Makedonski premijer saopštio

Zaev prihvata geografsku odrednicu u novom imenu Makedonije

Makedonski premijer Zoran Zaev saopštio je da je spreman da prihvati geografsku odrednicu u novom imenu države, jer smatra da je to način da se okonča višedecenijski spor sa Grčkom.
Objavljeno: 07. 02. 2018 - 13:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Makedonska vlada, međutim, ne želi da saopšti više detalja u vezi sa ovom izjavom Zaeva.

Vladin portparol, Mile Bošnjakovski, kaže da je najbolje da sve još ostane tajna kako se ne bi naštetilo pregovaračkom procesu.

"Detalje pregovora u ovoj fazi nećemo otkrivati s obzirom na to da je riječ o procesu od veoma velikog značaja i dugogodišnjem problemu koji vodi ka rješenju. A rješenje će biti rezultat zajedničkog kompromisa koje će zaštititi dostojanstva građana obeju država", rekao je Bošnjakovski.

On je rekao da Vlada neće polemisati sa medijima o ovom pitanju i dodao da izjavi Zaeva nema šta da doda.

Bošnjakovski je to rekao na konferenciji za novinare, a povodom pisanja grčke "To vime" da se u dokumentu medijatora Metjua Nimica nalaze predlozi novog imena i da je riječ o geografskim pojmovima - Gornja ili Sjeverna Makedonija.

Zaev je ranije danas rekao da je spreman da prihvati geografsku odrednicu kao dio rješenja za novo ime Makedonije jer želi da dogovor bude postignut u teškom pregovaračkom procesu koji, međutim, kako se pokazalo, nije i nerješiv.

Zaev je to izjavio nakon što je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas pozvao vlasti u Skoplju da saopšte predlog novog imena Makedonije i da to objasne i građanima.

Komentari: 1

Freeman

07. 02. 2018 - 14:50

Kad se odrekneš Aleksandra Velikog i svog imena ,lako se postiže dogovor,a čeka te g.Zajev i Nobelova nagrada !.
Novi komentar