Savjet za nacionalnu bezbjednost

Dva štabna oficira Vojske Crne Gore u misiji KFOR

U Podgorici je danas održanja sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost uz predsjedavanje Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i učešće članova Savjeta predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i predsjednika Vlade Duška Markovića. Na sjednici Savjeta su, po pozivu, učestvovali ministar odbrane Predrag Bošković, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Ilija Daković.
Objavljeno: 02. 02. 2018 - 15:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Utvrdjen je i predlog Odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u misiji KFOR (“Kosovo Force”) u Republici Kosovo uz angažovanje dva štabna oficira od kojih će jedan biti raspoređen u Komandi misije u Prištini a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju. Predlozi ovih odluka biće dostavljeni Skupštini Crne Gore radi donošenja konačne odluke''- navedeno je u saopštenju.

Nakon razmatranja usvojen je Izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore na međunarodnim vježbama u 2017. uz afirmaciju značaja i vrijednosti ovog učešća.

''Konstatovano je da se na ovim medjunarodnim vojnim vježbama unapređivala sposobnost i razvijalo povjerenje medju članicama NATO-a, partnerskim državama kao i državama regiona. Razmotren je predlog i usvojena Odluka o učešću pripadnika Vojske Crne Gore na medjunarodnim vježbama u 2018. uz ocjenu njihovog značaja za dalji razvoj sposobnosti i iskustva Vojske Crne Gore. Predvidjeno je učešće jedinica ranga voda ili višeg ranga na šest vježbi''- navedeno je u saopštenju.

Savjet je, kako dodaju, utvrdio i predlog Odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u medjunarodnu misiju “Odlučna podrška”(“Resolute Support”) u Avganistan uz učešće do 40 pripadnika Vojske Crne Gore uz mogućnost rotacije.

''Ovim se nastavlja učešće pripadnika Vojske Crne Gore u ovoj neborbenoj i savjetničkoj misiji kroz obavljanje dužnosti štabnih oficira i podoficira u štabovima misije i zaštite savezničkih timova za obuku, savjetovanje i pomoć Avganistanskim nacionalnim snagama bezbjednosti''- zaključeno je u saopštenju.

Odluku Savjeta potvrđuje Skupština.

Komentari: 0

Novi komentar