Komentar

Miritelji tuđe krvi

Ili: Zašto je frontovska ,,Deklaracija o pomirenju u Crnoj Gori“ prizemna revizija istorije i pokušaj rušenja temelja građanske državeObjavljeno: 01. 02. 2018 - 07:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Svakakva čudesa se, kažu, dešavaju na dane svetaca, pa smo 27. januara na Savindan viđeli još jedno, domaće čudo: lideri Demokratskog fronta osmislili su kako da očas izmire bjelaše i zelenaše, partizane i četnike, pravolinijaše i golootočane...

Pomirenje je, ako je vjerovati kreatorima savindanske ,,Deklaracije o pomirenju u Crnoj Gori“, relativno jednostavna stvar. Preduslov je, kako piše u članu 2 Deklaracije, da se u građanskoj državi Crnoj Gori, u kojoj ne postoji ,,nacionalna većina“, braća Srbi i Crnogorci dogovore, da se formira pravoslavna većina i da se svi izmirimo. Prvo - pravoslavci.

Eto, za početak izmirenja poželjno bi bilo da se, recimo, uz spomenik na Lazinama - đe su četnici jula 1944. godine zvjerski mučili, a potom likvidirali 52 mlada momka i đevojke - postavi i bista njihovog dželata, četničkog komandanta Jakova Jovovića. ,,Jelena, Jelena, nećeš mi živa glave iznositi“, podučio je četnik Jakov Jovović dvadesettrogodišnju Jelenu Pavličić dok je, krvava od batina, izlazila sa jednog od brojnih saslušanja. Da je podsjeti kako je ranije, jednako bezdušno, njenog oca Savića poslao u smrt i da joj kaže da i nju čeka ista sudbina…

Ko zna, možda tvorci Deklaracije misle da bi pomirenje pravoslavaca moglo da dobije na zamahu ako bi se za tu priliku u Pljevljima, pored spomenika antifašistima, sagradilo neko spomen-obilježje koljaču Srpske pravoslavne crkve, popu Maci Vukojičiću, onom što je macolom razvaljivao lobanje partizanskih majki. I još da se zamoli Miša Janketić, kome je koljač Maca ubio majku, da se odrekne sjećanja i odrecituje neku prigodnu pjesmu o bratimljenju pravoslavaca...

Ili da se ipak djeluje, što se ono kaže, kroz institucije sistema? Na vlasti u Herceg Novom su i ljudi iz DF-a, pa neka predlože, kao simbol frontovske ideje o posthumnom miru četnika i partizana, da se Institutu ,,Dr Simo Milošević“ u Igalu dopuni ime. Da se, u ime savindanske deklaracije, nazove - ,,Dr Simo Milošević i četnici koji su ga zaklali“?

A u slavu zelenaša i bjelaša da se posred Nikšića naprave zajedničke biste komite Šćepana Mijuškovića i žandarma Milana Kalabića, kapetana kralja Aleksandra. Onog što je umorio pa poslije urinirao po mrtvom tijelu crnogorskog junaka za slobodu, pravo i čast Crne Gore!

Tako bi, u dosljednom sprovođenju teksta ,,Deklaracije o pomirenju u Crnoj Gori“, trebalo da izgleda pomirenje četnika i partizana, bjelaša i zelenaša, komita i žandarma...

I sve to uz pozivanje na ,,tradicionalnu njegoševsku Crnu Goru koja počiva na kosovskom zavjetu i poštovanju predaka“.

Kakvo perverzno krečenje istorije. I kakvo ruganje žrtvama, sa jedne i druge strane: nevine žrtve svih strana davno su pomirene u zemlji gdje im leže kosti. Zato frontovska ,,Deklaracija o pomirenju u Crnoj Gori“ predstavlja samo prizemni pokušaj revizije istorije.

Fašizam i antifašizam, ideologija krvi i tla naspram ideje slobode, nijesu tek neke ideološki suprotstavljene opcije, niti partije koje se mogu svađati, potom miriti ili koalirati. Nema mirenja ropstva i slobode, jedno isključuje drugo. Da je fašizam pobijedio, današnja Evropa i svijet bili bi jedan veliki logor Aušvic. Sloboda jeste trijumfovala i zato današnja Evropa i svijet slave Dan pobjede nad fašizmom. Možda bi, ipak, trebalo ostaviti neko zrnce nade, neku iskru vjere, da je primarni motiv kreatora ,,Deklaracije o pomirenju“ dobronamjeran i pošten.

Samo, znamo kuda dobre namjere mogu da odvedu. Ideje koje promoviše tekst Deklaracije ne znače potiranje podjela, već su gotov obrazac za razaranje građanskog društva u Crnoj Gori. Kako drugačije tumačiti zamisao da o tumačenju istorije i o budućnosti građanske države dominantno odlučuje – pravoslavna većina, da društveni dogovor (čitaj: konsenzus) o budućnosti crnogorskog društva treba da prvo tvore pravoslavni Srbi i Crnogorci?!

To je logika segregacije, stvaranje građana drugog reda. I nakon toga, ako bi pravoslavna većina usvojila Deklaraciju, promijenila Ustav, ostaje samo jedan put za one koji se ne priklone volji pravoslavne: da utihnu ili da se istrijebi ,,guba iz torine“ - svi muslimani, katolici, nepartijci, ateisti i agnostici svih nacija...

Tekst ,,Deklaracije o pomirenju“ više liči na nuđenje leks specijalisa za ukidanje temelja moderne Crne Gore. I ne izgleda kao vapaj za pomirenjem, već zahtjev za unisonošću. Ili, što bi rekao veliki Vito: ,,Na gradove udariće trava/ i zavesti svoju strahovladu,/ svi cvjetovi ostaće bez glava/ da bi bili sa travom u skladu“. 

Pobjeda

Komentari: 52

Trojanski konj cetnika

01. 02. 2018 - 06:47

za unistenje Crne Gore, ali na njihovu veliku velje srbsku zalost ovo cak i mala djeca razumiju.
SVAKA TI CAST!

02. 02. 2018 - 08:40

Dobro si ih procitao!
Trojanski konji..

02. 02. 2018 - 18:43

...sahranjeni u onu grobnicu na aerodrom Golubovci...oktoobra 2016 godine-u čast "osloboidoca ND MNE sa Rajne i Majne",,,Mic,po mic...? Fala ti bože što se ovo ne javlja Boro Milovanov Krivokapić iz Biograda...poodavno?
Volim borbu sa vama

05. 02. 2018 - 05:18

Mozda nije hriscanski, kao sto kaze moj pop, ali ce meni Bog svemocni oprostiti jer se tirjanima mora stati nogom na vrat, ako i dalje zelimo da sebe zovemo Crnogorcima! Vala ti se vidi inteligencija cetnicino! Nemas pojma koliko volim okrsaje sa vama jer sam vas u svim okrsjajima od 1991 pa do sada pobijedio jer ste moralma, mentalna i od hrabrosti operisana sirotinja! Samo se vi gicajte sa vasim imebecilnim taktikama koje su unaprijed osudjene na propasat. Bujrum, bivsa turska rajo! Bujrum!
Beranac

01. 02. 2018 - 07:09

Jeste, nek bude da su cetnici cinili zlocine te i te, tu i tu tamo i tamo.A sad pitanje za autora.Šta ćemo sa zločinima koji su činili partizani? Dovoljno je samo napomenuti jame po Sloveniji, a koje su najsvjezije otkopali i otkrii Slovenci? Starci, zene i djeca su pobijeni.Ko će da odgovara za te zlocine.Evo, dalje da ne idem i ne pominjem pasnija g groblja itd.
BERANAC pušti

01. 02. 2018 - 08:09

zločine četnika i partizana što ćemo sa zločinima nad Crnom Gorom zadnje dvije decenije.A sve pod plaštom patriotizma.
Kako

01. 02. 2018 - 08:19

to misliš: "neka bude da su četnici radili zločine te i te"??? NEKA BUDE??? Ma, što neka bude, strva vi se ne viđelo ni njima ni vama njihovim potomcima.Kakva crna Slovenija. Posrbice su najveće crnogorsko zlo i treba ga iskorijeniti jednom za vazda.
@

01. 02. 2018 - 08:22

pa zasto Beranac insistirate da se mirimo.Niko normalan nije ni posvadjan nego je ovo druga taktika.Ako nije grijeh i sram i stid saradjivati sa Njencima i Italijanima onda naravno nije sram ni prodati CG Rusiji Srbiji i bilo kome ko plati dovoljno.Beranac,ponosite se vi vasom istorijom samo ne tjerajte nas da nam se ne povrace na nju.
Beranac

01. 02. 2018 - 11:49

Ja sam medju rpvima ovdje rekao da je deklaracija totalni promasaj u ovom momentu.Sagalsan sam sa tobom.
Mišo

01. 02. 2018 - 08:39

Pasja groblja su pravili četnici, a u Sloveniji nisu ubijani starci, žene i deca, u Sloveniji je na delu bila božija pravda za koljače i izdajnike i to samo posle presuda vojnih sudova IV arnije NOV. A ti lažeš kao i svaki četnik.
Objektivni

01. 02. 2018 - 16:04

Miso ! Nijesi bas u pravu . U Sloveniji su strijeljni četnici . I veliki dio njih je bio u zlocinackim formacijama . I platili su za zlocine . Ali ipak je bilo i slucajeva da su ubijani mladici koji nijesu cinili zlocine . I to jesu greske partizana . No nije mislim primarno - broj zlocina . Obije strane su imale zlocince . Ali cetnici su bili kolaboracionisti . Izdajnici svoje zemlje i saradnici fasista i to je ono sa cime nema pomirenja . Poslije II svjetskog rata na stotine hiljada njemackih vojnika je ostalo zarobljeno u SSSR . Mislim da se vise od 5% nije kuci vratilo.Sve je to smaknuto na razne nacine.(glad , Sibir itd) Nije je svaki njemacki vojnik bio zlocinac . Ali .... Bili su na pogresnoj i zlocinackoj strani . Postavlja li ko pitanje oko tih njemackih zarobljenika ? Ni u snu Rusima ne moze padnuti na pamet pomirenje sa Rusima koji su saradjivali sa Hitlerom . Nikad i ni pod kakvim uslovima . A znamo da ni Crvena Armija (kao i tadasnji rezim ) nije bila bas " cvijecka " .
Mišo

01. 02. 2018 - 23:07

Lažu prijatelju, lažu kao psi, a to i jesu. Za četnike je, pošto je vršena obavezna, najčešće prisilna mobilizacija, a takvih je bilo u Sloveniji, važilo da se ne streljaju mlađi od 21 godine i nije se streljalo bez suda i nisu streljane žene. Koliko četnička bagra laže, najbolje se vidi iz proučavanja koje je vršio akademik Radoje Pajović. On je prevazišao sva moja znanja i očekivanja i potpuno ih diskreditovao. Dr Pajović je posle 40 godina proučavanja, imenom i prezimenom nabrjao 26 (DVADESETŠEST) žrtava komunističkog ekstremizma tokom rata. Ej, 26 (DVADESETŠEST). A da pitaš Aleksandra Stamatovića i njegovo lažljivo društvo, za Sloveniju 1945. bi rekli hiljade dece, žena i staraca. Preuveličava se sve samo da se oblate partizani.
Draško

23. 02. 2018 - 13:30

Kad je neko ograničen kao balkon, s njim nema polemike. Mišo, ti si, na žalost, takav. Mišo, 26, ejjjjj. E moj Mišo, mišu mali
Kakva

01. 02. 2018 - 07:36

KOMUNISTICKA PODMETANJA. ,,,,,Preduslov je, kako piše u članu 2 Deklaracije, da se u građanskoj državi Crnoj Gori, u kojoj ne postoji ,,nacionalna većina“, braća Srbi i Crnogorci dogovore, da se formira pravoslavna većina i da se svi izmirimo. Prvo - pravoslavci.,,,,,? Dje to pise u deklaraciji tako ,,,,,braća Srbi i Crnogorci dogovore, ,,,????? STRASNO . Dalje necu komentarisati dok mi se ne dokaze da to pise u tekst deklaracije?
Zasto?

01. 02. 2018 - 07:47

,,,,Da se, u ime savindanske deklaracije, nazove - ,,Dr Simo Milošević i četnici koji su ga zaklali“?,,, Evo na sto se ide i sada treba da potomci cetnika istom mjerom odgovaraju kako su PARTIZANI KLALI, MALJEM UBIJALI (pasje groblje kod Kolasina) i sudili KOMESARI BEZ SUDJENJA ? itd,,,,,
MOMO

01. 02. 2018 - 08:31

Kako se lako prepoznaju posrbice i četnici. Ti dobro znaš da je laž to što pričaš, da su partizani klali i maljem ubijali?!? Nego, i da je istina, svako normalan bi rekao neka su , ruke im se pozlatile.
Mirko Bgd.

01. 02. 2018 - 07:50

Bravo Draško,odličan tekst gdje ste jasno pokazali kako bi izgledala Crna Gora kada bi bili sa "zločincima u skladu"!Sam pokušaj sprovođenja deklaracije je velika opomena za sve građane Crne Gore kakva moralna čudovišta žive među nama i nije nemoguće da kada bi se stvorili uslovi ,da ne bi ponovili "vještine njihovih slavnih predaka"!
Mišo

01. 02. 2018 - 13:20

Ne da je moguće da bi ponovili veštine slavnih predaka nego je izvesno. Već su ih ponavljali 1991. - 1995. a pokušali su i 2016. uz pomoć Rusije, zato im se i sudi.
NK

01. 02. 2018 - 08:20

A najbolji su ovi što misle da zločini partizana (Istina je, bilo je toga, na početku rata, tzv. “lijeva skretsnja”) opravdavaju zločine četnika! Da period 1918-1929 ne pominjemo, kada su na djlelu “ljubitelji” svetosavske ideologije ... Lažno pomirenje lažnih pomiritelja!
Abu khabir muavija

01. 02. 2018 - 08:33

Bravo Draško!Ogolio si ovu bizarnu političu inicijativu do sitnih crijeva. Nisu problem ovi nacionalistički arlekini koji budalesaju crnogorskom političkom scenom već veliki broj ljudi koji ih glasa.Ne mogu da zamislim da u CG ima toliko zlih ljudi.To su ljudi omađijani crkvenom propagandom koja putem svetoga Mace na zidu crkvenom zidu avansno oprašta svaki grijeh nastao iz prljavih nacionalističkih strasti.Užas!
danilo s.

01. 02. 2018 - 08:45

Kako mali Mandic i mali Pipun smislise deklaraciju o pomirenju "pravoslavne CG"? “..чаша жучи (cetnika) иште чашу меда (partizana), смијешане најлакше се пију.” ???
Mišo

01. 02. 2018 - 08:53

Moram da dopunim g. Đuranovića. Zaboravio je da predloži crnoj trojci Mandić-Knežević-Medojević da u znak poštovanja prema svetom savi, na savindan iduće godine kada budu obeležavali godišnjicu deklaracije, pobiju jedno 5, 6 hiljada Bošnjaka, jer to bi bilo jedino adekvatno slavljenje Rastka Nemanjića koji je pre 800 godina to isto radio Bošnjacima (bogumilima). A kada se izmire crnogorski pravoslavni hrišćani, trebalo bi pobiti još jedno 10.000 u znak slavljenja pravoslavlja i Pavla Đurišića koji je to isto uradio 1943. Kad se mirimo da se mirimo braćo četnici. Samo treba paziti da se u sve to ne umeša neki ludi Mišo iz Crne Gore koji bi sve pokvario suludom primisli da za osvetu još nije kasno, i za 1918. i za 1941. i za 1991. i za 2016.
ISTI SU

01. 02. 2018 - 09:50

Kao što su komunisti u ratu bili protiv svakog pomirenja i razgovora, tako se isto i današnji neokomunisti iščudjavaju svakoj ideji o mirenju i pomirenju. Komunistima to jednostavno nije razumljivo i shvatljivo. Meni je to i jasno i očekivano, jer pripadnici i sljedbenici totalitarizma to jednostavno ne mogu razumjjeti. Uostalom nebi ni bili sljedbenici takvih antiljutskih ideologija, kao što su fašizam, komunizam, nacizam da imaju taj osjećaj.
WOG

01. 02. 2018 - 11:35

Bolje bi ti bilo da si se pomirio sa čitankom za 7. i ponovo obradio jednačenje po zvučnosti.
Mirenja

01. 02. 2018 - 12:06

Kad smo kod mirenja, čak i kad je u pitanju "jednačenje po zvučnosti" trebao bi znati da se to ne uči u sedmom razredu, nego dosta kasnije. No, ti si izgleda u školu išao samo do sedmog razreda i misliš da viših škola i znanja od toga nema. Ipak, ima...tvoje razmišljanje i rezoni su pogrešni ili kratko, čist komunizam.
Hahaaaaaa

01. 02. 2018 - 12:55

Pa ne uči se jednačenje po zvučnosti iz čitanke, nego iz gramatike, jadan ne bio.
WOG

01. 02. 2018 - 17:11

"Komunisti su u ratu bili protiv svakog pomirenja i razgovora" - mogao si malo da razradiš ovo i onda navedeš da su valjda ovi drugi imali demokratski kapacitet i bili vrlo skloni pomirenjima i razgovorima? Kako dođe koja tuđa vojska - pomiri se s njom i razgovoraj. Osim kad se radi o kakvoj nejači - tu se udaralo nemilosrdno.
Abu khabir muavija

01. 02. 2018 - 09:59

Ova Draškova kolumna dirnula me u ljevičarski živac i tako razdražen pročitam današnju "Temu" o socijalnoj zaštiti i socijalnim davanjima i vidim zadovoljstvo što je naša bijeda ipak povoljnija od bijede u najsiromašnijim zemljama gdje je jedan dolar dnevno granica bijede.Tu sam odmah vidio da bi u slučaju socijalne pobune ministar Purišić i Vlada poput Fronta odmah predložili pomirenje pobjednika i gubitnika tranzicije a ne oprezovanje tajkuna i zapošljavanje nezaposlenih.I ne znam da li bi bio isti program za pravoslavnu ,islamsku i katoličku sirotinju.Pod hitno treba ukinuti sve nacionalne stranke i istrajati na građanskom karakteru zemlje a sveštena lica promptno odučiti od politike.
Tesla

01. 02. 2018 - 11:59

@ Abu - Totalno se slazem sa tobom, doslovce. Sanjam taj dan kad ce se vjera odvojiti od drzave. Pa zar to nije logicno?Sta je koga briga u koga ja vjerujem i kome se klanjam ili krstim?To je moja privatna stvar !! Nije dzabe moj djed govrio: sine ne gledaj u osobu na osnovu vjere vec jel coek ili necoek. Nekad se se rijec postovala a prezime nosilo sa dostojanstvom.Danas nazalost nije tako.I jos da dodam ovu pricu o pomirenju cetnika i partizana: Zar smo mi u CG tako glupi i retardirani gospodo DF-ovci da nam namecete ovu glupu tezu ili kako da je nazovem? Nemogu da shvatim ,hajd da zaboravimo politicki dio,nego onaj ljudski da napomenem, da ste tako nisko propali da vam obraz vise sluzi za sjedjenje nego za gledanje?
nemate koga miriti

01. 02. 2018 - 11:32

Jos nedje pred kraj Titinog zivota a i prije komunisticka drzava je prestala d proganja bracu cetnike i njiove potomke i da trazi moralno politicku podobnost . Oni koje su komunisti ometali u normalnom zivotu i napretku su ilegalno ili legalno napustiliu zemlju i posli u napredniji zivot u Amejiku i Evjopu i danas su bogatiji od nekadasnjih tlacitelja i njihove djece. Suplja prica da se gladni zabavljaju .
15821

01. 02. 2018 - 11:50

Što ćemo sa zločinima koji su uradili Partizani??? Pod tepih...pa neće moći.Sve na čistac,udbaši komunjarski.
Pojam

01. 02. 2018 - 13:03

Fenomenalno -dine Đuranoviću i hvala Vam.
Pavle

01. 02. 2018 - 13:06

Nijesu oni miritelji nego krvometnici...
zelenas

01. 02. 2018 - 13:16

Znamo mi dobro koliko su Cetnici napravili zla u CG . Ali kad smo vec kod spomenika . pa drzava ovdasnja je podigla u Tolose spomenik pilotima koji su bombardovali Podgoricu, a prethodna vlast je podigla kod SDK spomenik zrtvama toga bombardovanja.Tako da je DF naucio od ove vlasti da moze doci do pomirenja i onoga sto je naivici razuma.
Cocorayco

01. 02. 2018 - 14:46

Jedan moj đed je bio učesnik bombaške afere i emigrirao u USA pa onda brodom na Krf pa sa srpskom vojskom do Slovenije. Umro 1944. Drugi sa srprskom vojskom bio u I i II balkanskom i I svj. ratu. Poginuo u aprilskom ratu. Njihova đeca imala su drugo mišljenje a ja treće. Sa kome ja da se mirim. Znači sa pokojnim đedovima sa kojima, očigledno, imam različio mišljenje i nacionalno opredjeljenje. Ako mislimo da se mirimo, moramo početi od svojih porodica i bliže rodbine. Ako tu uspijemo onda smo završili posao i to bez deklaracija.
Gijom

01. 02. 2018 - 15:21

Svaka cast za tekst! Nikad ne smijemo zaboraviti ko su bili nasi preci i moramo se pridrzavati puta za koji su oni svoje zivote ostavili. Imam 22 godine, pradjed mi je bio u vojsci Kralja Nikole, djed u partizanima i ponosim se obojicom! Vaspitavan sam tako da uvijek njegujem vrijednosti antifasizma. Ako zaboravimo krv nasih djedova i poistovjetimo je sa izdajnicima mozemo zaboraviti i na nasu domovinu i temeljima na kojima pociva.
Smrt fasizmu!

01. 02. 2018 - 15:28

Nema nista uzvisenije nego umirati za druge, a nista tuznije nego kada drugi zaborave na one koji su umirali za njih!
Nick

01. 02. 2018 - 22:34

Bbilo je zločina na obje strane pravoslavne braće, to su činjenice, kao što je činjenica da su Crnu Goru stvarali Srbi i Crnogorci. Problem je izgleda kada se to javnno saopšti i onda je najlakše udariti po Fronu.
Laz!

02. 02. 2018 - 09:28

Crnogorci su je stvarali! 4 brata mojeg pradjeda su pali na Tarabosu u jurisu a dvojica na Lovcenu! Srbi je nisu stvarali no su na,m ubili pradjedovu sestru i njenog muza koji cak nisu ni bili politicki aktivno nego su samo pokusali da odbrane svoju cast! Sjeme vam se istrazilo genocidno!
Laz!

02. 02. 2018 - 09:28

Crnogorci su je stvarali! 4 brata mojeg pradjeda su pali na Tarabosu u jurisu a dvojica na Lovcenu! Srbi je nisu stvarali no su na,m ubili pradjedovu sestru i njenog muza koji cak nisu ni bili politicki aktivno nego su samo pokusali da odbrane svoju cast! Sjeme vam se istrazilo genocidno!
Jole

01. 02. 2018 - 22:35

Neka si im rekao Drasko! Svaka rijec je istina, samo što neki sve zele da presute. Zbog čega se niko iz ,,gradjanske opozicije" nije oglasio?
Sava

01. 02. 2018 - 22:55

Nema nikakvog smisla jedan uzvišen dan kao Savindan izvrgavati ruglu, što Đuranović perfidno radi i pokazuje koliko je protiv naše jedine Srpske pravoslavne crkve. Problem mrzitelja Srpske Crkve je što su oni samo šačica očajnika koja ne vjeruje u Boga a podržava takozvanu crnogorsku crkvu. I onda lude što ih narod ne sluša. E moj Draško...
PWS

02. 02. 2018 - 03:46

Nijesu samo Crnogorci bili partizani i nijesu samo porodice partizana bile cetnicke zrtve. Cetnicke formacije su imali u opisu posla fizicko "ciscenje" Muslimana i svoj su krvavi posao savjesno obavili recimo-u donjem Bihoru. Ovi neocetnici u DeF bi da jednim potezom legalizuju cetnicki pokret u CG i da naprave reviziju istorije: mir, mir niko nije kriv. Ko od Muslimana/Bosnjaka potpise tako nesto moze komotno da ide da se po...na grobove cetnickih zrtava iz 2 sv rata . A i na ove freske od 91-95.
PWS, ne ori tako duboko....

03. 02. 2018 - 15:21

...i ne pominji ta muslimanska stradanja. Dobro znaš, ali si pokvaren pa to prećutkuješ da je Đurišić onda poslao svoju vojsku u Sandžak ne da zaštiti nego da o s v e t i nevino postradali pravoslavni živalj od strane pomenute vojske. A taj pokolj koji su počinili muslimani se desio na teritoriji tzz Pavelićeve NDH. Zašto ne kažeš ( a to sigurno znaš) da je zločinačka "13 SS Handzar divizija" brojala d v a d e s e t hiljada pripadnika. Da uporedim: bilo ih je više nego što je bilo partizana na Sutjesci u junu ,43 !!!!! Pozdrav!
PATOLOGIJA

02. 02. 2018 - 04:26

Bolest jednog znacajnog dijela crnogorskog drustva ilustruje 22% glasaca DF-a, Amfilohije kao jedna od najuglednijih licnosti CG, gravitiranje Rusiji a ne Evropi, ... Toliko nakazno, zatucano, destruktivno .... I velim jos jednom najnazadniji , najmilitantniji, potencijalno zlocinacki dio srpstva je onaj iz CG
nick

02. 02. 2018 - 04:48

Draško velik si kao Lovćen!
piper

02. 02. 2018 - 13:36

još bi dodao :pokušaj da se u celofanu kaže i dokaže "mi smo jedno ,jedan narod samo se borio na dvije strane" PONOVNO NEGIRANJE SVEG CRNOGORSKOG, KOJE TRAJE VEĆ 1000G. DF JE ZMIJA U NJEDRIMA CRNE GORE
Niste vi Crna Gora.....

03. 02. 2018 - 15:08

......nemaš pravo da se kriješ iza tog imena. Vi ste jad i bijeda ove zemlje. Ako vam je za utjehu - takvih kao što ste vi ima svuda. I to u mizernim količinama. Prave vreće magle!
Nada

07. 02. 2018 - 04:55

Divan tekst! Odlican! Sve lijepo predoceno, objasnjeno i pojasnjeno. No, jedan bih "detalj" iz tzv. Deklaracije ipak pomenula, a ocekivala sam da ga Djuranovic protumaci: kako to da u CG "ne postoji nacionalna vecina"? Blago nama! Da se razumijemo: nije mi uopste stalo do "vecina", ni do jedne "vecine", no - nije li tuzno da u Crnoj Gori nema Crnogoraca? Dje nestase, majko sveta? Zato, mislim da potpisnici tzv. deklaracije samo lupeski uvlace u nase glave ideju o tome kako vise nema Crnogoraca, bar ne u vecini, i kako, eto, sad mozemo i da se mirimo sa ovima ili sa onima...? Kad nas je vec tako malo. Ma nemojte? NIKADA! Jer, dok god dise makar jedan jedini covjek u cijoj svijesti i savjesti je zapisan eticki kod Crnogaraca, dotle ce Crnogorci biti ljudska vecina u CG, a svi ostali, tj. nacionalisti, nek se broje i prebrojavaju dok im brojeva ne prifali.
Slobodasn Gluščević

07. 02. 2018 - 21:41

Savršeno tačno gospodine Đuranoviću
Boris

06. 03. 2018 - 14:56

Svaka cast Drasko. Sve si rekao rečenicom: " Tekst "Deklaracije o pomirenju više liči na nuđenje leks specijalisa za ukidanje temelja moderne Crne Gore".
antifriz

13. 03. 2018 - 08:15

U kom su vijeku ovi ljudi? Pa što smo zaostali.
Novi komentar