Predstavljena Strategija za proširenje EU na Zapadni Balkan, 2025. vremenski okvir za pristupanje

Za Brisel ambiciozno, za Vladu izvodljivo

Srbija i Crna Gora su jedine zemlje Zapadnog Balkana koje su dobile jasan vremenski okvir o mogućem prijemu u EU - 2025. godina- i može se postići ako ove dvije zemlje budu napredovale u procesu reformi.
Objavljeno: 07. 02. 2018 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je ocijenjeno tokom predstavljanja dokumenta „Vjerodostojna perspektiva Zapadnog Balkana“, koji su juče u Strazburu izložili evropski komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Šefica evropske diplomatije ocijenila je da će Zapadni Balkan i EU dijeliti zajedničku budućnost u Evropi, ali i naglasila da zemlje koje žele u ovaj savez moraju konzistentno da rade.

- 2025. godina, koja se u Strategiji navodi kao godina kada bi Crna Gora i Srbija mogle postati članice, nije meta, niti posljednji rok, već perspektiva za države koje trenutno pregovaraju o članstvu - kazala je Mogerini tokom jučerašnjeg predstavljanja Strategije za Zapadni Balkan.

Ona je naglasila da je bitno da se nastavi sa reformama kako bi građani Balkana uživali ista prava kao građani EU.

- Želimo da vidimo Balkan u EU, ne u dalekoj budućnosti, ali uz konzistentan rad - kazala je ona.

Komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han rekao je da sve države Balkana treba da rade na evropskoj perspektivi i podržavaju se međusobno.

On je kazao da je odrednica da bi Crna Gora i Srbija u EU mogle 2025. godine perspektiva i indikativan datum.

– To je veoma ambiciozan cilj, ali je izvodljivo – kazao je Han i dodao da postoje jasni uslovi za članstvo koji se moraju ispuniti.

- Na regionu je da izabere da li će izvoziti nestabilnost ili uvoziti stabilnost - kazao je Han.

Pozitivan signal

Premijer Duško Marković zadovoljan je ocjenama iz Strategije. Smatra da Crna Gora može pristupiti Evropskoj uniji i prije 2025. godine, ukoliko ostvari adekvatne rezultate.

Marković je na konferenciji za novinare ocijenio da je taj dokument značajan jer prvi put, kroz definisanje vremenskog okvira, Zapadni Balkan dobija poruku da će biti formalni i integralni dio Evrope, sa perspektivom sljedećeg proširenja do 2025. godine.

– Ovo je svakako pozitivan signal u sadašnjem trenutku kada je regionu potrebna jasna poruka da je evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana kredibilna i živa. Danas smotu poruku dobili, ona je složena, kao što je i sam proces pristupanja, ali je jasna - mi ćemo biti dio EU – istakao je Marković.

On je naglasio da za Crnu Goru taj dokument ima i poseban značaj jer se ona pominje u kontekstu sljedeće članice EU, u vremenskom okviru do 2025. godine, kao kredibilnom roku u kojem može biti spremna za članstvo, a da, ukoliko ostvari adekvatne rezultate, i pristupanje može biti ranije.

– Takođe je važno da dokument potvrđuje konzistentnost u stavu EU da proces ostaje u potpunosti zasnovan na individualnim zaslugama, što ostavlja prostora da države, koje se budu brže kretale, brže i stupe u članstvo. Kroz čitav dokument je to više puta ponovljeno, i to je ono što pozdravljamo – rekao je Marković.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 1

Мирослав Ђукић

07. 02. 2018 - 13:51

Хан се нашао у чуду, кад је чуо шта његов домаћин прича!
Novi komentar