"Handia" i "Libreria" pobrali lovorike

Dodjela španskih "Oskara" u znaku borbe za prava žena

Najprestižnije španske nacionalne filmske nagrade Goja dodjeljene su na ceremoniji u Madridu, a filmovi “Handia“ i “Libreria“ osvojili su najveći broj priznanja.
Objavljeno: 04. 02. 2018 - 12:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nagrade španske Akademije filmske umjetnosti španski je pandan američkom Oskaru, a nagrađeni dobijaju bronzanu bistu Franciska Goje.

Sinoć je održana 32. dodjela nagrada Goja, a crvenim tepihom prošetala su se poznata imena filmske industrije, među kojima su bili Penelope Kruz, Havijer Bardem, Emili Mortimer i Bil Naj.

Ceremoniju su obilježile i osude seksualnih skandala u filmskoj industriji, kao i nejednak položaj žena u tom sektoru. Počasna nagrada Goja dodjeljena je slavnoj španskoj glumici Marisi Paredes (72).

Najviše, ukupno deset, nagrada dobio je film “Handia“ koji govori o životu "najvišeg čovjeka na svijetu" Migela Hoakina Eleizegui. Scenario, muzika, specijalni efekti i montaža su neki od nagrađenih segmenata filma.

Nagradu za najbolji film godine i režiju dobio je film “Libreria“ koji je nastao po istoimenom romanu Penelope Ficdžerald. Režiju filma potpisuje Isabel Koišet.

Havier Gutijerez je dobitnik nagrade za najboju mušku ulogu za film “El autor“, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala Nataliji Poza za film “No se decir adios“.

Komentari: 0

Novi komentar