presude pomoć ponudila i Evropska komisija, kazao je Cerar.

 

Komentari: 0

Novi komentar