Test krvi

Naučnici korak bliže ranom otkrivanju Alchajmera

Naučnici u Japanu i Australiji razvili su test krvi koji može otkriti nastanak toksičnih proteina vezanih za Alchajmerovu bolest, piše BBC.
Objavljeno: 01. 02. 2018 - 11:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Rad, objavljen u časopisu "Nature" (Priroda), predstavlja važan korak ka testu krvi za demenciju. Test je bio 90% tačan kada je rađen na zdravim ljudima, onima sa gubitkom pamćenja i pacijentima oboljelim od Alchajmera. 

Stručnjaci kažu da je riječ o ranoj fazi istraživanja i da su potrebna dalja ispitivanja, ali su ipak bila veoma obećavajuća. 

Alchajmerova bolest počinje godinama prije nego što pacijenti imaju bilo kakve simptome gubitka pamćenja. Ključ za liječenje demencije će se pojaviti ranije prije trajnog gubitka moždanih ćelija. Zbog toga postoji veliki broj istraživanja testova za Alchajmerovu bolest. 

Jedna od metoda je tražiti toksični protein - zove se amiloid beta - koji se razvija u mozgu tokom bolesti. Može se otkriti skeniranjem mozga, ali to su skupe i nepraktične metode. 

Novi pristup, saradnja između univerziteta u Japanu i Australiji, traži fragmente amiloida koji završavaju u krvi. Procjenom odnosa tipova amiloidnih fragmenata, istraživači su mogli precizno da predvide nivoe amiloida beta u mozgu. Značajno, studija pokazuje da je moguće gledajući krv vidjeti što se dešava u mozgu. 

Dr Abdul Haji, sa Kraljevskog koledža (King's college) u Londonu, rekao je: "Ova studija ima velike implikacije jer je prvi put grupa pokazala jaku povezanost amiloida u krvnoj plazmi sa mozgom i cerebrospinalnom tečnošću". 

Prema studiji, test je jeftiniji od skeniranja mozga "potencijalno omogućava širi klinički pristup i efikasan skrining populacije". 

U ovom trenutku ne postoji tretman da se promijeni tok Alchajmera, tako da bi svaki test imao ograničenu upotrebu za pacijente. Međutim, to može biti korisno u kliničkim studijama. 

Prof Tara Spirs-Džons, iz Centra za proučavanje mozga, na Univerzitetu u Edinburgu, kaže: "Ovi podaci su veoma obećavajući i mogu biti nevjerovatno korisni u budućnosti, a naročito za izbor koji su ljudi pogodni za klinička ispitivanja i za mjerenja promjene nivoa amiloida tretmanima koji se ispituju". 

Dr Haji je dodao: "Uzimajući u obzir da Alchajmerova bolest ima veoma dugu predkliničku fazu, istinski test će biti koliko će se dobro ovaj test pokazati kod nezavisnih, zdravih, kognitivno normalnih osoba, ili čak kod pojedinaca u ranim stadijumima bolesti”.

Komentari: 0

Novi komentar