Koji su 30. januara prihvaćeni u Luci Zelenika

Uhapšen osumnjičeni za krijumčarenje migranata

Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa Centrom bezbjednosti Budva danas lišili slobode V.N. (21) iz Peći – Kosovo, nastanjen u Budvi, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi što se odnosi na lica – migrante koji su prihvaćeni 30.01.2018. godine u Luci Zelenika.
Objavljeno: 07. 02. 2018 - 14:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naime, službenici Odsjeka i CB Budva su, 07.02.2018. godine, lišili slobode V.N. zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Uprava pomorske sigurnosti je podsjećamo, 30.01.2018 godine primila poziv od strane posade italijanskog broda „Erica“ radi asistencije jer se na brodu nalaze lica kojima prijeti opasnost od potapanja.

Nakon preuzimanja lica na udaljenosti oko 26 nautičkih milja od obale van teritorijalnih voda Crne Gore, članovi posade broda „Erica“ su po prethodnom odobrenju oko 10,00 časova uplovili u Luku Zelenika – Herceg Novi. Službenici Sektora granične policije su odmah reagovali i izvršli prihvat lica.

Shodno svojim nadležnostima službenici Sektora granične i Sektora kriminalističke policije su u saradnji sa drugim službama preduzeli sve neophodne mjere koje su se odnosile na identifikaciju i zbrinjavanje lica. Preduzetim aktivnostima je utvrđeno da su sva  lica u proceduri traženja azila u Crnoj Gori.

Službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Grupa za suzbijanje trgovine ljudima, krijumčarenja i ilegalnih migracija, su u sadejstvu sa Sektorom granične policije kao i CB Herceg Novi, CB Budva i OB Tivat preduzimali intezivne mjere i radnje u cilju rasvjetljavana predmetnog događaja kojom prilikom se došlo do sumnje da je V.N. izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

On je, kako se sumnja, ovo krivično djelo počinio na način što je radi sticanja novčane dobiti organizovao nabavljanje čamca i neophodne opreme za plovidbu (pojasevi za spasavanje, vesla, kompas itd), a zatim organizovao prevoz lica kao i određivanje lokacije, plaža „Jaz“ Budva, sa koje je grupa po instrukcijama osumnjičenog isplovila 29.01.2018. godine prema vodama Italije.

Takođe se sumnja da je osumnjičeni svojim radnjama doveo u opasnost živote ovih lica koji su usljed potapanja čamca mogli izgubiti živote, sobzirom da je organizovao krijumčarenje i omogućio isplovljavanje čamcem koji nije adekvatan za plovidbu tolikog broja lica.

O događaju je obaviješten nadležni državni tužilac koji je naložio da V.N. liši slobode i da mu se privede uz krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo.

Komentari: 1

da veslaju do Italije ?!

07. 02. 2018 - 14:57

Isao sam par puta feribotom pa nikad stic . Ovo je cisti pokusaj ubistva
Novi komentar