BIO-ICT centar da bude posebna univerzitetska jedinica

BIO-ICT centar treba da bude posebna univerzitetska jedinica posvećena istraživanju i inovacijama, budući oslonac za privredu, mjesto koje će okupljati nove mlade istraživače i osnažiti istraživanja na Univerzitetu Crne Gore, saopšteno je na sastanku UCG.
Objavljeno: 07. 02. 2018 - 13:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić susreo se danas sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović i članovima njenog tima.

Sagovornici su razgovarali o statusu prvog Centra izvrnosti BIO-ICT, poziciji studenata doktorskih studija, Naučno-tehnološkom parku i Edukativnom ekološkom centru.

Na sastanku je konstatovano da BIO-ICT centar treba da bude posebna univerzitetska jedinica posvećena istraživanju i inovacijama, budući oslonac za privredu, mjesto koje će okupljati nove mlade istraživače i osnažiti istraživanja na Univerzitetu Crne Gore. Projekat zahtijeva, saglasni su sagovornici, dobro upravljanje u cilju samoodrživosti centra.

Takođe, pažnja je posvećena studentima doktorskih studija, za koje je potrebno naći praktični model po kojem će najtalentovaniji imati mogućnost da dobiju stipendije, ostanu u matičnim institucijama i daju doprinos razvoju istraživačkih i naučnih kapaciteta. Uz to, pokrenuta su i pitanja koja se tiču mobilnosti i mogućnosti boravka doktoranata u inostranstvu, gdje će steći znanje i vještine u renomiranim institucijama, a kasnije ih primijeniti na svojim matičnim fakultetima.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica, prorektorke Đurđica Perović i Irena Orović, rukovodilac Centra za doktorske studije prof. dr Predrag Miranović, a ispred Ministarstva nauke generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost dr Darko Petrušić, sekretar Ministarstva Smiljana Prelević, menadžer INVO projekta Saša Ivanović i članica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost dr Nina Radulović.

Komentari: 6

Gost

07. 02. 2018 - 14:30

"...model po kojem će najtalentovaniji..." - a kad se zbroje svi zainteresovani za doktorske studije, i netalentovani i talentovani, kod nas je to je šaka jada. Dajte svima mogućnost, pa će se vremenom izdiferencirati talenat i netalenat. O baravku van države i mobilnosti, koji su neophodni jednom doktorandu, do sad nije bilo ni pomisli da je uopšte moguće... e daj Bože da nešto krene na bolje!
TiPu

07. 02. 2018 - 22:32

Tekst je preuzet sa sajta ucg. Nisam siguran da ce se novi centar ovako zvati. Valjda ce to biti Centar za istrazivanja i inovacihe i nece imati nikakve veze sa propalim projektom koji se pominje u tekstu.
Student

08. 02. 2018 - 06:45

E, da samo znaš kako vas je ekipa sa ETF-a preveslala. Brzo ćeš saznati. Blam.
TiPu

08. 02. 2018 - 10:20

Samo neka nastave da veslaju, i to sto brze, inace sa toliko rupa potonuse i povukose mnoge sa sobom. Zaboravih, oni se bave i smenjivanjem Premijera:), a uzgred i da Predsjednika svoje partije marginaliziju. Mnogo hteli mnogo zapoceli....
Student

08. 02. 2018 - 13:27

Šta? Opet ti ne djeluje terapija. Konsultuj što prije stručnu pomoć, jer ne znaš što pričaš. Moraš odraditi i prevenciju, jer kad čuješ novost koja će brzo biti objavljena postoji velika šansa da digneš ruku na sebe. Pozdravi Bogdana ili ti najvećeg stručnjaka sa UCG za medije?
Gost 2

07. 02. 2018 - 18:18

G-đa Perović i g-đa Orović su takođe doktori nauka, profesori na UCG i nose titule "Prof. dr". Bilo bi lijepo da se titule i njima, kao i ostalim prisutnima na sastanku, navedu u tekstu.
Novi komentar