Ministar Bogdanović o nestalim eksponatima iz Narodnog muzeja

Tražićemo kontrolno saslušanje nakon preliminarnog nalaza Državne komisije


Ministar kulture Aleksandar Bogdanović posjetio je danas Narodni muzej Crne Gore i razgovarao sa dr Vjerom Borozan, direktoricom Muzeja i njenim saradnicima. 
Sagovornici su se složili da je problem sa kojim se Muzej suočava višedecenijski i da se njegovom rješavanju mora pristupiti odgovorno i sistematično, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i eventualna odgovornost. Ministar Bogdanović je saopštio da niko ne smije biti aboliran u ovom postupku i da će inicirati i zatražiti kontrolno saslušanje svih odgovornih subjekata, a na osnovu preliminarnog nalaza Državne komisije. 
Objavljeno: 07. 02. 2018 - 11:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je Portalu Analitika saopšteno sa sastanka, direktorica Borozan je upoznala ministra Bogdanovića sa postupkom revizije muzejske dokumentacije i muzejskih materijala koja je u toku i istakla da ćemo tek nakon završenog postupka imarti pravo stanje stvari u Muzeju koje će se moći predstaviti javnosti.

Ministar Bogdanović je naglasio značaj rješavanja dugogodišnjeg problema nestalih muzejskih predmeta i podsjetio da je Vlada Crne Gore formirala Državnu komisiju sa zadatkom da vrši nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije Narodnog muzejare, te utvrditi stanje i broj pokretnih kulturnih dobara i muzejskih predmeta. Kako je naglasio ministar Bogdanović, Državna komisija će, u saradnji sa Narodnim muzejom, utvrditi listu muzejskih predmeta koji nedostaju, a koja će biti procesuirana Ministarstvu unutrašnjih poslova na dalje postupanje.

Sagovornici su se složili da je problem sa kojim se Muzej suočava višedecenijski i da se njegovom rješavanju mora pristupiti odgovorno i sistematično, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i eventualna odgovornost.

Ministar Bogdanović je saopštio da niko ne smije biti aboliran u ovom postupku i da će inicirati i zatražiti kontrolno saslušanje svih odgovornih subjekata, a na osnovu preliminarnog nalaza Državne komisije. 

Na sastanku je bilo riječi i o projektima koje će Narodni muzej realizovati tokom ove godine. Direktorica Borozan je navela da su sve jedinice Muzeja planirale dinamične programe za ovu godinu, a podrška Ministarstva kulture, uz opredijeljeni budžet olakšava njihovu realizaciju. Kako je istaknuto na sastanku, Ministarstvo kulture je, za ovu godinu, Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara opredijelilo 181.706 eura za porojekte Narodnog muzeja.

Sagovornici su posebno istakli značaj arheoloških istraživanja koje Narodni muzej sprovodi na arheološkim lokalitetima Crvena stijena i Srednjevjekovni grad Svač i naveli kako su ova dva projekta od izuzetne važnosti zaupoznavanje sa kulturnom baštinom Crne Gore. 

Direktorica Borozan je upoznala ministra Bogdanovića i sa infrastrukturnim problemima sa kojima se rukovodstvo Muzeja suočava i tom prilikom je posebno istakla stanje u depoima. Zaključeno je da će Narodni muzej u saradnji sa Ministarstvom kulture u narednim mjesecima definisati prioritete, planirati naredne aktivnosti i tražiti mogućnosti za obezbjeđivanje dodatnih sredstava za navedene namjene.

Komentari: 4

Piso

07. 02. 2018 - 12:26

Kakvo kontrolno saslušanje? Zar Tužilaštvo ne treba da odradi taj posao? oni bi opet sve da pokriju politikom kao da nijesu i oni prozvani i krivci za takvo stanje. Pa gdje ovo imaaaaaa...???
Hajde, molim te

07. 02. 2018 - 13:58

To ima kod nas. Zna se ko moze da vrsi saslusanje - Tuzilastvo, sudovi i policija. Hoce Bogdanovic da bude Katnic ili americki kongres, ha ha ha ...
Batali

07. 02. 2018 - 15:37

Oni ce malo da priznaju, vise da zaborave, za to im trebs Komisija. Sve je to pozoriste
Komisija

07. 02. 2018 - 20:00

Čim je formirana Komisija i na njenom čelu Čilikov, odmah je jasno da će biti kako je naručeno od države. Znači - ništa. Po lovački - nešto je šušnulo.
Novi komentar